CRS-10 (SpX-10)
- tonda
- Vesmírný badatel
- Reputace: 245
Re: CRS-10 (SpX-10)
To je krása!Pouštím si to pořád dokola a nemohu tomu uvěřit!Vypadá to jako samozřejmá každodenní rutina!Nedávno každý říkal,že je to blbost a smáli se Elonovi.Takže do Space x veliká gratulace a do Jihlavy Dušanovi veliké poděkování za přenos a za všechno,co pro nás fanoušky dělá celá redakce Kosmonautixu!Děkuji!!

Díky moc, byla to čistá radost a hlavně obrovská čest, že jsme mohli lidem přinést tuhle úžasnou misi.
- marek
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
jsou k dispozici nějaký informace o tom, kolik paliva je potřeba aby se stupeň vrátil na pevninu?
- Ketivab
- Správce profilu na Twitteru
- Reputace: 1
Uvádí se, že k návratu na pevninu je potřeba 30% paliva. K přistání na plošině v moři stačí 15%.
Predpokladám že to video z pristávania bolo točené z toho NASA dronu že? 

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Řekl bych, že ano. Dron to byl určitě a nedivil bych se, kdyby byl od NASA. 

Velice mě zaujalo, že po včerejším odkladu, technici sklopili stupeň do horizontální polohy, zkontrolovali mnoho systémů a opět uvedli Falcon do horizontální polohy a přitom nedošlo k absolutně žádnému odkladu. Myslíte, že u jiných společností by to stihli taky, takhle rychle např. ULA atd. ??
- jakubv
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2181
- Kontaktovat uživatele:
jako nezlobte se na mě, ale tohle rozhodně není optickej klam, ani oheň z hadice, mě to přijde jako ventilace LOX z nádrže, na boku rakety je vidět že to možná jde i z horního stupně.... stačí si ten obrázek zvětšit...

-----------------
xx jakubv
xx jakubv
-
- Vesmírný průzkumník
- Reputace: 113
- Kontaktovat uživatele:
To by bylo moc. Z hrubých odhadů a simulací mí vychází, že pro návrat na pevninu (RTLS) stačí méně než 60 tun paliva (z cca 400 tun paliva v nádrži prvního stupně), tedy cca 15%. K přistání na plošině (ASDS) stačí méně než 40 tun paliva, tedy cca 10%. Ovšem výsledkem těchto čísel je celkové snížení nosnosti rakety o cca 40% při RTLS návratu na zemi a o cca 30% při přistání na plošinu ASDS.Ketivab píše:Uvádí se, že k návratu na pevninu je potřeba 30% paliva. K přistání na plošině v moři stačí 15%.
Ano. Je to odvětrání LOX. Unikající kyslík tvoří kondenzační stopu podél rakety. Ve chvíli kdy se trysky motorů dostanou na úroveň tohoto kondenzátu, začnou ho ohřívat, odfukovat a hlavně ozařovat. A právě odražené světlo v kondenzátu vypadá jako oheň. Ale je to opravdu jen odraz.jakubv píše:jako nezlobte se na mě, ale tohle rozhodně není optickej klam, ani oheň z hadice, mě to přijde jako ventilace LOX z nádrže, na boku rakety je vidět že to možná jde i z horního stupně.... stačí si ten obrázek zvětšit...