MCT - Mars Colonial Transporter
Re: MCT - Mars Colonial Transporter
Pánové, stále tu dokola pouze opakujete své vlastní názory. Myslím, že většina z nás je pochopila.
Bylo by tedy fajn přestat plevelit toto vlákno.
Děkuji
Bylo by tedy fajn přestat plevelit toto vlákno.
Děkuji
TO : Navi
Vlákno má název - MCT. MCT má po stovkách dopravovat lidi na Mars. Je tedy úplně od věci zeptat se , co tam vlastně ty lidi budou vůbec dělat ?? Jaký to má smysl ? Poslední číslo na závěr . Dnes stojí skafandr pro výstupy do volného kosmu kolem 5 milionů Dolarů. Na Mars chce pan Musk poslat 50 000 lidí. Ti budou muset mít ve skříni každý dle mého dva skafandry rezervní = 3 skafandry na osobu = 150 000 skafandrů. 150 000 x 5 000 000 = 750 miliard Dolarů !!! Jenom když budeme chtít dnes nacpat - " Muskovy lidi " všechny do skafandrů, tak na to budeme potřebovat šílených 750 miliard Dolarů. Program Apollo stál kdysi 20 miliard, v dnešních cenách kolem 100 miliard. Jenom pořídit skafandry pro všechny kolonisty na Marsu představuje dnes sedm !! kompletních programů Apollo se šesti přistáními na Měsíci a odběrem vzorků. Já považuji za nutné na tyto věci upozorňovat a nezavírat před tím úmyslně oči. Doprava je věc jedna, život kolonie na Marsu věc druhá. Letadlo vás dnes v pohodě dopraví za nějakých 15 000 Kč do Antarktidy. Když tam ale budete muset žít až do smrti, co budete nutně potřebovat ?? Obytnou buňku = cena milion ??, elektrárnu = cena 10 milionů ??, pásové vozidlo = 1 milion ?? , skleníky se zeminou = 1 milion ??, bytelný kožich = cena 20 000 ??,....atd. atd. Cena vaší dopravy do Antarktidy se tak stává úplně nepodstatnou ve srovnání s nutnými výdaji na váš pobyt. Přesně tak to dopadne s Marsem pokud se snad Muskovi podaří za 6 let zlevnit kosmickou dopravu 50 000 krát, tedy v podstatě na nulu.
Vlákno má název - MCT. MCT má po stovkách dopravovat lidi na Mars. Je tedy úplně od věci zeptat se , co tam vlastně ty lidi budou vůbec dělat ?? Jaký to má smysl ? Poslední číslo na závěr . Dnes stojí skafandr pro výstupy do volného kosmu kolem 5 milionů Dolarů. Na Mars chce pan Musk poslat 50 000 lidí. Ti budou muset mít ve skříni každý dle mého dva skafandry rezervní = 3 skafandry na osobu = 150 000 skafandrů. 150 000 x 5 000 000 = 750 miliard Dolarů !!! Jenom když budeme chtít dnes nacpat - " Muskovy lidi " všechny do skafandrů, tak na to budeme potřebovat šílených 750 miliard Dolarů. Program Apollo stál kdysi 20 miliard, v dnešních cenách kolem 100 miliard. Jenom pořídit skafandry pro všechny kolonisty na Marsu představuje dnes sedm !! kompletních programů Apollo se šesti přistáními na Měsíci a odběrem vzorků. Já považuji za nutné na tyto věci upozorňovat a nezavírat před tím úmyslně oči. Doprava je věc jedna, život kolonie na Marsu věc druhá. Letadlo vás dnes v pohodě dopraví za nějakých 15 000 Kč do Antarktidy. Když tam ale budete muset žít až do smrti, co budete nutně potřebovat ?? Obytnou buňku = cena milion ??, elektrárnu = cena 10 milionů ??, pásové vozidlo = 1 milion ?? , skleníky se zeminou = 1 milion ??, bytelný kožich = cena 20 000 ??,....atd. atd. Cena vaší dopravy do Antarktidy se tak stává úplně nepodstatnou ve srovnání s nutnými výdaji na váš pobyt. Přesně tak to dopadne s Marsem pokud se snad Muskovi podaří za 6 let zlevnit kosmickou dopravu 50 000 krát, tedy v podstatě na nulu.
- Lakely
- Správce profilu na Facebooku
- Reputace: 198
- Kontaktovat uživatele:
Víš, nejsme tady na kosmonautixu úplně zvyklí na podobné debaty. Zde mají dialogy vždy nějakou úroveň a co možná nejvíce směřují k co nejvyššímu obsahu informace a co nejmenšímu obsahu "co by, kdyby, a tak". Poprosím tě proto, zda bys nemohl přestat opakovat řečené. Jak bylo už napsáno. Tvé názory známe, není třeba je omílat furt dokola, jsme celkem inteligentní lidé. A pokud jde o tvé připomínky, nech to vyřešit čas, je zbytečné teď plísnit nad něčím, čemu nebyla ani dána šance na to se ukázat a realizovat.Wagner píše:TO : Navi
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
A. C. Clarke
-
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 4
Já si myslím, že emoce a spekulace do kosmonautiky patří. Samozřejmě na správném místě a snesitelné formě. Oddělení informačního vlákna od spekulačního mi tak přijde být dobrý nápad, nakonec už na Kosmonautixu vlákna podobného ražení máme.
Pane Wágner především musím říct, že si Vás vážím pro Vaši popularizační činnost na hlavně Oslu ale i jinde. Také musím přiznat, že otázka ceny pobytu napadla i mě, ještě se k tomu dostanu. Hlavně mě však do očí praštil, a následně přiměl napsat tento příspěvek závěr Vašeho příspěvku z "29 zář 2016, 11:43".
Asi se ani Space-x nepodaří cenu pobytu zahrnout zahrnout do ceny, kterou Musk prezentoval. Ale my přece vůbec nevíme jak bude celý model vypadat, třeba půjde si na svůj pobyt vydělat na místě, třeba se kolonie stane právě tím technologickým inkubátorem a bude živa z jejich prodeje. Třeba je při životě udrží aditivní výroba s níž si lze dnes představit lecos a IMHO možnosti nejsou ani zdaleka vyčerpány.
Vlastně totéž platí i třeba pro ty skafandry. Vždyť my v tuto chvíli vůbec nevíme kudy se celá věc bude ubírat. Nemůžeme přece uvažovat, že se dnes budou skafandry vyrábět stejnou technologií se stejnou filozofií jako před padesáti lety a následně tomu nasadit korunu prostým vynásobením ceny šesti v podstatě prototypů. Třeba se alespoň v omezené míře uplatní elastické tkaniny, určitě budou použity nové materiály a nakonec i kdyby se nakrásně vyráběly ty padesát let staré kopie, tak v hromadné výrobě budou zcela jistě použity i jiné postupy, což bude a musí mít svůj vliv na výslednou cenu. To ani nemluvím o tom, že jaksi samozřejmě předpokládáme, že bude minimálně 1 člověk/ 1-3 skafandry. Ale proč by to tak mělo nutně být? Jednak třeba se zas tolik ven chodit nebude, hygieně lze učinit zadost spodním prádlem a to ani nemluvím - přiznávám o úplné fantazii - že celá kolonie může být překryta jen částečně přetlakovou kopulí kde bude možno chodit pouze s maskou nebo případní drsňáci i bez.
Samozřejmě i mě napadlo, že létat s celou startovní sestavou direkt je ne vždy úplně praktické. A IMHO to ví i Musk, určitě není takový hlupák ani on sám, a navíc by stejnými hlupáky musel být téměř výhradně obklopen aby ho to nenapadlo. Mimo to bych řekl, že jsou náznaky k takovému osobnímu přesvědčení opravňující. V tomto bodě se rád nechám překvapit. Jednoduše mi přejde zjevné, že zkrátit cestu až na několik desítek dnů jinak než specializovaným dopravním prostředkem s fyzikálním pohonem nepadá v úvahu.
Jistě, taky se nakonec může ukázat, že celá věc je jeden velký nesmysl. No a co? Nebylo by to v dějinách prvně, a potom i takové poznání má sou cenu. Buďme rádi, že ho chce někdo učinit za nás. Kategoricky prohlásit, že to prostě nejde a basta je příliš jednoduché a IMHO i troufalé, ovšem stejně jako tvrdit opak. Existuje jen jeden způsob jak to zjistit. Nakonec i kdyby se to nepovedlo, tak třeba bude k dispozici nosič s nímž bude možné realizovat jiné projekty, jako těžbu asteroidů, orbitální elektrárny, kosmický výtah nebo "jen" velké automatické výpravy do hlubin sluneční soustavy. To přece stojí za to, zvlášť když mi stačí se jen koukat.
Pane Wágner především musím říct, že si Vás vážím pro Vaši popularizační činnost na hlavně Oslu ale i jinde. Také musím přiznat, že otázka ceny pobytu napadla i mě, ještě se k tomu dostanu. Hlavně mě však do očí praštil, a následně přiměl napsat tento příspěvek závěr Vašeho příspěvku z "29 zář 2016, 11:43".
To mi přijde - odpusťte mi ten příměr, ale nemůžu si pomoct - jako vystřižené z diskuze na zpravodajských serverech. Jednak se tu přece jedná o soukromý projekt za soukromé peníze, jednak my si tu snad nemusíme říkat, že kosmonautika je katalyzátor a inkubátor nových technologií, které nakonec mohou prospět v každodenním životě i těm Aričanům. tudíž jim i všem ostatním takové počínání může být byť nepřímo užitečnější, než kdyby Elon šel a ty peníze tam sypal z letadla.Tedy je nesmyslem chtít skoro zadarmo dopravovat tisíce lidí na Mars, když pobyt tam bude každého stát 1000 krát tolik, než pobyt v Hotelu Waldorf Astoria v New Yorku !!! Kdo jim to bude platit ? Máme obrovské množství slepých ,invalidů, dětí na onkologii, bombardovaných civilistů, hlady umírajících Afričanů, penzistů bez koruny, ale my budeme ze svých kapes sponzorovat nějaké kolonisty na Marsu ?? Proč vlastně ?
Asi se ani Space-x nepodaří cenu pobytu zahrnout zahrnout do ceny, kterou Musk prezentoval. Ale my přece vůbec nevíme jak bude celý model vypadat, třeba půjde si na svůj pobyt vydělat na místě, třeba se kolonie stane právě tím technologickým inkubátorem a bude živa z jejich prodeje. Třeba je při životě udrží aditivní výroba s níž si lze dnes představit lecos a IMHO možnosti nejsou ani zdaleka vyčerpány.
Vlastně totéž platí i třeba pro ty skafandry. Vždyť my v tuto chvíli vůbec nevíme kudy se celá věc bude ubírat. Nemůžeme přece uvažovat, že se dnes budou skafandry vyrábět stejnou technologií se stejnou filozofií jako před padesáti lety a následně tomu nasadit korunu prostým vynásobením ceny šesti v podstatě prototypů. Třeba se alespoň v omezené míře uplatní elastické tkaniny, určitě budou použity nové materiály a nakonec i kdyby se nakrásně vyráběly ty padesát let staré kopie, tak v hromadné výrobě budou zcela jistě použity i jiné postupy, což bude a musí mít svůj vliv na výslednou cenu. To ani nemluvím o tom, že jaksi samozřejmě předpokládáme, že bude minimálně 1 člověk/ 1-3 skafandry. Ale proč by to tak mělo nutně být? Jednak třeba se zas tolik ven chodit nebude, hygieně lze učinit zadost spodním prádlem a to ani nemluvím - přiznávám o úplné fantazii - že celá kolonie může být překryta jen částečně přetlakovou kopulí kde bude možno chodit pouze s maskou nebo případní drsňáci i bez.
Samozřejmě i mě napadlo, že létat s celou startovní sestavou direkt je ne vždy úplně praktické. A IMHO to ví i Musk, určitě není takový hlupák ani on sám, a navíc by stejnými hlupáky musel být téměř výhradně obklopen aby ho to nenapadlo. Mimo to bych řekl, že jsou náznaky k takovému osobnímu přesvědčení opravňující. V tomto bodě se rád nechám překvapit. Jednoduše mi přejde zjevné, že zkrátit cestu až na několik desítek dnů jinak než specializovaným dopravním prostředkem s fyzikálním pohonem nepadá v úvahu.
Jistě, taky se nakonec může ukázat, že celá věc je jeden velký nesmysl. No a co? Nebylo by to v dějinách prvně, a potom i takové poznání má sou cenu. Buďme rádi, že ho chce někdo učinit za nás. Kategoricky prohlásit, že to prostě nejde a basta je příliš jednoduché a IMHO i troufalé, ovšem stejně jako tvrdit opak. Existuje jen jeden způsob jak to zjistit. Nakonec i kdyby se to nepovedlo, tak třeba bude k dispozici nosič s nímž bude možné realizovat jiné projekty, jako těžbu asteroidů, orbitální elektrárny, kosmický výtah nebo "jen" velké automatické výpravy do hlubin sluneční soustavy. To přece stojí za to, zvlášť když mi stačí se jen koukat.
Indiano, já se obávám, že tento Wagner nezpopularizoval nikde ani ...indian22 píše:Pane Wágner především musím říct, že si Vás vážím pro Vaši popularizační činnost na hlavně Oslu ale i jinde.
Alespoň já bych to vyloučil už po přečtení zlomku jeho příspěvků.
-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 19
Když letělo Apollo, říkala mě jedna slečna něco podobného.Wagner píše:Máme obrovské množství slepých ,invalidů, dětí na onkologii, bombardovaných civilistů, hlady umírajících Afričanů, penzistů bez koruny, ale my budeme ze svých kapes sponzorovat nějaké kolonisty na Marsu ?? Proč vlastně ?
Odpověděl jsem jí, že jen za kosmetiku dají v USA 5x víc ročně než stál celý program.
A to jsem netušil, jaký dopad bude mít fenomén Apolo právě pro ty které zminujete.
Věřím že fenomén Musk bude mít podobný dopad at už dojde kamkoli daleko
Jde o dvě různé osoby.Fuji píše:Indiano, já se obávám, že tento Wagner nezpopularizoval nikde ani ...
Alespoň já bych to vyloučil už po přečtení zlomku jeho příspěvků.
Ano, já na Oslu nikdy nic nepsal. Každý /skoro/ si tu dal nějakou přezdívku, já mám rád skladatele Wagnera, tak tedy Wagner - jinak Loudil. K onomu, že na Marsu ve vzduchoprázdnu bude - "malá používanost skafandrů". Nevím, jak postavit vesnici či město bez pobytu zedníků venku. Nebo těžit suroviny. A ona ohromná kopule na Marsu, která vše překryje a ve které se při okolní teplotě mínus 80 bude udržovat příjemných plus 25 a bude se do ní vyrábět dýchatelná atmosféra aby se tam dalo chodit bez skafandrů ? Třeba rozloha 20 hektarů ? To by byl energetický obří žrout ! Stále by běžely stroje na výrobu tepla, kyslíku, všude by svítily obří světla. A to 24 hodin denně. Stačí dopad malého meteoritu , který udělá do obalu díru 1 metr a všichni v hale se hned udusí ! Mars je bez atmosféry, tak tam i maličké meteority dopadají až na povrch bez potíží = neshoří při průletu atmosférou.
Ohledně infrastruktury, která by mohla sloužit ITS (MCT): SLS bude startovat tak 1x do roka. Nevím přesně, jak velkou část VABu si zabrala, ale tuším, že jednu čtvrtinu (max polovinu). Zbytek je volný. Budova má dost velká vrata, aby tudy mohl ITS projet ve vertikální poloze. Pro SLS se předělal jen jeden Crawler-Transporter. S druhým se stalo co? Startovat se má z rampy 39A. Tuhle trasu má CT dobře najetou.
Nebyl by tudíž řešením infrastruktury ICT pronájem těchto prostředků?
Nebyl by tudíž řešením infrastruktury ICT pronájem těchto prostředků?
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11995
Dvě drobné informace.
Prototyp LOX nádrže ITS vyrobila firma Janicky Industries https://www.janicki.com/products/aerospace-parts/
Paragon SDC pracuje na systému zajištění životních podmínek posádky ECLSS pro ITS.
Prototyp LOX nádrže ITS vyrobila firma Janicky Industries https://www.janicki.com/products/aerospace-parts/
Paragon SDC pracuje na systému zajištění životních podmínek posádky ECLSS pro ITS.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong