Artemis-2 (EM-2)
Re: Artemis-2 (EM-2)
Amit Kshatriya na dnešním zasedání NAC HEO řekl, že nezávislý kontrolní tým právě dokončil analýzu tepelného štítu.
Z dřívějších informací víme, že úkolem nezávislého kontrolního týmu bylo přezkoumat analytickou zprávu vyšetřovacího týmu NASA.
Dalším krokem by teď mělo být začlenění zjištění z analýzy do zdůvodnění letu Artemis II, tedy do stanovení, za jakých podmínek je Orion bezpečný.
Z dřívějších informací víme, že úkolem nezávislého kontrolního týmu bylo přezkoumat analytickou zprávu vyšetřovacího týmu NASA.
Dalším krokem by teď mělo být začlenění zjištění z analýzy do zdůvodnění letu Artemis II, tedy do stanovení, za jakých podmínek je Orion bezpečný.
7. září 2024 byl do High Bay 4 budovy VAB přesunut adaptér LVSA. Vpravo je zachyceno nacvičování manipulace s inertním neletovým segmentem stupně SRB.

NASA dnes potvrdila, že všechny testy plošiny ML-1 na rampě 39B byly úspěšně dokončeny. Plošina je nyní na cestě z rampy a ještě dnes dorazí k budově VAB. Zítra má být přesunuta do High Bay 3 budovy VAB. Přímý přenos:
https://www.youtube.com/watch?v=vNCRQnKp5v4
https://www.youtube.com/watch?v=vNCRQnKp5v4
Pásový transportér CT-2 dnes dopravil mobilní vypouštěcí plošinu ML-1 do budovy VAB.

zkoušel jsem hledat, ale nenašel jsem jestli se za ten měsíc a půl něco ohledně štítu dostalo ven ? Jsou teda nějaké novinky ?
edit: z NSF vlákna jsem nabyl dojmu, že se to tak trochu vymlčuje, ale že by to asi chtělo nový štít - ovšem to jsou jen řeči, ne fakta
edit: z NSF vlákna jsem nabyl dojmu, že se to tak trochu vymlčuje, ale že by to asi chtělo nový štít - ovšem to jsou jen řeči, ne fakta
Zatím k tomu není nic víc, než co jsem napsal před dvěma týdny.
I včerejší vyjádření Billa Nelsona je stejné jako dosud.
I včerejší vyjádření Billa Nelsona je stejné jako dosud.
GAO není moc optimistický ohledně termínu 9/2025, NASA defakto vyčerpala všechen volný čas, který byl určen na připadné zdržení při samotném testování kompletní sestavy, a případných interferencí. Takže již nyní by vše muselo probíhat bez zádrhelů, aby platil termín 9/2025. A to se vlastně ani neoznámil verdikt ohledně tepelného štítu
Zpráva GAO se zabývala jen pozemními systémy (EGS) na KSC (ML-1, 39B, VAB apod., nezabývala se připraveností Orionu). Vidím to takhle: V článku Cesta k Artemis II z 2.4.2024 jsem napsal, že ML-1 má být přesunuta do VAB přibližně v polovině roku. Skutečně tam byla přesunuta až 3.10.2024, tedy o tři měsíce později. Zpráva GAO přinesla dosud nepublikovanou informaci, že rozhodnutí z 9.1.2024 o odkladu mise Artemis II poskytlo programu EGS pouze asi 3 měsíce rezervy do nového data startovní připravenosti v září 2025. Podle zprávy GAO byla celá tato rezerva vyčerpána na technických problémech, které se vyskytly během testování ML-1 a 39B. To tedy souhlasí s reálným tříměsíčním skluzem v přesunu ML-1 do VAB.Tjov píše: 17.10.2024 21:57 GAO není moc optimistický ohledně termínu 9/2025, NASA defakto vyčerpala všechen volný čas, který byl určen na připadné zdržení při samotném testování kompletní sestavy, a případných interferencí. Takže již nyní by vše muselo probíhat bez zádrhelů, aby platil termín 9/2025. A to se vlastně ani neoznámil verdikt ohledně tepelného štítu
O přípravě Orionu jsem v článku z 2.4.2024 napsal, že aktuální časový rámec pro formální předání společností Lockheed Martin týmům EGS pro předstartovní přípravu je konec třetího čtvrtletí. O půl roku později, 2.10.2024 jsem napsal: "Datum není veřejně známé, ale potřebný rozsah prací před předáním naznačuje, že by k tomu mohlo dojít v prosinci. To neposkytuje časové ose pro předstartovní přípravu Orionu velkou rezervu. Týmy pozemních systémů totiž potřebují přibližně osm měsíců od převzetí Orionu do připravenosti ke startu. Předstartovní příprava bude zahájena převozem Orionu po silnici do budovy MPPF". Takže i bez dosud nevyřešené otázky ohledně tepelného štítu má nejen EGS, ale i příprava Orionu tříměsíční skluz a nulovou rezervu.
V tom článku je odpověď mluvčí NASA na otázky Ars z tohoto týdne. Mluvčí řekl/a, že NASA ještě neučinila žádné rozhodnutí. Takže nejen, že NASA zatím nic neoznámila, ale zatím nedošlo ani k žádnému rozhodnutí.Tjov píše: 17.10.2024 21:57 A to se vlastně ani neoznámil verdikt ohledně tepelného štítu
https://x.com/sciguyspace/status/1846999088669372696
V důsledku týdenního přerušení veškerých aktivit kvůli hurikánu Milton sklouzlo předání Orionu týmům EGS až na leden 2025 (v nejrychlejší variantě, pokud se NASA rozhodne letět s tepelným štítem tak, jak je).JHošek píše: 18.10.2024 7:48 O přípravě Orionu ... formální předání společností Lockheed Martin týmům EGS pro předstartovní přípravu ... potřebný rozsah prací před předáním naznačuje, že by k tomu mohlo dojít v prosinci ... i bez dosud nevyřešené otázky ohledně tepelného štítu má nejen EGS, ale i příprava Orionu tříměsíční skluz a nulovou rezervu.
Pokud to chápu správně, tak stav resp. analýza od nezavislého týmu je známa od konce srpna - ale není známo co s tím NASA hodlá udělat, zajímavé že nic neuniklo na veřejnost… asi si cost plus projekty lépe hlídají a nebo se to nehodí před volbama