Deník astronautky
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Re: Deník astronautky
"Kromě vědeckých experimentů Dragon přivezl také mnoho zásob. Toto jsou balíčky s jídlem roztříděné podle kategorií."

The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Wopat
- Kosmonaut
- Wopat
- Kosmonaut
Pro ty z vás, kteří se těšili na popis planého poplachu na ISS v Deníku astronautky, mám dobrou zprávu. Myslím, že dnešní článek stojí za to. Doufám, že se vám tedy bude líbit.
To opravdu stojí.
Až teprve od Sam jsem se dozvěděl, jaký byl průběh evakuace, že vlastně proběhl nadvakrát.
Tušíte někdo proč se jako chladící médium používá jedovatý čpavek a nikoliv třeba relativně bezpečný dusík, případně zcela jiná technologie chlazení? Je to dáno nějakými požadovanými specifickými vlastnostmi čpavku jako chladícího média nebo prostě starou technologií modulů, která má kořeny v Spacelabu v 80.letech 20.století?

Až teprve od Sam jsem se dozvěděl, jaký byl průběh evakuace, že vlastně proběhl nadvakrát.
Tušíte někdo proč se jako chladící médium používá jedovatý čpavek a nikoliv třeba relativně bezpečný dusík, případně zcela jiná technologie chlazení? Je to dáno nějakými požadovanými specifickými vlastnostmi čpavku jako chladícího média nebo prostě starou technologií modulů, která má kořeny v Spacelabu v 80.letech 20.století?
Osobně si myslím, že je to jednak starší konstrukcí (plány) a také tím, že čpavek je velice účinné chladící médium - alespoň v porovnání se zmiňovaným dusíkem. Navíc si myslím, že chladící systém na bázi dusíku by musel být masivnější a tedy i těžší než je tomu u čpavku. Ale možná mne nějaký technický typ opraví. 

- Wopat
- Kosmonaut
Taky tak. Já když jsem četl, že se po pár minutách se vrátili do USOS, tak jsem byl zklamaný, že toho teda moc nenapsala. Vlastně nic. A on pak přišel druhý poplachtomas píše:Až teprve od Sam jsem se dozvěděl, jaký byl průběh evakuace, že vlastně proběhl nadvakrát.

- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 746
Ad chlazení, proč vlastně nepoužívají freon? Je to nad atmosférou 

Ale do atmosféry vstoupí po skončení životnosti. Asi se báli i negativní reakce veřejnosti na použití freonu.
Cpavek je jedna z nejefektivnejsich chladicich latek. Je sice jedovaty, ale na druhou stranu je netecny ke vsem technickym castem okruhu, tedy neni korozivni, a ekologicky je take neutralni.
- Wopat
- Kosmonaut