Vtípky a srandičky z kosmonautiky

Název mluví za vše
Odpovědět
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736
Re: Vtípky a srandičky z kosmonautiky

Příspěvek od Edemski »

VitezslavSkorpik píše:Někdo se tady ptal zda média informuji...
Ono to je trochu těžší pochopit. BH je černá, ale na horizontu událostí. "Vně" musi zářit, ale jen v její blízkosti. Jinak se ty fotony rozprasi vně. A my to nevidíme, jako zdroj světla...
VitezslavSkorpik
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 159

Příspěvek od VitezslavSkorpik »

Edemski píše:
VitezslavSkorpik píše:Někdo se tady ptal zda média informuji...
Ono to je trochu těžší pochopit. BH je černá, ale na horizontu událostí. "Vně" musi zářit, ale jen v její blízkosti. Jinak se ty fotony rozprasi vně. A my to nevidíme, jako zdroj světla...
O to mi ale vůbec nešlo. Že je pro nefyzika těžké pochopit Bekenstein-Hawkingovo záření je jasné. Průšvih je ten příšerný nadpis. Za prvé, vědci žádnou černou díru uměle nevytvořili, vytvořili jakousi analogii černé díry, ale nikoli skutečnou černou díru. Za druhé, Hawking rozhodně není blíže Nobelově ceně, to je dlouhý proces, nehledě na to, že výsledky experimentu ještě nejsou důkladně ověřeny. A Nobelovka se spíše stejně dává trochu jinému druhu objevů. A za třetí, ani mne jako teoretického fyzika mne nenapadá žádný způsob jak by tohle mohlo pomoci k vytvoření teorie všeho. Nehledě na to, že teorie všeho je nešťastný název sám o sobě.

Jako bonus přidávám, že v článku byla rovněž informace o neslučitelnosti teorie relativity a kvantové fyziky. No tak opět. Za prvé, kvantovou mechaniku a speciální teorii relativity sloučil už Paul Dirac v roce 1928, takže je dobré používat slovo obecná teorie relativity, nikoli jen teorie relativity. A za druhé, pojem kvantová fyzika zahrnuje dva obory, kvantovou mechaniku a kvantovou teorii pole. Opět nevím o kterém z nich se v článku hovořilo.
Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.

Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

To je dané tím, že článek píše redaktor, a titulek editor. V zájmu prodeje pak vznikají všeobecně paskvily. Děje se to všude a není to dobrá vizitka novinářů.
Malky
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 563

Příspěvek od Malky »

"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
VitezslavSkorpik
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník

petrsida píše:To je dané tím, že článek píše redaktor, a titulek editor. V zájmu prodeje pak vznikají všeobecně paskvily. Děje se to všude a není to dobrá vizitka novinářů.
Ano, i já se trochu věnuji popularizaci vědy, byť je pro mne hlavní výzkum, takže chápu, že je důležité přitáhnout pozornost nějakým titulkem. Ale tohle už je trochu moc. :)
Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.

Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

VitezslavSkorpik píše:
petrsida píše:To je dané tím, že článek píše redaktor, a titulek editor. V zájmu prodeje pak vznikají všeobecně paskvily. Děje se to všude a není to dobrá vizitka novinářů.
Ano, i já se trochu věnuji popularizaci vědy, byť je pro mne hlavní výzkum, takže chápu, že je důležité přitáhnout pozornost nějakým titulkem. Ale tohle už je trochu moc. :)
Já to neobhajuju, jenom vysvětluju, taky se mi tenhle styl uvažování nelíbí, ale bojuj proti bulváru .... :hlavou proti zdi
VitezslavSkorpik
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník

petrsida píše:
VitezslavSkorpik píše:
Já to neobhajuju, jenom vysvětluju, taky se mi tenhle styl uvažování nelíbí, ale bojuj proti bulváru .... :hlavou proti zdi
Já si samozřejmě nemyslím, že bys tento styl komunikace s veřejností obhajoval. A koneckonců já sám říkám, že to do určité míry chápu. Ale to je právě ono, podobný titulek bych čekal od Blesku, nikoli od Ihned. Ale zřejmě jsem naivní :)

Tris
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 5

Příspěvek od Tris »

Ještě k těm podařeným reportážím o indickém raketoplánu:

Neříkám, že se mi tenhle pokročilý vizualizační software nelíbí! :lol:
"In ancient days, men looked at stars and saw their heroes in the constellations. In modern times, we do much the same, but our heroes are epic men of flesh and blood."
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut

Příspěvek od petrsida »

VitezslavSkorpik píše:
petrsida píše:
VitezslavSkorpik píše:
Já si samozřejmě nemyslím, že bys tento styl komunikace s veřejností obhajoval. A koneckonců já sám říkám, že to do určité míry chápu. Ale to je právě ono, podobný titulek bych čekal od Blesku, nikoli od Ihned. Ale zřejmě jsem naivní :)
Jojo, bohužel to proniká úplně všude, párkrát jsem měl tu čest i s poměrně renomovanými novináři a tahle touha po senzaci byla všude, nenatrefíš na to jenom u top špičky, ale to je pár lidí, bohužel, děsivé je, že takhle komentují a deformují úplně vše
alamo
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od alamo »

petrsida píše: Jojo, bohužel to proniká úplně všude..
treba si uvedomiť rozdiel, medzi "mienkotvorcom" a "spravodajcom"
"spravodajcovia" ako keby vymreli, takže sa to naozaj netýka iba kozmonautiky, ale úplne všetkého, čo ten "nový živočíšny druh mienkotorcov" vyprodukuje
+++aj peklo sa dá hacknúť+++

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“