Vystoupení v médiích

Tady můžete debatovat o tom jak popularizovat kosmonautiku. Můžete hodnotit již existující projekty, nebo sami navrhovat nové.
Odpovědět
jregent
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 19
Re: Vystoupení v médiích

Příspěvek od jregent »

Dnes bude Pavel Toufar mluvit o Marsu
v pořadu Zaostřeno | CR Plus. 15:35 repríza 22:39

v archivu to bude zde
http://www.rozhlas.cz/plus/zaostreno/_archiv
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 797
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Dnes, 5. ledna v 7:20, ve Studiu šest, velmi pěkně podaná problematika světelného znečištění. Zarámovat by se dalo to, co řekl Pavel Pech na závěr. Tady nejde o aktivity pár bláznů, co chtěj vidět hvězdy, ale o zásadní nevědomost, že světelný smog je vážný problém. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 1010100105
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Dneska jsem se ze záznamu objevil na Českém rozhlase Plus, kde jsem mluvil o analogových studiích - konkrétně o bed rest studies. Čas 25:15.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Dneska mi volali z Českého rozhlasu Plus, jestli bych jim do pořadu Den podle ... neokomentoval návrat SpaceX do služby. Jelikož je to moje oblíbené téma, neváhal jsem. Téma začíná v čase 36:40.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12047

Příspěvek od Pospíšil »

Dugi píše:Dneska mi volali z Českého rozhlasu Plus, jestli bych jim do pořadu Den podle ... neokomentoval návrat SpaceX do služby. Jelikož je to moje oblíbené téma, neváhal jsem. Téma začíná v čase 36:40.
Popsal jsi to celkem dobře. :palec nahoru:

Ještě drobnost k těm nápravným opatřením. Protože zvýšili teplotu helia v COPV na 2.stupni, jeho objem logicky narostl a velmi pravdepodobně se museli vrátit ze 3x COPV na 4x COPV, které používali u F9 v1.1. No a finálním opatřením v budoucnu bude přechod na metalox Raptor na horním stupni, čímž se mimo jiné taky zbaví helia pro tlakování nádrží, bo se bude tlakovat jako u ITS odpařenými pohonnými látkami.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Díky za pochvalu, zvlášť od Tebe si toho u tohohle tématu cením dvojnásob. :-)

A díky za doplnění. ;)
Obrázek

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Dneska v 6:25 a v repríze ve 13:55 se objevím ze záznamu. Tématem je další kolo výzkumu na Mars Desert Research Station (MDRS). Pasáž začíná v čase 25:05.

http://www.rozhlas.cz/plus/zaznamy/#/2017-01-13/6
Obrázek

Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Dnes se na ČRo Plus vysílal téměř hodinový pořad Leonardo Plus, který jsme natáčeli během týdne. Hovořilo se o všem možném - od očekávaných změn v NASA po Trumpově nástupu, přes dění kolem SpaceX až po průzkum Marsu. Záznam najdete zde. :)
Objektivně musím přiznat, že tohle natáčení bylo jedno z těch těžších - především kvůli rozsahu témat, ale na druhou stranu jsem si ho neskutečně užíval. Věděl jsem, že máme k dispozici celou hodinu a nemusím se omezovat jen na krátká sdělení a vysvětlení. Snad brzy přijde další podobná možnost. :-)
Obrázek

jregent
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 19

Příspěvek od jregent »

Dugi, byl to vyborny srozumitelny prehled deni okolo kosmu. diky :)
Pospíšil
Reputace: 12047

Příspěvek od Pospíšil »

Dugi píše:Dnes se na ČRo Plus vysílal téměř hodinový pořad ... dění kolem SpaceX
Celkově dobrý, jen mě zarazila tvá zmínka o tom, že pro přistávání prvních stupňů F9 se využívají také radiomajáky na přistávacích plochách/plošinách.

Pokud jsou mé znalosti správné, tak první stupeň pro navigaci na přistání využívá tato zařízení:
1) GPS pro určení pozice v prostoru
2) IMU pro stanovení polohy stupně
3) radar pro měření okamžité vzdálenosti od země/hladiny

O navigaci na přistání pomocí radiomajáků jsem slyšel poprvé, ale možná mi něco uniklo.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong

Odpovědět

Zpět na „Popularizace vesmíru“