MCT - Mars Colonial Transporter
Re: MCT - Mars Colonial Transporter
To sice je, ale pokud nejsem schopen s nim zase pristat a pouzit ho opakovane, nedava to ani technicky, ani ekonomicky smysl.petrsida píše:A to se ukazuje, že ITS v provedení tankeru by teoreticky mohl být schopen se vyšplhat na orbitu sám se slušným nákladem, není jednostupňový nosič snem mnoha generací inženýrů?
Pokud toho schopen jsem, bez nejaky zavratnych nakladu a zdlouhavych procedur mezi jednotlivymi starty, pak je to temer idealni reseni.
Provozni naklady (vcetne amortizace) proste nesmi presahnout cenu obdobne vykonneho jednorazoveho nosice, to je cele. At si inzenyri sni o cem chteji

Osobně věřím, že budoucnost má SLS nikoli BFR/MCT. Proč : Kolonizace Marsu se ukáže už brzy jako parádní nesmysl a MCT je konstruován právě k tomuto účelu, tedy k nesmyslu. Je to úplně stejné kdybych jako podnikatel vrazil veškeré své peníze do výstavby pivovarů v Antarktidě. Projekt může být i dobrý, ale pokud má sloužit nesmyslu, zkrachuje i dobrý projekt. Jak už jsem tady psal, postupně propočty začnou ukazovat, že veškerá činnost na povrchu Marsu bude příšerně drahá, nepředstavitelně drahá ! Tedy laciná doprava tam ztratí smysl. Jak píše indian 22 tak prý nemusí každý kolonista na Marsu nutně mít svůj skafandr. To mne trochu udivuje, posílat lidi do kosmu na vzdálenost 150 mil. km bez skafandrů na místo ,kde není atmosféra a kde mají žít po zbytek života, tedy třeba 60 let bez skafandru ?? Navíc příští návštěva ze Země až po dvou letech ? Má vůbec nějaký stát právo - "kolonizovat" - jinou planetu ? O návštěvu s návratem jako Apollo - 11 tu nejde, počítám, že právníci kolonizaci Marsu zakážou. Je to podobný problém jako Antarktida. Povrch všech planet Sluneční soustavy patří nám všem. Tedy kolonizace nemůže být "hurá akce" jednotlivce. V odkaze o Antarktidě je na Wikipedii zajímavá věta : "Krajina a podnebí v Antarktidě je tak drsné, že se tu lidé nikdy !! neusadili natrvalo. Žije tu jen dočasně pár vědců ve vědeckých stanicích." Přitom je to třeba z Argentiny do Antarktidy jen o kousek dál než třeba z Plzně do Ostravy. Přesto jsme se za 1000 let zatím tzv ."neuchytili". 200 000 USD má prý stát doprava jednoho kolonisty na Mars, tolik dnes stojí nákup domu v USA. Ale každý kolonista na Marsu /rodina/ také snad bude chtít lidsky bydlet ,když tam má žít 40 let ! Takže bude také chtít "domek" za 200 000 minimálně. A taky stálou výrobu kyslíku, stálou výrobu tepla, když je na Marsu v průměru mínus 60, potravu jen z pěkně drahých skleníků / u nás se bez práce postará o úrodu Slunce a déšť = náklady skoro nula. / Když v práci zničím džíny, přišel jsem o cca. 800 Kč , kdo na Marsu zničí pracovní skafandr, přišel min. o 100 000 USD = o 2 500 000 Kč . Jediný zničený skafandr na Marsu tak má hodnotu zničených montérek všech zaměstnanců Škody Mladá Boleslav nebo Severočeských hnědouhelných dolů ! Náklady by byly neskutečné. Bylo by všech těch 50 000 kolonistů na Marsu vědci ? Ale co děti a penzisti s Alzheimerem ? Co ti by tam vlastně zkoumali ? Jen by snižovali produktivitu práce ostatním. Pokud vím, tak do Antarktidy na výzkumné stanice se děti a penzisti netahají , děsivě by to snížilo produktivitu práce skutečným vědcům , kteří by se místo průzkumu kontinentálního šelfu museli polovinu pracovní doby věnovat svým věčně mrzutým a nemocným spolubydlícím. Nedovedu si vůbec představit, že na Měsíc by v Apollu - 11 býval letěl s Armstrongem teprve 11 letý Collins a také 87 letý - "BuzzAldrin." Kdoví jak by tenkrát to přistání dopadlo ! Přitom se pan Musk tuto "sestavu" chystá vytvořit na Marsu. Penzisté s dětmi tam postupně budou tvořit 60 % populace. Nehledejte v mých přirovnáních nic senzačního, jen popisuji trpkou realitu, tak jak ji vidím já.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Antarktida
https://cs.wikipedia.org/wiki/Antarktida
Wagner áno tvoje názory už poznáme tak kľud! Prosím už to tu ďalej nerieš toto vlákno ak si si nevšimol patrí k téme "Rakety a lodě" a nie k téme "Pesimizmus" (čo tu ani chvála bohu neexistuje
)!
Sorry za OT ale to sa už nedá!

Sorry za OT ale to sa už nedá!
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
TO :samo
MCT má sloužit ke kolonizaci Marsu. A pokud bude kolonizace označena ekonomicky za nesmysl, k čemu bude MCT ? Dnes stojí skafandr na výstupy z ISS kolem 5 mil. USD, já jsem naznačil, že pan Musk ho dokáže zlevnit 50 krát na 100 000 USD = 2,5 mil. Kč. Přesto, 50 000 kolonistů krát 2,5 mil. Kč = 125 000 000 000 Kč. Jde o 5 miliard Dolarů jen po jednom kuse skafandru na kolonistu. Nebylo by snad lepší mi moje názory jasně vyvrátit ?, než psát :"S tímhle sem nechoď ??" Každá kolonizace musí mít nějaký smysl pro lidi, kteří ji podnikají. Když před 150 lety odjela česká nebo slovenská rodina do USA ,do : "Nových teritorií", tak tam jednoznačně jela z ekonomických důvodů = chtěli třeba získat 200 hektarů pastvin do svého vlastnictví a založit farmu. Nebo jít pracovat do průmyslu v New Yorku a vydělat pro rodinu peníze. Jaký smysl má však cesta na Mars ?? , když tam vlastně těžko "vydělané peníze" nebudu moci utratit za dovolenou u moře, nákupy nebo uklidňující posezení na předzahrádce zahradní hospůdky ? Ano "omílám možná to samé", ale napište mi "optimisté" jediný důvod pro kolonizaci Marsu v nejbližších 20 nebo 30 letech. Amundsen dosáhl kdysi Jižního pólu, ale ani ve snu by ho nenapadlo tam zůstat do smrti. Proto bych přivítal skok na Mars v duchu Apolla -11. Třeba za 150 miliard Dolarů. To mi dává smysl. A kdo říká že ne, tak musí upírat smysl i Apollu-11.
MCT má sloužit ke kolonizaci Marsu. A pokud bude kolonizace označena ekonomicky za nesmysl, k čemu bude MCT ? Dnes stojí skafandr na výstupy z ISS kolem 5 mil. USD, já jsem naznačil, že pan Musk ho dokáže zlevnit 50 krát na 100 000 USD = 2,5 mil. Kč. Přesto, 50 000 kolonistů krát 2,5 mil. Kč = 125 000 000 000 Kč. Jde o 5 miliard Dolarů jen po jednom kuse skafandru na kolonistu. Nebylo by snad lepší mi moje názory jasně vyvrátit ?, než psát :"S tímhle sem nechoď ??" Každá kolonizace musí mít nějaký smysl pro lidi, kteří ji podnikají. Když před 150 lety odjela česká nebo slovenská rodina do USA ,do : "Nových teritorií", tak tam jednoznačně jela z ekonomických důvodů = chtěli třeba získat 200 hektarů pastvin do svého vlastnictví a založit farmu. Nebo jít pracovat do průmyslu v New Yorku a vydělat pro rodinu peníze. Jaký smysl má však cesta na Mars ?? , když tam vlastně těžko "vydělané peníze" nebudu moci utratit za dovolenou u moře, nákupy nebo uklidňující posezení na předzahrádce zahradní hospůdky ? Ano "omílám možná to samé", ale napište mi "optimisté" jediný důvod pro kolonizaci Marsu v nejbližších 20 nebo 30 letech. Amundsen dosáhl kdysi Jižního pólu, ale ani ve snu by ho nenapadlo tam zůstat do smrti. Proto bych přivítal skok na Mars v duchu Apolla -11. Třeba za 150 miliard Dolarů. To mi dává smysl. A kdo říká že ne, tak musí upírat smysl i Apollu-11.
- Lakely
- Správce profilu na Facebooku
- Reputace: 198
- Kontaktovat uživatele:
Dugi? Možná je opravdu na čase přesunout tuhle diskuzi někam do vlákna ve volné diskuzi. Začíná to ostatně trochu zavánět trollením.
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
A. C. Clarke
Je to tak, jak píše Lakely, vidím Wagner a přeskakuji, nečtu.
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Z hlediska dlouhodobého výzkumu byl přístup Apollo chybný, to ostatně věděli všichni vědci už při startu 17
Jinak toto považuji za trolení, neustále omilání vlastních názorů bez reflexe vyřčeného ve vlákně věnované něčemu jinému ničím jiným není.
A na kosmo.cz to skončilo banem.
Jinak toto považuji za trolení, neustále omilání vlastních názorů bez reflexe vyřčeného ve vlákně věnované něčemu jinému ničím jiným není.
A na kosmo.cz to skončilo banem.
TO :Petrsida
Já se domnívám, že to patří k věci. Jak například na Marsu budou vystupovat z MCT kosmonauti, když budou ve špici 50 m vysoko ?? Pod nimi nádrže a motory ? Výtah ?? Schůdky ? Máte informace ? Mne to zajímá . Jak bude uzpůsoben MCT k vykládání těžkých rozměrných věcí, např. obytných domů kolonistů, jistě budou velké jako základové moduly ISS, tedy hmotnost kolem 20 tun a měly by letět jistě už 2022, když v r.2024 už poletí první část kolonistů s jídlem, pitím, skleníky, stanicemi výroby kyslíku, paliva, Mars rovery ...atd. Bude mít MCT robotickou ruku na vykládání těles o hmotnosti přes 20 tun "pozemské " váhy ? V mých příspěvcích hovořím o smyslu využití připravované rakety MCT, tedy o "nákladu " = kolonisté, který bude nosit. Je to úplně stejné, jako kdybych napsal : Falcon - 9 vynesl komunikační družici za kterou dostala Space -x zaplaceno 20 mil. USD. Družice bude zajišťovat komunikaci nad západním Tichomořím. Falcon-9 vynesl telekomunikační družici, já píšu co bude dělat a kolik stála. MCT vynese kolonisty, já píšu co budou na Marsu dělat a kolik to bude stát. Kolonisté = "náklad" jako každý jiný. Vždyť kvůli nákladu se vlastně nosné rakety vyvíjejí ! Jinak vytvořit vlákno s názvem : "Názory na smysl kolonizace Marsu v nejbližších 20 letech" ,to by nebylo vůbec špatné.
Já se domnívám, že to patří k věci. Jak například na Marsu budou vystupovat z MCT kosmonauti, když budou ve špici 50 m vysoko ?? Pod nimi nádrže a motory ? Výtah ?? Schůdky ? Máte informace ? Mne to zajímá . Jak bude uzpůsoben MCT k vykládání těžkých rozměrných věcí, např. obytných domů kolonistů, jistě budou velké jako základové moduly ISS, tedy hmotnost kolem 20 tun a měly by letět jistě už 2022, když v r.2024 už poletí první část kolonistů s jídlem, pitím, skleníky, stanicemi výroby kyslíku, paliva, Mars rovery ...atd. Bude mít MCT robotickou ruku na vykládání těles o hmotnosti přes 20 tun "pozemské " váhy ? V mých příspěvcích hovořím o smyslu využití připravované rakety MCT, tedy o "nákladu " = kolonisté, který bude nosit. Je to úplně stejné, jako kdybych napsal : Falcon - 9 vynesl komunikační družici za kterou dostala Space -x zaplaceno 20 mil. USD. Družice bude zajišťovat komunikaci nad západním Tichomořím. Falcon-9 vynesl telekomunikační družici, já píšu co bude dělat a kolik stála. MCT vynese kolonisty, já píšu co budou na Marsu dělat a kolik to bude stát. Kolonisté = "náklad" jako každý jiný. Vždyť kvůli nákladu se vlastně nosné rakety vyvíjejí ! Jinak vytvořit vlákno s názvem : "Názory na smysl kolonizace Marsu v nejbližších 20 letech" ,to by nebylo vůbec špatné.
TO: petrsida
Že byl projekt Apollo chybný se nedomnívám. Jeho přínosy : vyzkoušení obřích raket Saturn, zvládnutí spojení lodí na LEO i u Měsíce, dopravení vzorků z Měsíce do našich laboratoří, vyzkoušení návratu kosmonautů druhou rychlostí do atmosféry, vyzkoušení jízdy elektrovozidla po Měsíci,...atd. atd. Dá se říci, že z poznatků projektu Apollo žije NASA dodnes. Mohl by jste tedy nám všem prozradit, jak to měli v USA tehdá udělat s Měsícem, aby to nebylo : "Chybné" ? Start jednoho Saturnu - 5 stával 0,5 mld. USD. V té době byl rozpočet NASA tuším kolem 3,5 mld. USD. Budování případné základny na Měsíci nebylo možné finančně utáhnout. Čtyři starty Saturnu-5 k Měsíci na výměnu posádek stanice a dopravu zásob = 2 mld. USD = přes 50 % rozpočtu NASA. A to nepočítám, kolik by stály ony práce na Měsíci. Stálá základna na Měsíci by roku 1975 polykala 90 % všech výdajů NASA, vše ostatní by se škrtlo = nesmysl. V lidské historii zůstane rok 1969 a Armstrong zapsán navždy jako velký milník vědy, i když to někteří mohou považovat za chybu. Šlo také o vědecké vítězství USA nad SSSR v závodě o Měsíc a to nebylo málo. Kdyby nebylo Apollo , tak by vítězství na Měsíci nejspíše "slíznul SSSR". 24.září 1970 přistála sovětská Luna-16 se vzorky měsíční horniny na Zemi a hned na to v listopadu 1970 začal po Měsíci jezdit Lunochod. Ujel tam 10,5 kilometru. Osobně jsem pro výpravu vědců na Mars klidně za pomoci SLS a třeba Orionu. Ať letí 8 vědců , zůstanou tam jen určitou dobu a vrátí se s materiály na Zem. To podporuji. Stejně se zachoval Hillary , když dobyl vrcholek Everestu, Amundsen když dobyl Jižní pól, Armstrong když dobyl Měsíc,....atd.
Že byl projekt Apollo chybný se nedomnívám. Jeho přínosy : vyzkoušení obřích raket Saturn, zvládnutí spojení lodí na LEO i u Měsíce, dopravení vzorků z Měsíce do našich laboratoří, vyzkoušení návratu kosmonautů druhou rychlostí do atmosféry, vyzkoušení jízdy elektrovozidla po Měsíci,...atd. atd. Dá se říci, že z poznatků projektu Apollo žije NASA dodnes. Mohl by jste tedy nám všem prozradit, jak to měli v USA tehdá udělat s Měsícem, aby to nebylo : "Chybné" ? Start jednoho Saturnu - 5 stával 0,5 mld. USD. V té době byl rozpočet NASA tuším kolem 3,5 mld. USD. Budování případné základny na Měsíci nebylo možné finančně utáhnout. Čtyři starty Saturnu-5 k Měsíci na výměnu posádek stanice a dopravu zásob = 2 mld. USD = přes 50 % rozpočtu NASA. A to nepočítám, kolik by stály ony práce na Měsíci. Stálá základna na Měsíci by roku 1975 polykala 90 % všech výdajů NASA, vše ostatní by se škrtlo = nesmysl. V lidské historii zůstane rok 1969 a Armstrong zapsán navždy jako velký milník vědy, i když to někteří mohou považovat za chybu. Šlo také o vědecké vítězství USA nad SSSR v závodě o Měsíc a to nebylo málo. Kdyby nebylo Apollo , tak by vítězství na Měsíci nejspíše "slíznul SSSR". 24.září 1970 přistála sovětská Luna-16 se vzorky měsíční horniny na Zemi a hned na to v listopadu 1970 začal po Měsíci jezdit Lunochod. Ujel tam 10,5 kilometru. Osobně jsem pro výpravu vědců na Mars klidně za pomoci SLS a třeba Orionu. Ať letí 8 vědců , zůstanou tam jen určitou dobu a vrátí se s materiály na Zem. To podporuji. Stejně se zachoval Hillary , když dobyl vrcholek Everestu, Amundsen když dobyl Jižní pól, Armstrong když dobyl Měsíc,....atd.
Wagner... už je načase prestať. Dugi sa vrátil z dovolenky.
Kolonizácia Marsu bude samozrejme zložitá, ale rozhodne nie nerealizovatelná. A čo sa týka BFR... tá raketa sama o sebe bude znamenať revolúciu v kozmonautike. I keď bude chvíľku trvať, než prvýkrát poletí, pristane a opäť poletí. Ale tak... 500 ton na LEO za rozumnú cenu? To je snáď sen.
Dúfam, že sa SpaceX podarí aspoň táto časť ich plánu. Obežná dráha bude prekvitať životom.
Kolonizácia Marsu bude samozrejme zložitá, ale rozhodne nie nerealizovatelná. A čo sa týka BFR... tá raketa sama o sebe bude znamenať revolúciu v kozmonautike. I keď bude chvíľku trvať, než prvýkrát poletí, pristane a opäť poletí. Ale tak... 500 ton na LEO za rozumnú cenu? To je snáď sen.
Dúfam, že sa SpaceX podarí aspoň táto časť ich plánu. Obežná dráha bude prekvitať životom.