Vtípky a srandičky z kosmonautiky
- Edemski
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 736
Re: Vtípky a srandičky z kosmonautiky
Ono to je trochu těžší pochopit. BH je černá, ale na horizontu událostí. "Vně" musi zářit, ale jen v její blízkosti. Jinak se ty fotony rozprasi vně. A my to nevidíme, jako zdroj světla...VitezslavSkorpik píše:Někdo se tady ptal zda média informuji...
- VitezslavSkorpik
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 159
O to mi ale vůbec nešlo. Že je pro nefyzika těžké pochopit Bekenstein-Hawkingovo záření je jasné. Průšvih je ten příšerný nadpis. Za prvé, vědci žádnou černou díru uměle nevytvořili, vytvořili jakousi analogii černé díry, ale nikoli skutečnou černou díru. Za druhé, Hawking rozhodně není blíže Nobelově ceně, to je dlouhý proces, nehledě na to, že výsledky experimentu ještě nejsou důkladně ověřeny. A Nobelovka se spíše stejně dává trochu jinému druhu objevů. A za třetí, ani mne jako teoretického fyzika mne nenapadá žádný způsob jak by tohle mohlo pomoci k vytvoření teorie všeho. Nehledě na to, že teorie všeho je nešťastný název sám o sobě.Edemski píše:Ono to je trochu těžší pochopit. BH je černá, ale na horizontu událostí. "Vně" musi zářit, ale jen v její blízkosti. Jinak se ty fotony rozprasi vně. A my to nevidíme, jako zdroj světla...VitezslavSkorpik píše:Někdo se tady ptal zda média informuji...
Jako bonus přidávám, že v článku byla rovněž informace o neslučitelnosti teorie relativity a kvantové fyziky. No tak opět. Za prvé, kvantovou mechaniku a speciální teorii relativity sloučil už Paul Dirac v roce 1928, takže je dobré používat slovo obecná teorie relativity, nikoli jen teorie relativity. A za druhé, pojem kvantová fyzika zahrnuje dva obory, kvantovou mechaniku a kvantovou teorii pole. Opět nevím o kterém z nich se v článku hovořilo.
Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.
Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."
Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
To je dané tím, že článek píše redaktor, a titulek editor. V zájmu prodeje pak vznikají všeobecně paskvily. Děje se to všude a není to dobrá vizitka novinářů.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
- VitezslavSkorpik
- Vesmírný průzkumník
Ano, i já se trochu věnuji popularizaci vědy, byť je pro mne hlavní výzkum, takže chápu, že je důležité přitáhnout pozornost nějakým titulkem. Ale tohle už je trochu moc.petrsida píše:To je dané tím, že článek píše redaktor, a titulek editor. V zájmu prodeje pak vznikají všeobecně paskvily. Děje se to všude a není to dobrá vizitka novinářů.

Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.
- petrsida
- Kosmonaut
Já to neobhajuju, jenom vysvětluju, taky se mi tenhle styl uvažování nelíbí, ale bojuj proti bulváru ....VitezslavSkorpik píše:Ano, i já se trochu věnuji popularizaci vědy, byť je pro mne hlavní výzkum, takže chápu, že je důležité přitáhnout pozornost nějakým titulkem. Ale tohle už je trochu moc.petrsida píše:To je dané tím, že článek píše redaktor, a titulek editor. V zájmu prodeje pak vznikají všeobecně paskvily. Děje se to všude a není to dobrá vizitka novinářů.

- VitezslavSkorpik
- Vesmírný průzkumník
Já si samozřejmě nemyslím, že bys tento styl komunikace s veřejností obhajoval. A koneckonců já sám říkám, že to do určité míry chápu. Ale to je právě ono, podobný titulek bych čekal od Blesku, nikoli od Ihned. Ale zřejmě jsem naivnípetrsida píše:Já to neobhajuju, jenom vysvětluju, taky se mi tenhle styl uvažování nelíbí, ale bojuj proti bulváru ....VitezslavSkorpik píše:Ano, i já se trochu věnuji popularizaci vědy, byť je pro mne hlavní výzkum, takže chápu, že je důležité přitáhnout pozornost nějakým titulkem. Ale tohle už je trochu moc.petrsida píše:To je dané tím, že článek píše redaktor, a titulek editor. V zájmu prodeje pak vznikají všeobecně paskvily. Děje se to všude a není to dobrá vizitka novinářů.

Ještě k těm podařeným reportážím o indickém raketoplánu:

Neříkám, že se mi tenhle pokročilý vizualizační software nelíbí!

Neříkám, že se mi tenhle pokročilý vizualizační software nelíbí!

"In ancient days, men looked at stars and saw their heroes in the constellations. In modern times, we do much the same, but our heroes are epic men of flesh and blood."
- petrsida
- Kosmonaut
Jojo, bohužel to proniká úplně všude, párkrát jsem měl tu čest i s poměrně renomovanými novináři a tahle touha po senzaci byla všude, nenatrefíš na to jenom u top špičky, ale to je pár lidí, bohužel, děsivé je, že takhle komentují a deformují úplně všeVitezslavSkorpik píše:Já si samozřejmě nemyslím, že bys tento styl komunikace s veřejností obhajoval. A koneckonců já sám říkám, že to do určité míry chápu. Ale to je právě ono, podobný titulek bych čekal od Blesku, nikoli od Ihned. Ale zřejmě jsem naivnípetrsida píše:Já to neobhajuju, jenom vysvětluju, taky se mi tenhle styl uvažování nelíbí, ale bojuj proti bulváru ....VitezslavSkorpik píše:
Ano, i já se trochu věnuji popularizaci vědy, byť je pro mne hlavní výzkum, takže chápu, že je důležité přitáhnout pozornost nějakým titulkem. Ale tohle už je trochu moc.
treba si uvedomiť rozdiel, medzi "mienkotvorcom" a "spravodajcom"petrsida píše: Jojo, bohužel to proniká úplně všude..
"spravodajcovia" ako keby vymreli, takže sa to naozaj netýka iba kozmonautiky, ale úplne všetkého, čo ten "nový živočíšny druh mienkotorcov" vyprodukuje
+++aj peklo sa dá hacknúť+++