Telekomunikační satelity

Debata o projektech dalších, drobnějších kosmických agentur
Odpovědět
vlado9996
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
Re: Telekomunikační satelity

Příspěvek od vlado9996 »

Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Pěkné shrnutí celého startu Ariane 5 napsal na náš blog tomas. Prostudujte si tedy jeho článek.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Družice Orbcomm, která byla sekundárním nákladem rakety Falcon 9, jež startovala v pondělí 8.10.2012 (Oprava na základě Lakelyho upozornění), se díky poruše jednoho z motorů nedostala na plánovanou oběžnou dráhu.
Obrázek
164 kg těžká družice patří do rodiny družic, které slouží k obousměrným komunikačním službám při těžbě ropy, zemědělství, dopravě a dalších odvětvích, kde je potřeba spojení s odlehlými oblastmi.

Primární náklad t.j. loď Dragon se sice na správnou dráhu umístit podařilo, ale za cenu delšího hoření motoru. Nezbylo tak palivo na umístění sekundárního nákladu na vyšší orbitu. Druhý stupeň měl družici Orbcomm donést na eliptickou dráhu mezi 350 km a 750 km nad Zemí. Ta pak sama měla svou dráhu zarovnat ve výšce 750 km na kruhovou.

K tomu se ještě přidala přísná bezpečnostní opatření ohledně přiblížení nebezpečných trosek a dalších objektů k ISS. Motor Merlin-1C tak musel ukončit činnost,respektive nemohl provést druhý zážeh, aby se družice nedostala právě na kolizní dráhu s ISS.

Momentálně se tedy nachází na 200 - 320 km, což je velice nízká dráha, která rozhodně družici dlouhý život nezaručí. Varianta, že by se družice pokusila dostat na správnou dráhu pomocí vlastní pohonné jednotky, se bohužel nejeví jako pravděpodobná. Tým SpaceX i tým Sierra Nevada Corp., které patří družice Orbcomm, jsou v kontaktu a hledají řešení. Satelit je živý a komunikuje. Jedno z řešení, které má přinést trochu více času, je úprava dráhy na kruhovou pomocí vlastních motorů družice, která by zabránila tření o nízké vrstvy atmosféry a tím urychlení nechtěné deorbitace.

zdroj:http://spaceflightnow.com/falcon9/004/121008orbcomm/, http://www.nasaspaceflight.com/2012/10/ ... nt-issues/
Naposledy upravil(a) tomas dne 9.10.2012 13:25, celkem upraveno 3 x.
Důvod: doplnění (kurzívou)
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Reputace: 198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lakely »

Jen drobnost, nejde o září, ale říjen, kdy raketa startovala a pro pořádek nejde o neděli ale technicky už pondělí. Takže jde vlastně o 8. 10.:) Já jen, že mi to pořádně popletlo, málem jsme si říkal, že jsem zmeškal nějaký start F9 :)
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Teď budu trochu OT, ale připomnělo mi to jeden starý vtip

Pepíčku, tvoje maminka prý minulý týden vyhrála stovku, je to pravda? Ptá se sousedka.
Je to pravda, jen to nebyla maminka, ale tatínek, nevyhrál ale prohrál a ne stovku, ale tisícovku. Ale opravdu se to stalo minulý týden. Odpoví Pepíček :lol:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Omlouvám se. Psal jsem to trochu narychlo, tak jsem tam nasekal takovéto chyby. :oops:
Stejně se mi zdá divné, že takhle velká družice má jen 165 kg (363 pounds), ale nikde jsem jiný údaj nenašel.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Chyba se stane. To je normální. Nejsme stroje ;)

Ta váha mi přijde taky docela neobvyklá.
Obrázek

Lakely
Reputace: 198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lakely »

Taky jsem se divil té váze a koukal na fotku, zda postavička u družice není třeba jen nějaká plastová postavička a družice je o poznání menší. Ale nenašel jsem jiné váhové údaje, než uvedené, zajímavé. :)
Výborný vtípek :-D Prezentuje, jak jsem i já postupně v tom příspěvku docházel ke správnému datu :)
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
Raul
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1
Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]

Příspěvek od Raul »

Podle tohoto by měl za nedlouho satelit ORBCOMM OG2 shořet v atmosféře.. v čase 9:47 CEST.
http://www.calsky.com/csrender.cgi?obs= ... 7&tracker=
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Dnes v 10:37 SELČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Proton. Jejím úkolem bylo vynést na geostacionární dráhu telekomunikační družici Intelsat 23. Za zmínku stojí, že horní stupeň Breeze-M vynese náklad přímo na geostacionární dráhu nikoliv na přechodovou ke geostacionární jako obvykle.

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“