Starship SN10 v Texasu
Re: Starship SN10 v Texasu
Jeden motor už při letu nahoru měl žlutý plamen. Buď nějaká chybka, nebo zkoušeli možná minimální tah.
Já bych to tipl možná na nedostatek paliva. Už Musk říkal, že zážeh tří bude nebezpečný kvůli spotřebě paliva a pak to přistávání na jeden taky bylo dlouhé a pomalé -> vysoká spotřeba.
Ale jen můj odhad, uvidíme, co zatím bude. Ono normální přistání s takovou těžkou obludou nebude jednoduché.
Ale jen můj odhad, uvidíme, co zatím bude. Ono normální přistání s takovou těžkou obludou nebude jednoduché.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12047
Já vidím zdeformovanou motorovou sekci na jedné straně ještě před výbuchem. Přistání nebylo úplně měkké, k nějakému poškození v této části SS určitě došlo, takže pokud se tam nahromadila uniklá palivová směs, nebo i jen její výpary ve velké a otevřené motorové sekci a následně explodovaly, tak se není ani moc čemu divit. Ještě musí zapracovat na měkkém dosednutí a těch nohách. Pak to bude jako doskok baletky na špičky.

Rozhodně ale pokročili o další krok kupředu a nasbírali kvanta důležitých dat. Super výsledek!

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
.....
Naposledy upravil(a) Maaara dne 25.8.2023 19:11, celkem upraveno 2 x.
Waiting for the one the day that never comes.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3144
No právě, uhasili, ale metan unikal dál a hromadil se ve spodním lemu a pak bum.milantos píše: 4.3.2021 1:20Ale z motorové sekce šly plameny před přistáním i dlouho po něm. Jen je po nějakém čase uhasili vodním dělem. Viděl bych to spíš na závadu na motoru nebo ventilu. Ten požár i hašení byl dobře vidět na NASA spaceflightSamo píše: 4.3.2021 0:37 Vyzerá že náraz poškodil rúry, zvýškový metán unikal do motorovej sekcie a booom.![]()
Z čeho to utíkalo je otázka, urvat se tam mohlo cokoli
- petrsida
- Kosmonaut
Tenhle obrázek ukazuje iniciaci výbuchu, o něco výš je obrázek od laika, kde je deformace vidět a je menšíPospíšil píše: 4.3.2021 8:45Já vidím zdeformovanou motorovou sekci na jedné straně ještě před výbuchem. Přistání nebylo úplně měkké, k nějakému poškození v této části SS určitě došlo, takže pokud se tam nahromadila uniklá palivová směs, nebo i jen její výpary ve velké a otevřené motorové sekci a následně explodovaly, tak se není ani moc čemu divit. Ještě musí zapracovat na měkkém dosednutí a těch nohách. Pak to bude jako doskok baletky na špičky.![]()
Rozhodně ale pokročili o další krok kupředu a nasbírali kvanta důležitých dat. Super výsledek!![]()
Jedlo si to rychleji a šikmo, návětrná strana skirtu dostala zabrat
Teď netuším, co je tam za vedení, ale něco tam nebo u motorů odešlo
- petrsida
- Kosmonaut
Ještě k sekvenci přistávacích zážehu, přijde mi, že přišel výš a hlavně otočka byla na všechny tři motory po celou dobu, tedy mnohem razantnější a rychlejší, následně shutdown dvou motorů
Přijde mi, že v tu chvíli byla mimo přistávací oblast a musela na jeden motor couvnout zpět, proto náklon a moc tvrdě přístání
Celé je to datech, správně to pak jednoho dne vyjde přesně nad prostorové i výškově a sedne na dva motory přesně v okamžiku vynulování vertikální rychlosti
Přijde mi, že v tu chvíli byla mimo přistávací oblast a musela na jeden motor couvnout zpět, proto náklon a moc tvrdě přístání
Celé je to datech, správně to pak jednoho dne vyjde přesně nad prostorové i výškově a sedne na dva motory přesně v okamžiku vynulování vertikální rychlosti
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 472
Táto fotka ukazuje predovšetkým "masívny výron kvapaliny"
https://twitter.com/TheFavoritist/statu ... 00/photo/1

Za povšimnutie stojí, že oblak nie je "prežiarený" - kým rázová vlna dorazila k stene nádrže, chemický proces výbuchu už skončil a splodiny prestali svietiť. To okrem iného naznačuje, že výbuch nastal vo vnútri nádrže a to zrejme "pod" hladinou kvapaliny.
https://twitter.com/TheFavoritist/statu ... 00/photo/1
Za povšimnutie stojí, že oblak nie je "prežiarený" - kým rázová vlna dorazila k stene nádrže, chemický proces výbuchu už skončil a splodiny prestali svietiť. To okrem iného naznačuje, že výbuch nastal vo vnútri nádrže a to zrejme "pod" hladinou kvapaliny.

Mno nas ucili, ze kapalny kyslik je pekna ludra...
Osobne jsem zazil "limitovany" vybuch v laboratori, kdy se mi ve vymrazovaci zkumavce nahromadil kyslik a pak tam prisela trocha eteru...
Byl jsem rad za moznost zapadnuti mezi laboratorni stoly!
Primlouval bych se za prasknuti kyslikoveho potrubi v oblasti metanove nadrze.
Osobne jsem zazil "limitovany" vybuch v laboratori, kdy se mi ve vymrazovaci zkumavce nahromadil kyslik a pak tam prisela trocha eteru...
Byl jsem rad za moznost zapadnuti mezi laboratorni stoly!
Primlouval bych se za prasknuti kyslikoveho potrubi v oblasti metanove nadrze.
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
Chris Sembroski
To je samozřejmě všechno možné, ale :Peter píše: 4.3.2021 11:34 Primlouval bych se za prasknuti kyslikoveho potrubi v oblasti metanove nadrze.
1/plameny tam byly před přistáním a i po něm pokračovaly v řádu minut
2/pokud by hadice /trubice praskla při přistání, asi by k výbuchu došlo dříve, než po tolika minutách
Spíš bych si uměl představit scénář, že vlivem požáru došlo k narušení potrubí/hadic a v ten okamžik následoval výbuch