Starship SN10 v Texasu

Informace o zkouškách nových technologiích firmy SpaceX.
Odpovědět
VaclavC
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 227
Re: Starship SN10 v Texasu

Příspěvek od VaclavC »

Jeden motor už při letu nahoru měl žlutý plamen. Buď nějaká chybka, nebo zkoušeli možná minimální tah.
Stepan
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 199

Příspěvek od Stepan »

Já bych to tipl možná na nedostatek paliva. Už Musk říkal, že zážeh tří bude nebezpečný kvůli spotřebě paliva a pak to přistávání na jeden taky bylo dlouhé a pomalé -> vysoká spotřeba.
Ale jen můj odhad, uvidíme, co zatím bude. Ono normální přistání s takovou těžkou obludou nebude jednoduché.
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12047

Příspěvek od Pospíšil »

jakubv píše: 4.3.2021 1:10 a tady je vidět z jednoho úhlu pěkně rozfázovaný boom
Já vidím zdeformovanou motorovou sekci na jedné straně ještě před výbuchem. Přistání nebylo úplně měkké, k nějakému poškození v této části SS určitě došlo, takže pokud se tam nahromadila uniklá palivová směs, nebo i jen její výpary ve velké a otevřené motorové sekci a následně explodovaly, tak se není ani moc čemu divit. Ještě musí zapracovat na měkkém dosednutí a těch nohách. Pak to bude jako doskok baletky na špičky. :)
Rozhodně ale pokročili o další krok kupředu a nasbírali kvanta důležitých dat. Super výsledek! :palec nahoru:

Obrázek
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Maaara
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Reputace: 432

Příspěvek od Maaara »

.....
Naposledy upravil(a) Maaara dne 25.8.2023 19:11, celkem upraveno 2 x.
Waiting for the one the day that never comes.
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3144

Příspěvek od petrsida »

milantos píše: 4.3.2021 1:20
Samo píše: 4.3.2021 0:37 Vyzerá že náraz poškodil rúry, zvýškový metán unikal do motorovej sekcie a booom. 😂😂
Ale z motorové sekce šly plameny před přistáním i dlouho po něm. Jen je po nějakém čase uhasili vodním dělem. Viděl bych to spíš na závadu na motoru nebo ventilu. Ten požár i hašení byl dobře vidět na NASA spaceflight
No právě, uhasili, ale metan unikal dál a hromadil se ve spodním lemu a pak bum.

Z čeho to utíkalo je otázka, urvat se tam mohlo cokoli
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Pospíšil píše: 4.3.2021 8:45
jakubv píše: 4.3.2021 1:10 a tady je vidět z jednoho úhlu pěkně rozfázovaný boom
Já vidím zdeformovanou motorovou sekci na jedné straně ještě před výbuchem. Přistání nebylo úplně měkké, k nějakému poškození v této části SS určitě došlo, takže pokud se tam nahromadila uniklá palivová směs, nebo i jen její výpary ve velké a otevřené motorové sekci a následně explodovaly, tak se není ani moc čemu divit. Ještě musí zapracovat na měkkém dosednutí a těch nohách. Pak to bude jako doskok baletky na špičky. :)
Rozhodně ale pokročili o další krok kupředu a nasbírali kvanta důležitých dat. Super výsledek! :palec nahoru:
Tenhle obrázek ukazuje iniciaci výbuchu, o něco výš je obrázek od laika, kde je deformace vidět a je menší

Jedlo si to rychleji a šikmo, návětrná strana skirtu dostala zabrat

Teď netuším, co je tam za vedení, ale něco tam nebo u motorů odešlo
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

Ještě k sekvenci přistávacích zážehu, přijde mi, že přišel výš a hlavně otočka byla na všechny tři motory po celou dobu, tedy mnohem razantnější a rychlejší, následně shutdown dvou motorů

Přijde mi, že v tu chvíli byla mimo přistávací oblast a musela na jeden motor couvnout zpět, proto náklon a moc tvrdě přístání

Celé je to datech, správně to pak jednoho dne vyjde přesně nad prostorové i výškově a sedne na dva motory přesně v okamžiku vynulování vertikální rychlosti
Alchymista
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 472

Příspěvek od Alchymista »

Táto fotka ukazuje predovšetkým "masívny výron kvapaliny"
https://twitter.com/TheFavoritist/statu ... 00/photo/1
Obrázek
Za povšimnutie stojí, že oblak nie je "prežiarený" - kým rázová vlna dorazila k stene nádrže, chemický proces výbuchu už skončil a splodiny prestali svietiť. To okrem iného naznačuje, že výbuch nastal vo vnútri nádrže a to zrejme "pod" hladinou kvapaliny.
:naštvaný: Fráza "studená vojna" začína dostávať nový obsah...
Peter
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 302

Příspěvek od Peter »

Mno nas ucili, ze kapalny kyslik je pekna ludra...

Osobne jsem zazil "limitovany" vybuch v laboratori, kdy se mi ve vymrazovaci zkumavce nahromadil kyslik a pak tam prisela trocha eteru...

Byl jsem rad za moznost zapadnuti mezi laboratorni stoly!

Primlouval bych se za prasknuti kyslikoveho potrubi v oblasti metanove nadrze.
"Když se podíváš na nebe, sníš o tom být mezi hvězdami. Když jsi mezi hvězdami a podíváš se dolů, sníš o tom být zpátky na Zemi."
Chris Sembroski
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 219

Příspěvek od milantos »

Peter píše: 4.3.2021 11:34 Primlouval bych se za prasknuti kyslikoveho potrubi v oblasti metanove nadrze.
To je samozřejmě všechno možné, ale :
1/plameny tam byly před přistáním a i po něm pokračovaly v řádu minut
2/pokud by hadice /trubice praskla při přistání, asi by k výbuchu došlo dříve, než po tolika minutách

Spíš bych si uměl představit scénář, že vlivem požáru došlo k narušení potrubí/hadic a v ten okamžik následoval výbuch

Odpovědět

Zpět na „Testování“