Kritické momenty kosmonautiky

Vše o rozvoji raketové techniky od prvních nesmělých krůčků do vesmíru postupně až do nedávné minulosti.
Odpovědět
Raul
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1
Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Re: Kritické momenty kosmonautiky

Příspěvek od Raul »

Opět skvělý článek se spoustou detailů navíc psaný srozumitelnou formou. :klaní se:
Jen k té poznámce v závorce ohledně termínu periselenium. S takovýmto dělením kde pericyntium je vyloženě pro průletovou (hyperbolickou) dráhu a periselenium pro oběžnou dráhu se popravdě setkávám poprvé. Můžu jen vědět, zda je to z nějakého z uvedených zdrojů, nebo jen Tvá poznámka? Navíc co vím tak NASA tvar peri/aposelenium snad téměř vůbec nepoužívala, spíše jen oficiálnější peri/apocyntium, anebo někdy také peri/apoluní...
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

Ravene, díky!
To periselenium- tam jsem pravda využil wiki. Je možné, že skutečně používaná terminologie je v tomhle ohledu jiná, možná jsem to pochopil blbě. Dík za upozornění!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

To Amper a vai777: Díky za doplňující informace.
Jinak bych se přimlouval za další "malé" české stopy, například pan profesor Zdeněk Kopal který pracoval jako konsultant programu Lunar Orbiter a Apollo (V letech 1960-1967 pořídil Kopalův tým na francouzské observatoři 60 tisíc záběrů povrchu Měsíce. Na tomto základě vznikly mapy tohoto tělesa, podle nichž se vybírala místa pro přistání automatů a později i kosmonautů z projektu Apollo) a dále docent University Karlovy Petr Jakeš který byl v geologickém týmu pro předběžný geologický výzkum při výpravě Apolla 15.
vai777

Příspěvek od vai777 »

Díky za tipy, Baranko!
Už pár let mám doma knihu od Z. Kopala "Vesmírní sousedé naší planety", zatím jsem neměl odvahu se s ní popasovat (příliš mnoho vzorečků a čísel :-D ), ale jakmile doběhne KMK a budu mít trochu času, zkusím se jí prokousat. O Měsíci je tam dost velká kapitola. Jsem zvědav!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
vai777

Příspěvek od vai777 »

Raven píše: Jen k té poznámce v závorce ohledně termínu periselenium. S takovýmto dělením kde pericyntium je vyloženě pro průletovou (hyperbolickou) dráhu a periselenium pro oběžnou dráhu se popravdě setkávám poprvé. Můžu jen vědět, zda je to z nějakého z uvedených zdrojů, nebo jen Tvá poznámka? Navíc co vím tak NASA tvar peri/aposelenium snad téměř vůbec nepoužívala, spíše jen oficiálnější peri/apocyntium, anebo někdy také peri/apoluní...
Trochu jsem na to téma hledal a máš recht. V článku jsem to upravil. Periselenium a aposelenium skutečně jako termín existuje, ale NASA používala opravdu "apocynthion" a "pericynthion". Periluní a apoluní se používá pouze u objektů, které startovaly z Měsíce.
(zdroj: http://www.hq.nasa.gov/pao/History/SP-4009/v2p1b.htm)
V článku jsem to napravil. Mea culpa a ještě jednou díky!
Neil Armstrong
Raul
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1
Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]

Příspěvek od Raul »

Asi tak. :) Na tenhle odkaz z roku 1963 jsem už taky narazil. Je ale fakt, že hned v roce 1964 NASA zavedla jednotnou oficiální terminologii -cynthion spec. pro Apollo projekt, v podstatě nehledě na to zda by byl LM před, nebo po přistání. Komentátoři stejně ale i tak v libovolných případech používali i -lune.

http://en.wikipedia.org/wiki/Apsis#Terminology
In the Moon's case, in practice all three forms are used, albeit very infrequently. The '-cynthion' form is, according to some, reserved for artificial bodies, whilst others reserve '-lune' for an object launched from the Moon and '-cynthion' for an object launched from elsewhere. The '-cynthion' form was the version used in the Apollo Project, following a NASA decision in 1964.
vai777

Příspěvek od vai777 »

Super, díky moc! Člověk halt někdy takovéhle detaily přehlédne. Je zvláštní, že jsem si toho předtím nevšiml... :Drbe se na hlavě:
Neil Armstrong
kuban
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od kuban »

díky za 15. díl! je super, jenom má jednu chybu - na pokračování si musím počkat ;)
těším se na další
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Já jen doplním, že 15. díl Kritických momentů kosmonautiky od vaie777 najdete na našem blogu.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
baranka
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od baranka »

Super pravidelná dávka emocí. :klaní se:
Je jen škoda, že se dovím jak to dopadlo až za týden, kdo to má vydržet. :(

Odpovědět

Zpět na „Historie kosmonautiky“