Podrobnosti o ISS
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
Re: Podrobnosti o ISS
@rexino:
slovensko dokonca ani nie je členom esa...
čo sa týka tých esa astronautov - tak tie miesta sú viac-menej pridelované podľa toho, koľko ktorá krajina prispieva na rozpočet iss
@gubarev:
ide o postupný výskum smerom ku letu na mars (a ďalej) - plánuje sa tento ročný pobyt teraz (za nasa pôjde scott kelly, za roscosmos mikhail kornienko)...
ale už sa objavili informácie o tom, že by sa mohli uskutočniť aj ďalšie ročné pobyty na iss, ktoré by nadviazali na tento prvý...
btw:
- rekord drží valeri poliakov (437 dní)
- druhým "kosmonautom", ktorý poletí skrátený 10 dňový let (kvôli výmene sojuzov pre ročný pobyt), by mala byť sarah brightman... tento pobyt ju vyjde na nejakých 50 mil. usd
slovensko dokonca ani nie je členom esa...

čo sa týka tých esa astronautov - tak tie miesta sú viac-menej pridelované podľa toho, koľko ktorá krajina prispieva na rozpočet iss
@gubarev:
ide o postupný výskum smerom ku letu na mars (a ďalej) - plánuje sa tento ročný pobyt teraz (za nasa pôjde scott kelly, za roscosmos mikhail kornienko)...
ale už sa objavili informácie o tom, že by sa mohli uskutočniť aj ďalšie ročné pobyty na iss, ktoré by nadviazali na tento prvý...
btw:
- rekord drží valeri poliakov (437 dní)
- druhým "kosmonautom", ktorý poletí skrátený 10 dňový let (kvôli výmene sojuzov pre ročný pobyt), by mala byť sarah brightman... tento pobyt ju vyjde na nejakých 50 mil. usd
Per aspera ad astra [42]
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Já se divím, že ten roční pobyt už nepřišel mnohem dříve. A i když to bude mnohem delší pobyt, než je dnes zvykem, stejně to netrumfne Poljakova. I když v jeho případě nebyl nejspíš výzkum jeho zdraví tak důkladný, jako bude teď, a tudíž výsledky nebudou nějak detailní. Tak jako tak, čekal bych roční a možná i delší mise na ISS dříve, jelikož je to přeci jeden z hlavních úkolů stanice - zjistit jak se chová lidské tělo při dlouhodobých pobytech ve vesmíru.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Trochu jsem doufal, že stanice bude především jakýmsi prototypem budoucí meziplanetární lodě, která všechny technologie vyzkouší v bezpečí nízké oběžné dráhy.
Chybí mi na ní testování nových typů pohonů (to má naštěstí přijít s Vasimrem), dále tam jedna sekce měl být skleník, kde by se zkoušela částečná potravinová nezávislost, jeden modul s umělou gravitací případně s testovacím ochranným magnetickým polem. Jako zdroj elektřiny a tepla se mohly testovat i jaderné zdroje různých typů. A takových věcí by se našlo daleko více.
Chybí mi na ní testování nových typů pohonů (to má naštěstí přijít s Vasimrem), dále tam jedna sekce měl být skleník, kde by se zkoušela částečná potravinová nezávislost, jeden modul s umělou gravitací případně s testovacím ochranným magnetickým polem. Jako zdroj elektřiny a tepla se mohly testovat i jaderné zdroje různých typů. A takových věcí by se našlo daleko více.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
No to je prave jadro pudla, kteremu jsem se divil.
Vubec tehle tematice nerozumim, ale vim, ze ten casovy limit je dan fyziologii tela,
respektive zmenam, ktere v tele probihaji po delsim pobytu v mg. Proto je udajne
cyklus misi nastaven na 6 mesicu. Ekonomika provozu ISS vs. lidsky faktor.
Ale jak tu psal Agamemnon (na coz jsem take narazil), casova hranice se posouva
z duvodu dlouhodobych budoucich letu.
Vubec tehle tematice nerozumim, ale vim, ze ten casovy limit je dan fyziologii tela,
respektive zmenam, ktere v tele probihaji po delsim pobytu v mg. Proto je udajne
cyklus misi nastaven na 6 mesicu. Ekonomika provozu ISS vs. lidsky faktor.
Ale jak tu psal Agamemnon (na coz jsem take narazil), casova hranice se posouva
z duvodu dlouhodobych budoucich letu.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Jen kvuli informaci a kontextu: odpovidal jsem Wopatovi, Tomasi, byl si rychlejsi.. 

CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Agamemnon
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 23
pokiaľ si spomínam, tak dlhšie misie ako 6 mes. dosť dlho blokovali američania - oni pred iss v podstate nemali žiadne skúsenosti s dlhodobými pobytmi vo vesmíre (okrem pár letov na mire)... takže nevedeli, čo majú očakávať...
Per aspera ad astra [42]
Myslím si že aj misie o dlžke 1,5 roka by sa mohli skúšať kedže na Mars to bude trvať aj toľko (ak počítame toho čo bude obiehať Mars v lodi, ale ani tí čo pristanu nebudu mať veľa gravitacie teda
)

"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Ted jsem se k nemale radosti dozvedel, ze od brezna bude sefovat ISS muj oblibeny Koichi Wakata.
Uz se tesim.
zdroj: http://www.astrowatch.net/2013/08/japan ... space.html

Uz se tesim.

zdroj: http://www.astrowatch.net/2013/08/japan ... space.html

CHris Hadfield
CHris Hadfield
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
Zajimava skladacka, skoda, ze tam tech segmentu je tak malo...
Deconstructing the International Space Station - Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/sp ... /nasa-iss/

Deconstructing the International Space Station - Washington Post
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/sp ... /nasa-iss/

CHris Hadfield
CHris Hadfield