Starship SN10 v Texasu
Re: Starship SN10 v Texasu
Podľa mňa posledných 24 hodín len nespal a začal strácať pojem o čase. 

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12047
Jenom 24?
Možná taky 57.

---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
- jakubv
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2174
- Kontaktovat uživatele:
- jakubv
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2174
- Kontaktovat uživatele:
když jsem byl mladej (asi rok před revolucí) a programoval, tak před jednou akcí jsem si dal durch 42h programování a ladění, teda řeknu nic moc

-----------------
xx jakubv
xx jakubv
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3144
SN5 i 6 to zvládly, jde hlavně o to srovnání do svisliceVaclavC píše: 3.3.2021 11:25 Pořád mi trochu nejde do hlavy, jak chtějí přistát rovně (svisle) na jeden vyosený motor. Falcon ho má uprostřed, tam je potřeba hlídat jenom rotaci kolem podélné osy, což asi zvládnou kormidla. U SS jsou klapky, které ale asi v téhle fázi moc ovládání nedají, a dusíkové trysky. Že by to bylo v řídící logice, která SS prostě těsně před dosednutím nakloněním motoru srovná?
No právě že úplně ne, byly nakloněné a nohy na jedné straně dostaly víc zabrat. Alespoň mi to tak přišlo.
- Pospíšil
Celý přistávací manévr SS je dynamický, s velkými změnami polohy a rychlostí ve dvou osách.
Že brzdicí motor není zcela symetricky přesně v ose lodi není na překážku.
Viz simulace tady: viewtopic.php?p=120288#p120288
Že brzdicí motor není zcela symetricky přesně v ose lodi není na překážku.
Viz simulace tady: viewtopic.php?p=120288#p120288
---
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3144
To je drobnost, a jak píše Mirek, při přetočení se dá pracovat s dynamikou, chce to ale extrémní přesnost.VaclavC píše: 3.3.2021 13:55 No právě že úplně ne, byly nakloněné a nohy na jedné straně dostaly víc zabrat. Alespoň mi to tak přišlo.
- Pospíšil
Běží NSF přenos. https://youtu.be/XOQkk3ojNfM
Na SN10 už začínají přípravné práce, zřejmě došlo k aktivaci FTS.

Na SN10 už začínají přípravné práce, zřejmě došlo k aktivaci FTS.
---
Ad ten vyosený motor: asi ano. Když zvládnou otočku kterýmikoliv 2 motory, tak půjde i tohle, řídit to tak, aby se do vertikály srovnala ve správnou chvíli.
Tak snad to u SN10 uvidíme v praxi
Tak snad to u SN10 uvidíme v praxi