Project Kuiper
Re: Project Kuiper
Oficiální oznámení
ULA repostovala X od Amazonu, tak to asi můžeme vzít jako start/starty na Atlasu V
To vypadá na docela velkou výzvu, do 30.6.2026 musí mít na orbitě 1618(1616) satelitů a první poletí na Vulcanu až (“už”) v půlce roku 2025.
Edit: stáhli počet první generace o 4 kusy na 3232 kusů v rámci update u FCC
Docela to nemá šanci vyjít, že by odebrání licence
Atlas V vynese tedy 27 (9*27= 273) 8*27 = 216
Falcon 9 tŕeba taky 27 (3*27 = 81)
———
cca 354 297 mají na nosičích co fungují spolehlivě a rezervováno
1264 1319 kusů zbývá rozdélit mezi
New Glenn (61)
Vulcan (45)
Falcon 9 (27)
Ariane podle mě do 6/2026 nezasáhne
Tak třeba ještě 10 New Glennů a 10 vulcanů a 10 Falconů a mají 610+450+270= 1330 i s rezervou
Do konce roku chce Tory poslat nahoru 12 raket
, zhruba půl na půl Vulcanů, Atlasů to znamená kadenci 1 až 2 starty do měsíce
. Má tam dost USSF + GPS, Viasat, Dreamchaser ?
Edit: stáhli počet první generace o 4 kusy na 3232 kusů v rámci update u FCC
Docela to nemá šanci vyjít, že by odebrání licence

Atlas V vynese tedy 27 (9*27= 273) 8*27 = 216
Falcon 9 tŕeba taky 27 (3*27 = 81)
———
cca 354 297 mají na nosičích co fungují spolehlivě a rezervováno
1264 1319 kusů zbývá rozdélit mezi
New Glenn (61)
Vulcan (45)
Falcon 9 (27)
Ariane podle mě do 6/2026 nezasáhne
Tak třeba ještě 10 New Glennů a 10 vulcanů a 10 Falconů a mají 610+450+270= 1330 i s rezervou
Do konce roku chce Tory poslat nahoru 12 raket

That includes Vulcan launches of Kuiper payloads, which could begin as soon as mid-year. An Atlas launch can carry 27 Kuiper satellites, he said, while a Vulcan can carry 45.
Naposledy upravil(a) Tjov dne 15.3.2025 19:04, celkem upraveno 1 x.
Pokud tam dostanou alespoň něco a bude vidět, že se snaží, tak že by byla FAA fakt tak zlá a tu licenci jim sebrala?
Problém je, že tím vznikne precedens. Licence byla vydána s jasnými podmínkami, které se zavázal Kuiper splnit. Sám si netroufám říct co je dostatečné množství, ale je jasné že Kuiper to nemá šanci stihnout.
Z technického hlediska měli funkční prototypy na orbitě od 10/2023 - a do teď neposlali další kousky nahoru. Vše by muselo fungovat na 110%, ale víme že Starlinky zvláště verze 0.9 až 1.5 byly docela nestabilní. Můžeme tvrdit, že Kuiper má přístup delšího vývoje na zemi a nahoru pošle 100% vyladěný satelit, ovšem v množství co bude muset provozovat to nebude bez problémů.
Dále mají vybookované naprosto nevhodné nosiče, těch 8 Atlasů je nevytrhne a ULA tu kadenci prostě neumí. Sama má problém s debutem Vulcanu a USSF jí šlape na paty, viz. poslední hodnocení, že nedoručují výsledky a překlápěni kontraktů na Falcony.
Vulcan jim zajistí tak max. 3-5 startů , Ariane 6 je mimo a New Glenn má zatím na tento rok dva starty (Blue Moon a Escapade) a pochybuji, že zázrakem jich v 1H/2026 pošlou 15-20 nahoru.
Ty tři starty Falcon 9 si podle mě koupili, aby vyvázli ze sporu s tím důchodovým fondem.
Z technického hlediska měli funkční prototypy na orbitě od 10/2023 - a do teď neposlali další kousky nahoru. Vše by muselo fungovat na 110%, ale víme že Starlinky zvláště verze 0.9 až 1.5 byly docela nestabilní. Můžeme tvrdit, že Kuiper má přístup delšího vývoje na zemi a nahoru pošle 100% vyladěný satelit, ovšem v množství co bude muset provozovat to nebude bez problémů.
Dále mají vybookované naprosto nevhodné nosiče, těch 8 Atlasů je nevytrhne a ULA tu kadenci prostě neumí. Sama má problém s debutem Vulcanu a USSF jí šlape na paty, viz. poslední hodnocení, že nedoručují výsledky a překlápěni kontraktů na Falcony.
Vulcan jim zajistí tak max. 3-5 startů , Ariane 6 je mimo a New Glenn má zatím na tento rok dva starty (Blue Moon a Escapade) a pochybuji, že zázrakem jich v 1H/2026 pošlou 15-20 nahoru.
Ty tři starty Falcon 9 si podle mě koupili, aby vyvázli ze sporu s tím důchodovým fondem.
To vůbec nerozporuju, že se řítí do průseru je zcela jisté. To, že NG nelétá jim udělalo totální čáru přes rozpočet a obceně všechno ostatní (nejen F9) je jen aby se neřeklo. V zásadě co musí udělat je přesvědčit úřad o tom, že dělají všechno pro to aby to vynesli a ne že jen sedí na zadku. S NG do té doby fakt asi nepohnou (proč, to je otázka). Takže krom právního handrkování mají jedinou možnost - vylepšit tu simulaci činnosti a přikoupit ještě nějaké starty F9
Ano, problém to nevyřeší, ale bude to simulovat že něco dělají.
Zrovna jsem ten spor ohledne F9 chtěl připomenout
Až to nestihnou, tak mám pocit, že tu bude někdo hodně na koni.

Zrovna jsem ten spor ohledne F9 chtěl připomenout

Eric si klade otázku zda-li je s Kuiperem vše v pořádku, má spoustu indicií, nic co by šlo 100% ověřit, ale kadence vypouštění satelitů na orbitu je neúprosná metrika

A uz to tu mame, prvy operacny let programu Kuiper
Kuiper KA-01
27 satelitov
AtlasV 551
Florida SLC-41
Start je v plane NET 9.4.2025 12:00 p.m. EDT (1600 UTC)
Info od Amazonu:
https://www.aboutamazon.com/news/innova ... rst-launch
Video od ULA
ULA bude nasledne pokracovat s misiami USSF-106 a USSF-87, ktore ale poletia na Vulcane (ktory dostal nedavno certifikaciu).
Potom poleti dalsia misia projektu Kuiper KA-02, teda znova raketa AtlasV v rovnakej konfiguracii, startovat bude z Floridy.
Kuiper KA-01
27 satelitov
AtlasV 551
Florida SLC-41
Start je v plane NET 9.4.2025 12:00 p.m. EDT (1600 UTC)
Info od Amazonu:
https://www.aboutamazon.com/news/innova ... rst-launch
Video od ULA
ULA bude nasledne pokracovat s misiami USSF-106 a USSF-87, ktore ale poletia na Vulcane (ktory dostal nedavno certifikaciu).
Potom poleti dalsia misia projektu Kuiper KA-02, teda znova raketa AtlasV v rovnakej konfiguracii, startovat bude z Floridy.
Dalsie video od ULA o projekte Kuiper
- vo videu su znazornene satelity Kuiper (malo by ich byt 27)
- otazkou je ako verna je vizualizacia satelitov realite
- podobne rozmiestnenie satelitov ako ma napriklad OneWeb
Z vebu priamo od ULA nejake podrobnosti k startu
https://www.ulalaunch.com/missions/next ... v-kuiper-1
- start je planovany na 9.4.2025 od 23:00 (UTC) do 10.4.2025 01:00 UTC)

- vo videu su znazornene satelity Kuiper (malo by ich byt 27)
- otazkou je ako verna je vizualizacia satelitov realite
- podobne rozmiestnenie satelitov ako ma napriklad OneWeb
Z vebu priamo od ULA nejake podrobnosti k startu
https://www.ulalaunch.com/missions/next ... v-kuiper-1
- start je planovany na 9.4.2025 od 23:00 (UTC) do 10.4.2025 01:00 UTC)

Zbývá rok a dva+ měsíce a na orbitě je nula satelitů a výsledek nejistý. Těch 10 miliard se rozplyne jako pára nad hrncem, Starlink se buduje už šestým rokem a kadence startů se blíží tempu skoro 2 starty týdně a to je ve hře nástup Starship v roce 2026 společně se Starlink v3.
Zajímala by mě finanční strategie Amazonu, levněji to nabídnout neumí. Rychlost a kvalitu služby budou mít nejméně 5 až 6 let horší … trochu mě to připomíná “Pojďme zkratkou! Je to sice dál, ale za to horší cesta”
Zajímala by mě finanční strategie Amazonu, levněji to nabídnout neumí. Rychlost a kvalitu služby budou mít nejméně 5 až 6 let horší … trochu mě to připomíná “Pojďme zkratkou! Je to sice dál, ale za to horší cesta”