Plastikové modely
- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
Re: Plastikové modely
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Meybe: Ten je krásný! 

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
Zdravím všechny.
Tak se také musím pochlubit , od počátku roku makám jen abych dal tohle dohromady.
Výsledkem je téměř hotový Sojourner.

Tak se také musím pochlubit , od počátku roku makám jen abych dal tohle dohromady.
Výsledkem je téměř hotový Sojourner.

Vítám tě na našem fóru a doufám, že se ti tu bude líbit.
A klobouk dolů před tímhle výtvorem. Fakt paráda!
A klobouk dolů před tímhle výtvorem. Fakt paráda!

Tedy , to byla opravdu rychlá reakce
a děkuji za přivítání .

- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 788
- Kontaktovat uživatele:
Ty bláho, model 1:1, to se tu často nevidí (není divu, ne každý máme doma hangár
)

- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11998
Nějak se nám tu rozmáhá kovové modelářství - možná by stálo za to založit mu separátní vlákno.
Jinak rover Sojourner v životní velikosti a s tolika přesnými detaily, to je skutečně lahůdka, co se jen tak nevidí.
V podstatě je to na úrovni makety, co mají v JPL muzeu Von Karmana.
Rozhodně klobouk dolů před tvým nadšením, trpělivostí a šikovností.

Jestli se můžu zeptat, kde jsi vzal na výrobu jednotlivých dílů podklady/výkresy? Jsou někde dostupné, nebo jsi to odhadoval/oměřoval z dostupných fotek?
Díky

Jinak rover Sojourner v životní velikosti a s tolika přesnými detaily, to je skutečně lahůdka, co se jen tak nevidí.
V podstatě je to na úrovni makety, co mají v JPL muzeu Von Karmana.
Rozhodně klobouk dolů před tvým nadšením, trpělivostí a šikovností.

Jestli se můžu zeptat, kde jsi vzal na výrobu jednotlivých dílů podklady/výkresy? Jsou někde dostupné, nebo jsi to odhadoval/oměřoval z dostupných fotek?
Díky
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Asi vás zklamu ale je to model 1:2 (poloviční). Vycházel jsem z toho jak velkou kulatinu hliníku jsem schopen sehnat na výrobu kol. Můj Sojourner je plně funkční včetně natáčení kol , vyvažování podvozku a dobíjení solárním panelem.
Funkční tedy až na několik detailů , spektrometr je jen atrapa (alespoň se bude hýbat) , stejně tak čidlo prašnosti ,
a tester abrazivosti materiálu jsem vůbec neinstaloval (nechtěl jsem si kazit vzhled kol).
Na internetu jsem na žádné použitelné výkresy nenarazil a to by mi stačil i třípohledový.
Vše jsem odkoukal z fotografií , ale jsem přesvědčen že jsem to celkem trefil
.
Samozřejmě pokud bude mít někdo zájem , rád neziště poskytnu dokumentaci i zkušenost .
Nejprve ji však budu muset trochu zkultůrnit (tu dokumentaci samozřejmě).
Něco mám i v DXF protože ramínka jsou řezané na lejzru z 8mm nerezu (hliník se nějak nepovedl).

Funkční tedy až na několik detailů , spektrometr je jen atrapa (alespoň se bude hýbat) , stejně tak čidlo prašnosti ,
a tester abrazivosti materiálu jsem vůbec neinstaloval (nechtěl jsem si kazit vzhled kol).
Na internetu jsem na žádné použitelné výkresy nenarazil a to by mi stačil i třípohledový.
Vše jsem odkoukal z fotografií , ale jsem přesvědčen že jsem to celkem trefil

Samozřejmě pokud bude mít někdo zájem , rád neziště poskytnu dokumentaci i zkušenost .
Nejprve ji však budu muset trochu zkultůrnit (tu dokumentaci samozřejmě).
Něco mám i v DXF protože ramínka jsou řezané na lejzru z 8mm nerezu (hliník se nějak nepovedl).

- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 11998
Tak to klobouk dolu podruhé. 

---
- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
DíkyGubarev píše:Meybe: Ten je krásný!

---------------