Curiosity (MSL - Mars science laboratory)
Re: MSL - Mars science laboratory
Tak o tom, přiznám se, nevím. 

-
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 4
MSL používá operační systém VxWorks. Takže tak nějak předpokládám, že software je psaný předeším v jazyce ADA.
Počítače v NASA jsou patrně obvykle vybaveny nějakým -nyxem. Na fotkách a videích bývá vidět prostředí KDE, toť můj jediný informační pramen ohledně této skutečnosti, lze spekulovat, že nezřídka (hlavně na terminálech) to bude Linux. Ovšem na osobních noteboocích bývají vidět Win XP, a to i na hodně čerstvých záběrech, Wisty a výš jsem na záběrech z NASA ještě nepostřehl.
Počítače v NASA jsou patrně obvykle vybaveny nějakým -nyxem. Na fotkách a videích bývá vidět prostředí KDE, toť můj jediný informační pramen ohledně této skutečnosti, lze spekulovat, že nezřídka (hlavně na terminálech) to bude Linux. Ovšem na osobních noteboocích bývají vidět Win XP, a to i na hodně čerstvých záběrech, Wisty a výš jsem na záběrech z NASA ještě nepostřehl.
Osobně mi to přijde, že jde o jednoduchý mechanizmus. Víčko tlačí od objektivu pružina. Celé je to drženo tím kolíčkem. Ve chvíli kdy kolíček uvolní, přetočí pružina krytku pryč. Pohyb zpět už podle mě není možný. Vycházím z toho jak se to víčko odkloní a po nárazu na zarážku několikrát odskočí zpět. Kdyby to bylo ovladatelné nějakým servem, tak se to jen plynule otevře.KitFisto píše:Ohledně té krytky, je možnost je např. zase zavřít v případě třeba nějaké bouře?

- KitFisto
- Vesmírný badatel
- Reputace: 1
Super, dík za info.
Science flies you to the moon
Religion flies you into buildings.
Hořím nedočkavostí, díky za info!
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
U mě je to stejné, jinak v době kolem přistání mělo toto téma kolem 33O příspěvků, doufám, že nás čeká ještě nejméně tolik příspěvků věnovaných jejim výsledkům.
.

Na internetu už je původní obrázek vyčištěný + dobarvený. Pamatujte tedy, že se jedná o dodatečné úpravy pozemských nadšenců - z Hazcamů jdou jen černobílé obrázky.

Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele Agamemnon
Zdroj informací: Kosmo.cz příspěvek uživatele Agamemnon
- KitFisto
- Vesmírný badatel
- Reputace: 1
Tak co vy na to?
http://twitter.com/AstroN8/status/23249 ... 92/photo/1
http://twitter.com/AstroN8/status/23249 ... 92/photo/1
Science flies you to the moon