Virgin galactic

Sem patří debata o všech projektech, které přináší soukromý sektor.
Odpovědět
MRR
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Reputace: 1
Re: Virgin galactic

Příspěvek od MRR »

Wopat píše:Oproti klasice budou nejspíš jednodušší ...
Ano, sú to najjednoduchšie motory s niektorými vlastnosťami motorov na KPH s vysokým výkonom a hlavne preto si tieto motory vyberajú menšie firmy. ( napr. Copenhagen S, aj keď oni sa už snažia prejsť na KPH )
V malých raketách sú proste najefektívnejšie, napr drvivá väčšina sondážnych rakiet s malým dostupom ( do 140 km ) používa HRM.
"Nemali by sme sa na vesmír pozerať očami racionalizácie odborníka. Elegantné bohatstvo bolo vždy podstatou prírody".... ( Wernher von Braun )
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3137

Příspěvek od petrsida »

A potřebují opravdu restart?

vždyť je to o tom zapálit a letět nahoru co to jde

o možnostech měnit tah bych polemizoval, to u TPH jde a SRB ho používaly, změnou tvaru kanalů se tah dá elegantně regulovat

nemůžu si pomoct, ale TPH jsou používané od druhé světové války a do dneška jsou už hodně propracované

a utnout se dají taky poměrně elegantně, odhozením

i ta manipuace s nimi by byla jednodušší
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

petrsida: Já jsem taky kdysi přemýšlel nad tím, proč nešli raději do TPH. Všechno by bylo možná jednodušší a kdo ví, třeba už by se dávno lítalo.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Podľa mňa kvôli bezpečnosti, že ak by bola SS2 v zlom náklone, motor nešiel ako mal, alebo hocičo iné, aby sa mohol motor hneď vypnúť. Určite si to spočítali a zrejme TPH by bolo ešte väčšie riziko ako hybrid. A okrem toho že hybrid sa dá vypnúť, poskytuje väčší ISP ako písal MRR. Taktiež TPH vzhľadom na väčši výkon by vytváral viac G-čok. Pre astronauta nie je problém viac G ale pre turistu by to nemusel byť pekný zážitok.
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Pajos
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 3

Příspěvek od Pajos »

petrsida a wopate vždyt píše Dugi v článku že se chcou zbavit vibrací, věřím že pro ty turisty by ty vibrace kdyby byly silné nebyly nic moc zážitek.
Škoda že ve světě kde jde štěpit atom, nejdou bořit lidské předsudky. - Albert Einstein
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Pajosi, to je jen důvod, proč opustili starý druh paliva. Ale pořád zůstali věrní hybridnímu typu - tuhé palivo, kapalné okysličovadlo. To používali jak předtím, tak i teď, jen změnili druh tuhého paliva.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

rexino píše:Pre astronauta nie je problém viac G ale pre turistu by to nemusel byť pekný zážitok.
Mi by to jako turistovi vyhovovalo :lol:
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

Přesně. Kdybych letěl já, chtěl bych pořádný zážitek.
Klidně mne oslovujte Radim.
rexino
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 32

Příspěvek od rexino »

Chlapi aj ja by som chcel pocítiť silné G-čka :lol: ale pri TPH by sa to mohlo vyšplhať možno aj na viac ako 6G a to pocíťovať cca 20 sekúnd nie je sranda. Nájdite si na Youtube videa ako trénuju piloti stíhačiek dýchanie aby sa im dostala nejaká krv do hlavy aby neodpadli. Väčšina má super fyzickú vybavenosť a odpadávaju tam občas. Toto sa stať po cca 10 sekúnd letu ,a tam ten let neprerušia, tak to je problém lebo ostať ďalších 10 sekúnd v takom preťažení s "nefunkčnými" svalmi môže byť nebezpečné. Piloti stíhačiek musia mať za sebou hodiny týchto tréningov aby mohli ísť do vzduchu. Astronauti tiež pravidelne trénuju toto, aby v prípade balistického návratu sojuzu vydržali pri vedomí zostup. Turisti pokiaľ viem sa majú pripravovať na let SS2 4 dni a nemyslím si že získaju takú prax.
"Sľúbili ste mi kolónie na Marse. Namiesto toho som dostal Facebook." Buzz Aldrin
Agamemnon
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 23

Příspěvek od Agamemnon »

pár vecí - od bransona:
- peniaze z rezervácií nepoužili, vedia všetkých refundovať, kto bude chcieť
- budú pokračovať ďalej, samozrejme z tragédie sa poučia
- konkrétne vyjadrenia nebudú, kým prebieha vyšetrovanie
Per aspera ad astra [42]

Odpovědět