Kritické momenty kosmonautiky
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3143
Re: Kritické momenty kosmonautiky
Díky moc za počtení.
Ještě bych se zeptal na Leonova, co přesně bylo to, co věděl?
To prohození ventilů vůči výcviku? Jinak se obávám, že ani to by mu nepomohlo, bohužel čas byl neúprosný. Divím se, že tam nedali tlakovou pojistku, jednoduchá klapka s pružinou by tomuhle zabránila
Ještě bych se zeptal na Leonova, co přesně bylo to, co věděl?
To prohození ventilů vůči výcviku? Jinak se obávám, že ani to by mu nepomohlo, bohužel čas byl neúprosný. Divím se, že tam nedali tlakovou pojistku, jednoduchá klapka s pružinou by tomuhle zabránila
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Ad Indian22- netuším, jak to poznali, je možné, že třeba bylo cítit nějaké drhnutí v momentě, když jej stlačili, ale to je čistě moje spekulace. Je taky možné, že ty spínače byly vidět v telemetrii, nikde jsem na přesné vysvětlení nenarazil, ale teď čekám, až mi přijde jedna kniha, která bude mít možná podrobnosti.
Ad Petrsida- Leonov jednak věděl tom prohození ventilů a jednak (alespoň to tvrdí ve svých memoárech) by nechal zavřené záklopky u obou, prý tomu systému nedůvěřoval. Ale je otázka, zda je důvěryhodný, mám z celé jeho knihy pocit, že trochu nadsazuje svou úlohu a je obdařen docela zajímavou jasnozřivostí. Je fakt, že ty memoáry (Two Sides of the Moon) vyšly někdy v roce 2006, tedy v době, kdy Leonovovi bylo cca 72 let a v tom věku si člověk mnoho událostí pamatuje jinak, než jak skutečně proběhly (tím nechci Leonova urážet, ani jej obviňovat z překrucování faktů)...
Ad Petrsida- Leonov jednak věděl tom prohození ventilů a jednak (alespoň to tvrdí ve svých memoárech) by nechal zavřené záklopky u obou, prý tomu systému nedůvěřoval. Ale je otázka, zda je důvěryhodný, mám z celé jeho knihy pocit, že trochu nadsazuje svou úlohu a je obdařen docela zajímavou jasnozřivostí. Je fakt, že ty memoáry (Two Sides of the Moon) vyšly někdy v roce 2006, tedy v době, kdy Leonovovi bylo cca 72 let a v tom věku si člověk mnoho událostí pamatuje jinak, než jak skutečně proběhly (tím nechci Leonova urážet, ani jej obviňovat z překrucování faktů)...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3143
Díky moc za informaci. Ti tři holt měli sakra smůlu, ale tak to bohužel v životě chodí, někdy se podělá skoro vše a v osudný okamžik trocha štěstí zapracuje (vemte si jenom, co by bylo, kdyby se nepovedlo nastartovat Vodnáře tak rachle, jak se to povedlo), jindy je to se štěstím naopak ...
- vai777
Přesně tak... Koneckonců další díl se bude věnovat dvěma případům, kdy právě to "štěstíčko" pro změnu stálo na straně kosmonautů 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Neil Armstrong
Díky za několik velmi příjemných minut s kosmonautikou. Zase jsem si skvěle početl.
Můžu požádat Dugiho, jestli lze editovat to hodnocení. Četl jsem KMK na mobilu a když jsem chtěl dát 5 hvězdiček, tak mi to vzalo jenom 4.
Můžu požádat Dugiho, jestli lze editovat to hodnocení. Četl jsem KMK na mobilu a když jsem chtěl dát 5 hvězdiček, tak mi to vzalo jenom 4.

Bohužel, do tohohle systému ani admin zasahovat nemůže. Jedině bych musel anulovat kompletně všechna hodnocení pod všemi články. 

- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Nádherná práce, zase parádnídíl.
Volno si vai777 určitě zaslouží. chce to jen udělat tak aby to nás čtenáře nebolelo. Co třeba volno každou druhou středu?

Volno si vai777 určitě zaslouží. chce to jen udělat tak aby to nás čtenáře nebolelo. Co třeba volno každou druhou středu?

Podle toho, co mi vai říkal potřeboval volno hlavně přes Vánoce. Proto jsme taky vymysleli rozdělení 15. dílu na 2 části - tím jsme vyřešili tenhle týden. Příští úterý (Nový rok) KMK určitě nevyjdou - na tenhle den chystám výhled kosmonautiky pro rok 2013.
A je možné, že už 8. ledna vyjde další díl. Zatím to určitě není stoprocentní, uvidíme.
A je možné, že už 8. ledna vyjde další díl. Zatím to určitě není stoprocentní, uvidíme.
- vai777
Baranko, díky!
Myslím, že to klapne, dneska dorazila vytoužená knížka, která doplnila některé detaily, které mi chyběly. Za pár minut se dám do datlování
Myslím, že to klapne, dneska dorazila vytoužená knížka, která doplnila některé detaily, které mi chyběly. Za pár minut se dám do datlování

Neil Armstrong
Neil Armstrong
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Za čtenáře a fanoušky tohoto parádního serialu děkuji.