IFT-12 Dvanáctý integrovaný let Super Heavy / Starship (B19 & S39)
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 12713
Re: IFT-12 Dvanáctý integrovaný let Super Heavy / Starship (B19 & S39)
Přistávací zážeh. Vypadá to jako cgi, ale není.
A ještě pár 4k záběrů
A ještě pár 4k záběrů
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky

- Reputace: 797
Hustý! A to měla S39 o 28 tun víc naloženo!
BTW R3 i míň "čoudí"
Tady je zobrazený letový profil Starship, na kterém je hezky vidět jak musela kompenzovat “almost offnominal” vynesení na orbitu, tak aby došlo na pin point přistání. Tomu říkám flexibilita navigačního systému
Začínám mít dobrý pocit z V3
, ten přemotorovaný flip při most engine cutoff , stačí softwarově poladit . Někdo už spočítal že tam bylo 2.2g a snad 0.77rad/sec to muselo udělat z paliva pěnu
Začínám mít dobrý pocit z V3
Zaujalo mě, že pro boostback burn startovaly všechny motory. Při předchozích letech byl vnější prstenec vypnutý. Mám dojem, že ty vnější motory ani nešly nastartovat za letu. U V3 rakety to evidentně jde.
Když vizualizuješ zvuk
Určitě, prokletí V2 se snad neopakuje. Ale vypadá to, že jeden Raptor při výbuchu, nebo co se tam stalo, vzal sebou dost jiných kolem, nebo vedení k nim. Takže je otázka, jak je to s odolností "holých" motorů bez krytů. To může být ještě zádrhel.Tjov píše: 24.5.2026 9:00 Začínám mít dobrý pocit z V3, ten přemotorovaný flip při most engine cutoff , stačí softwarově poladit.
Ano, u V1 a V2 se vnější prstenec startoval ze startovacího stolu. Byly tam osazene zjednodušené verze Raptor Boost, bez možnosti restartu, naklápění, a, jestli se nepletu, i s menším rozsahem změny tahu? Teď evidentně lze restartovat i vnější prstenec, takže by mne zajímalo, jestli už verze "Boost" není a jsou to prostě stejné Raptory, jako ostatní, jenom bez osazeného naklápění?mezkov píše: 24.5.2026 10:10 Zaujalo mě, že pro boostback burn startovaly všechny motory. Při předchozích letech byl vnější prstenec vypnutý. Mám dojem, že ty vnější motory ani nešly nastartovat za letu. U V3 rakety to evidentně jde.
Cosmic Perspective enters chat
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky

- Reputace: 12713
K debatě o “zónách” či “regionech” tepelného štítu, doplním pěnné foto jednoho předělu mezi segmenty válcového trupu.

Ač to chtěl mít EM co nejjednodušsí a uniformní se stejnými dlždicemi po celém povrchu, tak se to stejně nedaří - těch speciálních tvarů a velikostí dlaždic tam přece jen bude víc. Můj odhad kolem 50 různých typů.
Ač to chtěl mít EM co nejjednodušsí a uniformní se stejnými dlždicemi po celém povrchu, tak se to stejně nedaří - těch speciálních tvarů a velikostí dlaždic tam přece jen bude víc. Můj odhad kolem 50 různých typů.
---
-
Alchymista
- Inženýr kosmonautiky

- Reputace: 555
On ten povrch Starship neni zrovna "hladký" a "rovný" - alebo aspoň jednoducho "rozvinuteľný" do roviny.
Predný ogivál - len samotný trup je pokrytý doskami najmenej piatich rôznych veľkostí, "tvarovky" a "prírezy" nepočítajúc

I zdanlivo jednoduchý prechod medzi trupom a závesom "zadného krídla" a pokrytie "zadného krídla" ukazuje najmenej desať rôznych variant dlaždíc a "prírezov"

Zakrytie závesu predného krídla je na pokrytie zjavne ešte zložitejšie

Pokiaľ zoberieme do úvahy aj "tvarovky" na nábežných hranách, tak odhad "päťdesiat" rôznych druhov dosiek tepelnej ochrany je zrejme podhodnotený.
Okolie jedného závesu... Najmenej 25 rôznych tvarov...

... a tak vznikla nová profesia "raketový inžinier - dlaždič" ...
Predný ogivál - len samotný trup je pokrytý doskami najmenej piatich rôznych veľkostí, "tvarovky" a "prírezy" nepočítajúc
I zdanlivo jednoduchý prechod medzi trupom a závesom "zadného krídla" a pokrytie "zadného krídla" ukazuje najmenej desať rôznych variant dlaždíc a "prírezov"

Zakrytie závesu predného krídla je na pokrytie zjavne ešte zložitejšie

Pokiaľ zoberieme do úvahy aj "tvarovky" na nábežných hranách, tak odhad "päťdesiat" rôznych druhov dosiek tepelnej ochrany je zrejme podhodnotený.
Okolie jedného závesu... Najmenej 25 rôznych tvarov...
... a tak vznikla nová profesia "raketový inžinier - dlaždič" ...
A tí, čo tak urobia, budú nimi orať pre tých, čo tak neurobia.