CRS-5 (SpX-5)
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Re: CRS-5 (SpX-5)
Celé video ze startu...
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Dojití paliva je podle mě nepravděpodobný problém, protože Merlin zatím nedokáže dostatečně uregulovat tah. To znamená, že přistání je řachnutí na jeden pokus.
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Každopádně gratulace do SpaceX za bezproblémové vynesení Dragona a dokonalé navedení prvního stupně na přistání s avizovanou přesností.
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Připomínám, že měkce přistát na hladinu se podařilo v obou případech - CRS3 a OG2.Jardax píše:Jinak pokud vim descent stage se uz provedla 2x, poprve doslo palivo a podruhe se snad povedlo pristat na hladinu s nulovou rychlosti...
Problém s palivem byl v předešlém pokusu při letu s CASSIOPE - bez přistávacích noh, kde při přistání došlo k rotaci a natlačení paliva ke stěnám nádrže.
Za co, bože, za co? 

Jo, ja si matne vybavoval ze to tak nejak podobne bylo, diky za upresneni.Raven píše:Připomínám, že měkce přistát na hladinu se podařilo v obou případech - CRS3 a OG2.Jardax píše:Jinak pokud vim descent stage se uz provedla 2x, poprve doslo palivo a podruhe se snad povedlo pristat na hladinu s nulovou rychlosti...
Problém s palivem byl v předešlém pokusu při letu s CASSIOPE - bez přistávacích noh, kde při přistání došlo k rotaci a natlačení paliva ke stěnám nádrže.
Takze moje uvaha. Pokud by se podarilo mekke pristani a pak treba cely stupen spadl, rekneme, tak to furt bude uspech, protoze vetsina motoru by to mela ustat. Tvrdy dopad naznacuje mnohem vyssi dopadovou rychlost nez je potrebnych 2m/s. A to znamena bud nejake fatalni selhani ve finalni fazi, protoze stupen uz musel byt dost blizko a nasmerovany, aby se trefil. A jelikoz brzdeni a navigace je zvladnuta a otestovana, zbyva krome mene pravdepodobneho fatalniho selhani akorat nedostatek paliva.
No nic, to je jen moje teorie.
- kopapaka
- Zkušený vesmírný průzkumník
- Reputace: 2
Bože...Samo1995 píše:Nie nie nie... všetci sme mimoSlovenský bulvár vie pravdu
Na tomhle článku je krásně vidět, že tzv. "titulkáři" jsou morem (převážně) internetové "novinařiny"...
V úvodu článku už je napsané něco jiného...

Jardax: Jo, vypadá to pravděpodobně, ale už se těším na oficiální data od SpaceX.
kopapaka: Nejhorší ale je, že část lidí vůbec nečte články, stačí jim jen titulky a v hlavě se jim proto usadí tahle nepravdivá informace. Pak když se s nimi člověk baví a oni se ohání nějakými argumenty, tak já často jen nevěřícně mrkám a ptám se, kde k tomu došli. Nedávno psal někdo do komentáře na blogu, že Voyager je 2 světelné roky od Země. To ještě není tak hrozné, ale takovéhle lhaní je děsivé.
kopapaka: Nejhorší ale je, že část lidí vůbec nečte články, stačí jim jen titulky a v hlavě se jim proto usadí tahle nepravdivá informace. Pak když se s nimi člověk baví a oni se ohání nějakými argumenty, tak já často jen nevěřícně mrkám a ptám se, kde k tomu došli. Nedávno psal někdo do komentáře na blogu, že Voyager je 2 světelné roky od Země. To ještě není tak hrozné, ale takovéhle lhaní je děsivé.