Vtípky a srandičky z kosmonautiky
Re: Vtípky a srandičky z kosmonautiky
Tak teď se Ceres postřílí s Mimasem a budeme mít po srandě. 

- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
V L&K jsem si vsiml ze pouzivaji "ta Cerera". Predpokladam ze jmeno je "Ceres" a dokud to byl asteroid tak to by ten Ceres a ted kdyz je to ted trpaslici planeta tak je to ta "Cerera"
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Ten Ceres je nesmysl. Nezáleží na klasifikaci tělesa.
a) Antická jména zakončená na -es, -is, -as, -us mají specifické skloňování. Lze je skloňovat podle vzoru „žena“, ale v nepřímých pádech u nich potom dochází ke změnám kmene a koncové -s, po němž následují v nepřímých pádech příslušné pádové koncovky, se mění na d (Pallas – 2. p. Pallady – 5. p. Pallado; Artemis – 2. p. Artemidy – 5. p. Artemido), na t (Charis – 2. p. Charity – 5. p. Charito), na r(Ceres – 2. p. Cerery – 5. p. Cerero; Venus – 2. p. Venery – 5. p. Venero). U jmen známějších se pak vlivem tohoto skloňování dostává variantní koncovka vzoru „žena“ i do 1. p. (Artemida). Vedle skloňování podle vzoru „žena“ se změnou kmene mohou tato jména zůstat i nesklonná (2., 5. p. Charis, Artemis, Pallas, Ceres, Venus). Podoby s rozšířeným kmenem se objevují např. v beletrii s antickou tematikou nebo v textech odborných, jejichž autoři respektují původní latinské paradigma.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
"Změna kmene"...pedant by podotkl, že ke změně kmene dochází v nominativu, nikoli v ostatních pádech.
Základní je právě kmen odvozený od genitivu.

Musím se přiznat, že když se Dawn blížila k Cereře, tak jsme napsal mail na Ústav pro jazyk český, abych se ujistil, jaké skloňování je správné. Mátlo mne, že jsem na netu viděl i verze, které při skloňování používaly písmeno D, tedy např Ceredě. Měl jsem strach, zda se neliší skloňování v případě, že jde o bohyni, nebo o vesmírné těleso. Naštěstí mi obě odbornice potvrdily správnost skloňování s písmenem R. Tady je mail, který jsem od nich dostal:
Dobrý den,
podívali jsme se i do „božské“ příručky, konkrétně do knihy Bohové a hrdinové antických bájí Vojtěcha Zamarovského:
CERES, (2. pád Cerery, řec. Démétér) – staroitalská bohyně obilí a polní úrody, ztotožněná už v 5. stol. př. n. l. s řeckou Démétrou. V Římě měla starý chám na úpatí pahorku Aventina; slavnosti k její poctě (cereálie) měly rolnický a plebejský ráz. Konaly se v polovině dubna; lidé se při nich oblékali do bílého šatu a chudí dostávali pohoštění na státní útraty. Její kult nabyl v pozdějších dobách některých mystickýc rysů, i když ne tolik jako např. eleusínské mystérie.
Pramen: ZAMAROVSKÝ, Vojtěch. Bohové a hrdinové antických bájí. Praha: Mladá fronta, 1965. 336 str.
V době, kdy byla vydaná tato kniha, to je v roce 1965, podléhaly knihy přísným jazykovým korekturám, domníváme se proto, že uváděný způsob skloňování je správný. Abychom zjistili, zda druhý uváděný způsob skloňování není zastaralý, kontrolovali jsme tuto skutečnosti i v Ottově slovníku naučném z roku 1892. Také zde uvádějí skloňování Ceres, 2.p. bez Cerery, přídavné jméno uvádějí formou „kult Cereřin“. V případě, že budete používat tento způsob skloňování, nebude to špatně.
Slovo se může také používat jako NESKLONNÉ. Ověřit si to můžete i v Internetové jazykové příručce Akademie věd, viz: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=ceres&Hledej=Hledej
Heslové slovo bylo nalezeno také v následujícím slovníku: SSJČ
SSJČ
Ceres, -rery ž. (v římské mytol.) bohyně orby a úrody;
→ příd. přivl. Cereřin: C-y dary, přen. kniž. úroda
Ale aby z toho někdo udělal mužský rod, to se hned tak nevidí.

Dobrý den,
podívali jsme se i do „božské“ příručky, konkrétně do knihy Bohové a hrdinové antických bájí Vojtěcha Zamarovského:
CERES, (2. pád Cerery, řec. Démétér) – staroitalská bohyně obilí a polní úrody, ztotožněná už v 5. stol. př. n. l. s řeckou Démétrou. V Římě měla starý chám na úpatí pahorku Aventina; slavnosti k její poctě (cereálie) měly rolnický a plebejský ráz. Konaly se v polovině dubna; lidé se při nich oblékali do bílého šatu a chudí dostávali pohoštění na státní útraty. Její kult nabyl v pozdějších dobách některých mystickýc rysů, i když ne tolik jako např. eleusínské mystérie.
Pramen: ZAMAROVSKÝ, Vojtěch. Bohové a hrdinové antických bájí. Praha: Mladá fronta, 1965. 336 str.
V době, kdy byla vydaná tato kniha, to je v roce 1965, podléhaly knihy přísným jazykovým korekturám, domníváme se proto, že uváděný způsob skloňování je správný. Abychom zjistili, zda druhý uváděný způsob skloňování není zastaralý, kontrolovali jsme tuto skutečnosti i v Ottově slovníku naučném z roku 1892. Také zde uvádějí skloňování Ceres, 2.p. bez Cerery, přídavné jméno uvádějí formou „kult Cereřin“. V případě, že budete používat tento způsob skloňování, nebude to špatně.
Slovo se může také používat jako NESKLONNÉ. Ověřit si to můžete i v Internetové jazykové příručce Akademie věd, viz: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=ceres&Hledej=Hledej
Heslové slovo bylo nalezeno také v následujícím slovníku: SSJČ
SSJČ
Ceres, -rery ž. (v římské mytol.) bohyně orby a úrody;
→ příd. přivl. Cereřin: C-y dary, přen. kniž. úroda
Ale aby z toho někdo udělal mužský rod, to se hned tak nevidí.

- Amper
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 214
No, ja teda nevim ale prijde me to dost caste - viz treba http://www.astro.cz/apod/ap150120.html
Mozna budu za vola ale ja si fakt zenskeho sklonovani vsiml az letos (teda aspon myslim, cestina nebyla nikdy moje silna stranka)
btw : spojitost Cerery a cerealii co davam detem ke snidani me teda taky nedosla.
Mozna budu za vola ale ja si fakt zenskeho sklonovani vsiml az letos (teda aspon myslim, cestina nebyla nikdy moje silna stranka)
btw : spojitost Cerery a cerealii co davam detem ke snidani me teda taky nedosla.