Astronomie vs. družicové megasítě

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
Re: Astronomie vs. družicové megasítě

Příspěvek od Dugi »

Pokud má někdo špatné informace, tak nejlepším způsobem je ozvat se, dát svůj názor najevo a čekat, co na něj řeknou ostatní. Zastávám názor, že nejsou hloupé otázky, jen hloupé odpovědi. Naše fórum stojí na těchto základech. už v základních pravidlech z roku 2009 se v bodě 5 píše:

Pokud se na fóru někdo nový na něco zeptá, dá se očekávat, že mu zkušenější uživatelé slušnou formou na jeho dotaz odpoví. Nestrpíme, aby zde nastala situace, kdy se budou nováčci bát něco napsat, aby je někdo "nesetřel" tím, že je otázka hloupá a uživatel je "lama".

Takže i když v tomhle případě nejde o o otázky, je situace stejná. Pokud někdo napíše něco, s čím někdo jiný nesouhlasí, měl by mu to napsat. Ideálně bez zbytečných poznámek, že ze sebe někdo dělá blbce. Na taková označení u nás opravdu nejsme zvyklí a zvykat si na ně ani nechceme. Proto ti jasně říkám, že takhle u nás opravdu diskuse neprobíhá.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 219

Příspěvek od milantos »

Je mi jasné, že nemám ten správný názor. Protože v tom případě tu můžu nálepkovat všechny okolo - zrovna jako to činíš ty vůči ostatním, kteří nesouhlasí s tvým jedině správným názorem. Není to tu moderovaná diskuse, nevím proč máš potřebu okamžitě prosazovat jen ten jeden názor = tvůj , a ostatní o něm poučovat
Jen bych rozlišoval názory a fakta. O těch není moc co diskutovat- tam žádný správný / špatný názor nemá co dělat. Můžu napsal, že si myslím, že Starlinky nebudou vidět- to je názor. Ale napíšu-li , že Starlinky nebudou vidět- a používám-li to jako protiargument , měl by to být fakt. Jenže některá fakta se tu nechce slyšet - nezapadají do názoru fan klubu.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Věř mi, že kdyby to bylo tak, jak píšeš, tak bych tyhle diskuse na našem webu mazal a odpůrce Starlinku bych banoval. To, že se tak neděje, je důkazem, že tvoje řeči o tom, že neuznávám jiný názor, než je ten můj, jsou jen velkoústá, ale bohužel prázdná slova, která přehání.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1388

Příspěvek od Samo »

Jo, tenhle rádoby argumet jsem tu už několikát četl v takovémhle lidovém podání . A sám si připadám trapně za ty, kteří to píšou :)
To nemal byť ani nikdy argument, zasa sa len útočí a niet ani prečo... Ja len hovorím že sa s niečím takým pohrávali odborníci, nevieme ako by to realizovali ale zjavne ty vieš dokonale. Toto nie je z mojej hlavy tak láskavo ma neurážaj. Keď už nič tak som písal že je to podľa nich ťažko realizovateľné. Ale ja viem nemusíš mi pripomínať, kto chce psa biť palicu si nájde.
"In addition to darkening the
satellites, another mitigation is active articulation of the spacecraft as it passes over the observatory;
however, this would create operational challenges for the LEOsat companies and is thus unlikely. "
Je fakt také ťažké otvoriť ten link?
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od milantos »

Ten link není problém otevřít ani přečíst, jen ta věta nedává vůbec smysl. Ale to už jsem se snažil vysvětlit výše - což bylo moje přímá dopoěd na tohle sdělení. Jaký dává smysl , že mi technika sdělí, že letí přes naše území , přes naší observatoř? . Dostanu každou hodinu tisíce sdělení, který že starlink nade mnou letí? Mě přeci vadí jen ten, který mi přelétá přes moje zkoumané pole. A to si tedy spočítám velmi jednoduše přeci já, k tomu nepotřebuji spolupráci s SpX. To jim mám sdělovat, co budu kdy sledovat a oni mi budou psát zprávu, že tam poletí STLK xxxx ? Vždyť to nedává smysl. Vždyť si to zjistím na PC jedním kliknutím, vždyť vidím všechno co letí u mě nad obzorem , a nepotředuji k tomu vyjádření SpX, co pro mě udělají. Chápu , že by to teoreticky nějak šlo, ale opravdu tak jednoduchou věc někoho může napadnout řešit takhle krkolomně a nesmyslně. ?
A hlavně - používat to jako argument, jak se ty námitky astronomů vlastně aktivně řeší.
Samo
Reputace: 1388

Příspěvek od Samo »

Zjavne im to nejaký zmysel dáva, pri 30% zničeních expozící to nebude o jednej družici na jednom snímku. LSST bude robiť stovky 30s expozícií za noc. Mať to automatizované s dátami priamo od družíc, nie z databázy tretej strany, asi tým ľuďom dáva nejaký zmysel keď sa s tým pohrávali (alebo to len napísali). Pripomínam ja to neberiem ako argument, keď sa píše že to je nepravdepodobné. Ďalej sa ma nepýtaj prečo to niekoho napadlo, asi tam pracujú nýmandi ak je to uspokojivá vysvetlenie, no tomu neverím. Ešte raz pre istotu, neviem ako to ešte mám povedať, spomenul som to len ako takú perlu na záver v duchu keď sa chce všetko sa dá ak zlyhajú "temné" satelity alebo nenaplnia očakávania ako tvrdia niektorý že to fungovať nebude. Preto nerozumiem agresívnej reakcii. Dúfam že sa chápeme už aspoň v tomto. Ja sa tu nemám záujem hádať lebo si asi niekto môže myslieť že asi nemám rád astronómov.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od milantos »

Ale ano, s normální diskusí o faktech nemám problém. Problém je, pokud je v té diskusi nějaký nelogický problém. A to tady v tom odkazu zjevně je . Nevíme, v jakém kontextu a proč tam byla tahle věta, bez jakéhokoliv vztahu k předcházejícímu textu , vložena a co jí předcházelo.
Jen jsem ale přesvědčen, že než přebírat něco od družic, tak s těmi parametry mohu pracovat přímo, bez nějakého zprostředkování. Protože SpX bude mít též data od NORADu, a tak s nimi může každá observatoř ( dokonce i soukromnící amatéři ) pracovat sama. A jedno, s kolika družicemi. Mám také na PC všechny současné Starlinky on line, nevím, proč bych měl nějaká data brát od jinud , než z oficiálního zdroje. A je jedno, jestli si hlídám svoje focené pole pohledem na monitor, kde mám pole i družice, nebo to za mě pohlídá PC a buď mě upozorní, nebo přímo ovládne přerušení expozice těsně před tím, něž mi do pole vletí satelit. Na to už v PC stačí jedna rozhodovací fukce a jeden signál ke kameře.
Meybe
Reputace: 2327

Příspěvek od Meybe »

Jen sem odložím malý střípek do mozaiky.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/30 ... upozornuji
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
Saturn1234
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 792
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saturn1234 »

Poněkud jednostranně napsané.
lift off we have a lift off
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od milantos »

No -jednostranně.... Pokud se zeptáte astronomů, jaké odpovědi čekáte? Opravdu jste přesvědčen, že jen někteří astronomové- podle kosmonautixu jsou to zpátečníci - s tím mají problém a ti ostatní, pokrokoví, nad tím jásají?
Pro astronomy to je jednoznačně bordel na obloze - oni mluví jasně o tom, že tohle jim vadí. Nerozebítají aspekty, jako: černí v africe a internet , ani to, že když jim mail přijde o 200 ms později z Ameriky, je to strašný problém, ani to, že to je skvělé pro internet věcí ( s tím tedy, že k vestě, která hlásí manželce, kde se zrona nacházím ve světě, potřebuji ještě tu 1/2 metrovou anténu ...)

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“