Kritické momenty kosmonautiky
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Re: Kritické momenty kosmonautiky
Opět skvělý článek se spoustou detailů navíc psaný srozumitelnou formou.
Jen k té poznámce v závorce ohledně termínu periselenium. S takovýmto dělením kde pericyntium je vyloženě pro průletovou (hyperbolickou) dráhu a periselenium pro oběžnou dráhu se popravdě setkávám poprvé. Můžu jen vědět, zda je to z nějakého z uvedených zdrojů, nebo jen Tvá poznámka? Navíc co vím tak NASA tvar peri/aposelenium snad téměř vůbec nepoužívala, spíše jen oficiálnější peri/apocyntium, anebo někdy také peri/apoluní...

Jen k té poznámce v závorce ohledně termínu periselenium. S takovýmto dělením kde pericyntium je vyloženě pro průletovou (hyperbolickou) dráhu a periselenium pro oběžnou dráhu se popravdě setkávám poprvé. Můžu jen vědět, zda je to z nějakého z uvedených zdrojů, nebo jen Tvá poznámka? Navíc co vím tak NASA tvar peri/aposelenium snad téměř vůbec nepoužívala, spíše jen oficiálnější peri/apocyntium, anebo někdy také peri/apoluní...
- vai777
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 390
Ravene, díky!
To periselenium- tam jsem pravda využil wiki. Je možné, že skutečně používaná terminologie je v tomhle ohledu jiná, možná jsem to pochopil blbě. Dík za upozornění!
To periselenium- tam jsem pravda využil wiki. Je možné, že skutečně používaná terminologie je v tomhle ohledu jiná, možná jsem to pochopil blbě. Dík za upozornění!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
To Amper a vai777: Díky za doplňující informace.
Jinak bych se přimlouval za další "malé" české stopy, například pan profesor Zdeněk Kopal který pracoval jako konsultant programu Lunar Orbiter a Apollo (V letech 1960-1967 pořídil Kopalův tým na francouzské observatoři 60 tisíc záběrů povrchu Měsíce. Na tomto základě vznikly mapy tohoto tělesa, podle nichž se vybírala místa pro přistání automatů a později i kosmonautů z projektu Apollo) a dále docent University Karlovy Petr Jakeš který byl v geologickém týmu pro předběžný geologický výzkum při výpravě Apolla 15.
Jinak bych se přimlouval za další "malé" české stopy, například pan profesor Zdeněk Kopal který pracoval jako konsultant programu Lunar Orbiter a Apollo (V letech 1960-1967 pořídil Kopalův tým na francouzské observatoři 60 tisíc záběrů povrchu Měsíce. Na tomto základě vznikly mapy tohoto tělesa, podle nichž se vybírala místa pro přistání automatů a později i kosmonautů z projektu Apollo) a dále docent University Karlovy Petr Jakeš který byl v geologickém týmu pro předběžný geologický výzkum při výpravě Apolla 15.
- vai777
Díky za tipy, Baranko!
Už pár let mám doma knihu od Z. Kopala "Vesmírní sousedé naší planety", zatím jsem neměl odvahu se s ní popasovat (příliš mnoho vzorečků a čísel
), ale jakmile doběhne KMK a budu mít trochu času, zkusím se jí prokousat. O Měsíci je tam dost velká kapitola. Jsem zvědav!
Už pár let mám doma knihu od Z. Kopala "Vesmírní sousedé naší planety", zatím jsem neměl odvahu se s ní popasovat (příliš mnoho vzorečků a čísel

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- vai777
Trochu jsem na to téma hledal a máš recht. V článku jsem to upravil. Periselenium a aposelenium skutečně jako termín existuje, ale NASA používala opravdu "apocynthion" a "pericynthion". Periluní a apoluní se používá pouze u objektů, které startovaly z Měsíce.Raven píše: Jen k té poznámce v závorce ohledně termínu periselenium. S takovýmto dělením kde pericyntium je vyloženě pro průletovou (hyperbolickou) dráhu a periselenium pro oběžnou dráhu se popravdě setkávám poprvé. Můžu jen vědět, zda je to z nějakého z uvedených zdrojů, nebo jen Tvá poznámka? Navíc co vím tak NASA tvar peri/aposelenium snad téměř vůbec nepoužívala, spíše jen oficiálnější peri/apocyntium, anebo někdy také peri/apoluní...
(zdroj: http://www.hq.nasa.gov/pao/History/SP-4009/v2p1b.htm)
V článku jsem to napravil. Mea culpa a ještě jednou díky!
Neil Armstrong
Neil Armstrong
- Raul
- Zkušený vesmírný badatel
- Reputace: 1
- Bydliště: Ústí nad Orlicí ... Jméno : Radovan Kubrt ... Email: [email protected]
Asi tak.
Na tenhle odkaz z roku 1963 jsem už taky narazil. Je ale fakt, že hned v roce 1964 NASA zavedla jednotnou oficiální terminologii -cynthion spec. pro Apollo projekt, v podstatě nehledě na to zda by byl LM před, nebo po přistání. Komentátoři stejně ale i tak v libovolných případech používali i -lune.
http://en.wikipedia.org/wiki/Apsis#Terminology
In the Moon's case, in practice all three forms are used, albeit very infrequently. The '-cynthion' form is, according to some, reserved for artificial bodies, whilst others reserve '-lune' for an object launched from the Moon and '-cynthion' for an object launched from elsewhere. The '-cynthion' form was the version used in the Apollo Project, following a NASA decision in 1964.

http://en.wikipedia.org/wiki/Apsis#Terminology
In the Moon's case, in practice all three forms are used, albeit very infrequently. The '-cynthion' form is, according to some, reserved for artificial bodies, whilst others reserve '-lune' for an object launched from the Moon and '-cynthion' for an object launched from elsewhere. The '-cynthion' form was the version used in the Apollo Project, following a NASA decision in 1964.
- vai777
Super, díky moc! Člověk halt někdy takovéhle detaily přehlédne. Je zvláštní, že jsem si toho předtím nevšiml... 

Neil Armstrong
Neil Armstrong
díky za 15. díl! je super, jenom má jednu chybu - na pokračování si musím počkat
těším se na další

těším se na další
Já jen doplním, že 15. díl Kritických momentů kosmonautiky od vaie777 najdete na našem blogu.
- baranka
- Znalec kosmonautiky
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Super pravidelná dávka emocí.
Je jen škoda, že se dovím jak to dopadlo až za týden, kdo to má vydržet.

Je jen škoda, že se dovím jak to dopadlo až za týden, kdo to má vydržet.