Obecné otázky o kosmonautice

Název mluví za vše
Odpovědět
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48
Re: Otázky

Příspěvek od tomas »

Pokud si pamatuju, tak Číňané klíčové technologie od Rusů nakoupili. Týkalo se to nejen lodí Sojuz, ale i skafandrů Sokol a Orlan.

Proto zřejmě své plány na přistání lidské posádky na Měsíci musí zatím odsunout do říše snů, protože těmito technologiemi Rusové nedisponují, takže je nemohou Číňané zakoupit. Ruský lunární modul ze 60.let skutečně nepočítám do funkčních a bezpečných technologií.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Prosim vás, je tu nějaký kovaný matematik? Potřebuji s něčím poradit...
Děkuji.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Hoď to sem, třeba to dáme dokupy
Machi
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 0

Příspěvek od Machi »

Matyn píše:Mám otázku ohledně sondy Rosetta. Když bude na oběžné dráze komety, odpadávájící kousky jádra jí musí nějak poškodit solární panely nebo nějaké jiné přístroje. Jak je proti tomu chráněna?
Kromě už uvedeného (vyhýbání se nejhorším místům), jde o to, že vzájemná rychlost prachových částic a sondy bude velmi malá. Pro většinu jen v jednotkách, max. desítkách m/s. To znamená, že riziko mechnického poškození je docela malé, protože při tak malých rychlostech jsou nebezpečné hlavně vzácné větší úlomky.
Proti běžným prachovým částicím tedy sondu ochrání základní vnější voština. Pouze části palivového systému jsou pro jistotu chráněny ještě jednou vrstvou vzdálenou 5 cm od první.
Nicméně hustý prach a plyn by mohl vážně zaneřádit některé přístroje (veškerou optiku) a solární panely (to by byl vážný problém). Proto je lepší se vyhnout oblastem výtrysků. Navíc se Rosetta bude držet po většinu času ve větší a bezpečnější vzdálenosti od komety (~30 km) s občasnými bližšími návštěvami, které budou opatrně naplánovány.
Vnější plášť je uzemněný pro snížení rizika přitahování prachových částic elektrostatickou silou.
Část přístrojů je také opatřena uzavíratelnými kryty, které v nebezpečných situacích ochrání citlivou optiku. Takové kryty mají třeba obě kamery systému OSIRIS.
Svou roli hraje také poloha sondy v prostoru, citlivější části budou natočeny směrem od komety.
Matyn

Příspěvek od Matyn »

:o Jsi machr Machi! Díky.
Všechno je možné provést. Stačí chtít a mít dost peněz. A to je ten problém. Lidem se buď nechce, nebo nemají peníze.
http://vodnirakety.webnode.cz/
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Edemski píše:Hoď to sem, třeba to dáme dokupy
Díky moc, už je pořešeno, trošku to spěchalo. :)
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Jamie
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Jamie »

Gubarev píše:Prosim vás, je tu nějaký kovaný matematik? Potřebuji s něčím poradit...
Děkuji.
Mohl by jsi mi to prosím i přes to poslat ? :) Docela by mě zajímalo o co jde :)
Machi

Příspěvek od Machi »

Matyn píše::o Jsi machr Machi! Díky.
Není zač! Jsem rád, že sis to přečetl, přece jen je to už víc jak měsíc (předtím jsem si toho bohužel nevšiml).
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Ahojte opäť tu mám otázku tentoraz ohľadom SpaceX a ich Dragonu (alebo DragonRideru) . Vieme že Dragon má palivo a motory na sebe a nemá vpodstate žiaden servisný modul iba trunk s panelmi a priestorom pre náklad. Toľko paliva čo sa do dragonu zmestí stačí na manévre k ISS a na de-orbit. Ako sa ale bude napr. riešiť motoricke pristátie Dragonu ktoré sa plánuje? Po manévroch k ISS a de-orbite tam ostane ešte dosť paliva na pristátie? A ako to chcu vlastne zvládnuť? Veď pri návrate týchto lodí cez atmosféru sa nedá nikdy úplne presne určiť kde pristanú a oni chcú pristáť s motormi na určené miesto? Tak to bude možno vyžadovať ešte viac paliva. Bude to stačiť? Alebo bude palivo aj v trunku pre prácu Dragonu na orbite? Tak isto ako to bude riešené pri prípadných misii na Mesiac resp. Mars. Tam bude treba určite viac paliva ako sa zmestí do Dragonu. Tiež sa urobí v trunku miesto pre palivo? A pri tom motorickom pristáti, nebude tam predsa len nejaký záložný padák?
Ďalšia otázka tiež k DragonRideru. Počul som že nemá mať solárne panely. Je to pravda? Kde by do toho preplneného Dragonu zmestili ešte dostatočný počet bateriek?
Vďaka za každú odpoveď :)
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

- prvé verzie dragonrideru budú pristávať na padákoch (a možno dobrzdia na konci ala sojuz)
- áno, bude mať dosť paliva na pristátie (až tak veľa ho nepotrebuješ, keďže väčšinu spomalenia urobí atmosféra)
- dá sa to určiť dosť presne, aby sa dalo ukorigovať pristátie na presné miesto (za normálnych podmienok)
- v trunku palivo nebude
- dragon v súčasnej podobe (ani v podobe dragonrideru, ktorý bude lietať k iss) nikdy nepoletí k marsu/mesiacu (špeciálne dragonrider, keďže bude mať len batérie a nebude mať solárne panely)
- padák bude vždy, už len kvôli pristátiu po aborte... a samozrejme ako záloha
- áno, nemá solárne panely

pár poznámok:
- mám pocit, že dragonrider servisný modul mať bude, ale momentálne si vôbec nie som istý a nechce sa mi to hľadať teraz
- vždy sa servisný modul dá vyrobiť a použiť namiesto trunku
- @preplnený: neverím, že niekedy v dragonrideri (súčasné verzie) poletí 7 osôb...
Per aspera ad astra [42]

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“