Dawn
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Re: Dawn
Oficiálně publikované barevné verze Ceres v reálných barvách.
http://www.planetary.org/blogs/emily-la ... ww.nyx.cz/

http://www.planetary.org/blogs/emily-la ... ww.nyx.cz/

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Super, gratuluju! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Díky!
Ony ty obrázky nejsou oficiální (protože jsem je dělal já), ale jsou už z oficiálních vědeckých dat, takže se s nimi dá dělat spousta věcí.
Barvy jsou nastaveny tak, aby v případě šedých snímků odpovídaly tomu, co by zhruba viděl člověk.
Ale žádná věda v tom není, prostě to vychází z toho, že tyto objekty (třeba Měsíc nebo Venuše při velkém zvětšení) se lidem jeví v odstínech šedi s lokálními barevnými odchylkami.
Takže jasy barevných kanálů jsou jednoduše nastaveny pro co největší "šedý" vjem. Zajímavé je, že podobný výsledek dostal i Gordan Ugarkovič (známý zejména svými obrázky Saturna a jeho měsíců), který to bere hodně vědecky.
Jeho obrázky jsou na UMSF.
Ony ty obrázky nejsou oficiální (protože jsem je dělal já), ale jsou už z oficiálních vědeckých dat, takže se s nimi dá dělat spousta věcí.
Barvy jsou nastaveny tak, aby v případě šedých snímků odpovídaly tomu, co by zhruba viděl člověk.
Ale žádná věda v tom není, prostě to vychází z toho, že tyto objekty (třeba Měsíc nebo Venuše při velkém zvětšení) se lidem jeví v odstínech šedi s lokálními barevnými odchylkami.
Takže jasy barevných kanálů jsou jednoduše nastaveny pro co největší "šedý" vjem. Zajímavé je, že podobný výsledek dostal i Gordan Ugarkovič (známý zejména svými obrázky Saturna a jeho měsíců), který to bere hodně vědecky.
Jeho obrázky jsou na UMSF.