New Horizons

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
jakubh
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 0
Re: New Horizons

Příspěvek od jakubh »

Teď jsem si spočítal ještě jednu věc, co mě dost překvapila... Krafft Ehricke kdysi navrhoval zásobování Země solární energií ne pomocí orbitálních elektráren, ale pomocí zrcadel. Ta mají tu výhodu, že mají oproti PV článkům a veškeré související elektronice (power conditioning, plus jednotka pro přenos výkonu na Zem) velice nízkou hmotnost na jednotku výkonu - někde jsem četl, že tenká fólie postříkaná vrstvičkou sodíku (který ve vakuu pochopitelně neoxiduje, a prý odráží skvěle) by mohla mít hmotnost až 3 g/m^2. To je docela fantastické číslo, protože by to znamenalo, že třeba jediný Falcon 9R by mohl na oběžnou dráhu vynést zrcadlo schopné odrazit na Zem dva nebo tři gigawatty světelného toku - mnohem praktičtější než stavět na orbitě elektrárnu vážící deset tisíc tun, že? ;)

No a teď si vezměte, že stometrový koncentrátor (menší než mnohé plánované solární plachty) by i ve vzdálenosti Pluta (!) mohl soustředit dostatek světla, že by se z toho pomocí trojvrstvých GaAs článků dalo vyždímat 5 kW elektřiny - a že by vážil jen pár desítek kilogramů...

Pokud by přitom sonda začala brzdit někde za Uranem, tak by zpočátku měla výkon vyšší, který by pak klesal při přibližování se k Plutu. Jelikož by hmotnost sondy s ubývajícím palivem klesala také, tak by tahle částečná stabilizace poměru výkon/hmotnost znamenala rovnoměrnější zpomalení, což by bylo jistě výhodné.

Jediná nevýhoda by byla absence radioizotopického zdroje pro tepelnou stabilizaci, ale nějaké ty tabletky by se tam jistě přidat daly, jako v případě MERů.
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 788
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Evžen111: samozřejmě, že už od začátku července je z nových fotek patrné, že to byl optický klam. Navíc jsem se mezitím dověděl, že úhel osvitu Pluta z našeho pohledu je takový, že by takto ani stím případného kráteru nemohl vzniknout. Byla to mylná domněnka.

Mám radost, že už zítra, nebo pozítří uvidíme detailní snímky, protože ode dneška je NH méně než 30 světelných sekund od Pluta, což bude cca 20 vzdáleností Země Měsíc a to už si dovedu s tím jejím dalekohledem představit pěkné detaily. A co teprv o víkendu!
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262

Příspěvek od Evžen111 »

MaG, ale byl to hezký optický klam, vypadalo to fakt monumentálně, jak to jeden kolega nazval "Hvězda smrti". Hlavně aby nedošlo k nějakému dalšímu problému. Osm dní před událostí, na kterou mnozí z nás čekají od startu sondy v r. 2006 a někteří ještě dřív, by to byla tragédie. Těším se.
E
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Konala sa tlačová konferencia kde vysvetlili príčinu anomálie na NH: http://www.planetary.org/blogs/emily-la ... ction.html

Farebná verzia LORRI záberu ,ktorý bol vytvorený 3.7 s pridaním farebných dát z prístroja RALPH
SLV
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SLV »

na snimku s lorri je pekne vidiet atmosferu pluta alebo sa mi to len zda?
Aurelius
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od Aurelius »

to by zaujímalo aj mňa, či vôbec bude vidieť atmosféru Pluta, alebo sa nám bude zdať ako "planéta" bez nej? pozeral som, že tlak na povrchu je len 0,3 Pa...
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

Tipnul bych sei, že je to artefakt zpracování, na to je ještě daleko a má malé rozlišení (pokud tedy vůbec bude vidět).
tonda234
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od tonda234 »

Prvně jsem si toho nevšimnul.Já bych si typnul že to atmosféra bude. Byla by to paráda. :slint:
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 788
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Kluci neblbněte, tohle není atmosféra ale artefakt ze zpracování. Zkuste si jen představit, jak by musela být jsná, aby byla vidět z tohoto úhlu ve srovnání s jasem povrchu Pluta a hlavně jak vysoko by sahala. Je to řekl bych nesmysl. Pluto už se trochu vzdaluje od Slunce, většina plynů možná zase namrzla zpět na povrch a atmosféra je asi velmi řídká a doufám, že se zjeví až bude NH za Plutem v jeho stínu.
marekS
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Najnovšia mapa Pluta vytvorená zo snímok LORRI od 27. júna do 3.júla , v kombinácii s farebnými dátami s nižším rozlíšením prístroja RALPH. Stred mapy zodpovedá strane Pluta, ktorá bude vidieť zblízka 14.júla počas preletu NH.Podlhovastá tmavá oblasť neformálne zvaná ako "veľryba", pozdĺž rovníka na ľavej strane mapy, je jedným z najtemnejších oblastí.Na dĺžku meria asi 3000km. http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/New ... e=20150707

Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“