New Horizons
- Kenny007
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Re: New Horizons
Tak to nemá chybu. Úžasná animace. Ta velká tmavá oblast je tam výborně vidět. To je to co nám deformuje zdánlivý tvar Pluta. Jsem zvědavý co to vlastně bude. Je umístěná v rovině oběhu Charona, že by se nakonec potvrdil záchyt Charona Plutem po tečném impaktu ?
- Kenny007
- Zájemce o kosmonautiku
Inspirován snímky z http://www.unmannedspaceflight.com/ jsem u mých předchozích příspěvků zorientoval snímky podle pohledu ze sondy a přidal mapky s orientací soustavy, polohou barycentra a dráhou Charona.
Ahoj všem. Občas čtu vaše příspěvky a moc děkuji. Jste úžasní.
Napadl mě jeden dotaz, neuměl by někdo z vás vysvětlit jednoduše po lopatě ty grafické fígle na vylepšení fotek? Co jsem tak pochytil, tak NASA dělá "slepu dekonvoluci" jednotlivých fotografií. To je asi něco jako odmlžení nebo vytažení detailů, odšumění ap., nějakou matematickou metodou (a u malého objektu to asi vyrábí něco, co ve skutečnosti není). A taky myslím tu někdo zmiňoval nějaký nástroj, který umí sloučit-porovnat fotky stejného objektu, primárně za účelem odstranění šumu. Tedy něco co je v každém druhém lepším photoshopu.
Kdysi běžela v TV reportáž o týmu českých matematiků, kteří dělali něco podobného. Schválně jsem to našel a mám pocit, že je to kvalitativně něco jiného, ještě lepšího. Říkají tomu fúze digitálního obrazu a super-resolution. Umí to vypočítat z několika ostřením i pohybem mázlých snímků obrázek, který se nejvíc blíží originálu a ještě s vyšším rozlišením. Kdyžtak se na to podívejte:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1012 ... zky/video/
Jinak, když se plánovala NH, tak jsem myslel, že se nedočkám, tolik let čekání... a už se to blíží

Napadl mě jeden dotaz, neuměl by někdo z vás vysvětlit jednoduše po lopatě ty grafické fígle na vylepšení fotek? Co jsem tak pochytil, tak NASA dělá "slepu dekonvoluci" jednotlivých fotografií. To je asi něco jako odmlžení nebo vytažení detailů, odšumění ap., nějakou matematickou metodou (a u malého objektu to asi vyrábí něco, co ve skutečnosti není). A taky myslím tu někdo zmiňoval nějaký nástroj, který umí sloučit-porovnat fotky stejného objektu, primárně za účelem odstranění šumu. Tedy něco co je v každém druhém lepším photoshopu.
Kdysi běžela v TV reportáž o týmu českých matematiků, kteří dělali něco podobného. Schválně jsem to našel a mám pocit, že je to kvalitativně něco jiného, ještě lepšího. Říkají tomu fúze digitálního obrazu a super-resolution. Umí to vypočítat z několika ostřením i pohybem mázlých snímků obrázek, který se nejvíc blíží originálu a ještě s vyšším rozlišením. Kdyžtak se na to podívejte:
Jinak, když se plánovala NH, tak jsem myslel, že se nedočkám, tolik let čekání... a už se to blíží

Dekonvoluce je prostě dekonvoluce.
Je to rekonstrukce signálu, který prošel konvolučním filtrem se známými vlastnostmi. Protože těch filtrů může být hromada, je to příliš obecný termín, než aby šel opsat termíny jako "odšuměni".

Vítám tě na našem fóru a jsem rád, že ses u nás zaregistroval. Těší mne, že máme dalšího aktivního uživatele.
Tyhle triky s výpočty ti asi odhalí ostatní kluci.
Tyhle triky s výpočty ti asi odhalí ostatní kluci.

- Kenny007
- Zájemce o kosmonautiku
Tinny píše:Ahoj všem. Občas čtu vaše příspěvky a moc děkuji. Jste úžasní.![]()
Jinak, když se plánovala NH, tak jsem myslel, že se nedočkám, tolik let čekání... a už se to blíží![]()
Ahoj. Nehledej v tom žádnou magii, z uživatelského hlediska je to poměrně jednoduchá záležitost. Podívej se na kapitoly 1 a 2 v tomto manuálu a ledacos pochopíš. Potom je tam dále rozebráno vše detailně.
Tyto programy dokážou téměř automaticky skládat stovky snímků, pokud se bavíme o planetách obvykle z videa do jednoho obrazu, i s vyřazením nevhodných snímků. To v photoshopu myslím neuděláš

http://www.alfacentauri.cz/wp-content/u ... -cz-v1.pdf
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
22. červen / vzdálenost o 800 000 km menší, než sem dal marekS (26Mkm):
Processed with only minimal sharpening applied!

Processed with only minimal sharpening applied!

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Díky kluci za vysvětlení i odkaz na manuál. Ten RegiStax se mi líbí a někdy ho zkusím. Mrkli jste na prezentaci toho českého programu na na fúzi, ostření rozmazaných fotek a zvýšení rozlišení? Asi to bude hodně pdobné jako ten RegiStax. (Jak jsem psal "vyrábět detaily které neexitují" jsem myslel minulé úpravy snímků Pluta od NASA. Rozhodně ne RegiStax.)