Rosetta

Tady můžete diskutovat o družicích a sondách Evropské vesmírné agentury
Odpovědět
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262
Re: Rosetta

Příspěvek od Evžen111 »

Vypadá to tak už delší dobu, bohužel je modul ztracený. Ale klobouk dolů za to co s Philae dokázali. Je to jednoznačně veleúspěšná mise. To se jim musí nechat. :palec nahoru:
E
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Dnešní kometární hlídka z 12. srpna je ve 3D:
http://blogs.esa.int/rosetta/2015/10/09 ... jet-in-3D/

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

tomas píše:Tohle vypadá na definitivní odmlčení. Alespoň se Rosetta bude moci soustředit na vlastní výzkum a na závěr mise si povrchová data obstará sama.
Můžeš svou doměnku rozvést? Já v těch datech čtu jen fakt, že jádro je moc aktivní a že není možné zblízka komunikovat s modulem Phiale. pamatuji si naposled jakési info, že do listopadu bude situace příznivá a pak se snad má modul začít přehřívat, ale to si moc nepamatuji. Škoda toho prachu okolo jádra, věřím, že kdyby mohla jít Rosettta zase na 10-20 km, Philae by zavolal.
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

Ahoj, myslíš, že Philae je ještě "naživu"??? :krčící rameny:
Rosetta měla na nízké oběžné dráze kolem jádra dost času na spojení s modulem, který se ale už neozval. Bylo by jistě hezké a úžasné a jásal bych nadšením, kdyby se v listopadu ukázalo, že je funkční a vysílá, ale já jsem spíše skeptický. Ovšem vědátoři v řídícím centru asi ví víc než já, což je pochopitelné.
E
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Teď budu spekulovat, ale během aktivity jádra mohl přijít nějaký výtrysk, změna povrchu, cokoliv a Philae se mohlo dostat do jiné polohy - třeba se jen trochu obrátilo a až se Rosetta přiblíží, mohou být podmínky lepší.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

je to samozřejmě jedna z možností, kterou jsem tu před nedávnem zmiňoval svoji citací z časopisu LK. uváděli tam další možnost, že sonda je již z komety pryč. No, uvidíme, třeba máš Dugi pravdu, což by byla daleko lepší varianta.
E
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ano možná optimisticky, ale myslím si, že naživu je, ale sonda byla příliš vysoko. Nevím nic o tom, že byla od léta níže něž řekněme 80 km a já myslím, že by bylo třeba jít na 20 a méně, aby nastala solidní komunikace. Možná jsem naivní, ale Phiale jsem v žádném případě neodepsal. Otázka spíš je, zda bude fungovat i v době, kdy bude možné zase sestoupit tak nízko. Může se stát, že v té době už bude neaktivní. Vzhledem k povaze terénu kde je a místům vzniku výtrysků si myslím, že není tam, kde by tohle hrozilo a tedy se ani nehnul.
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1386

Příspěvek od Samo »

Jedno zaujímavé animované video od esa :)

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
marekS
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Prva detekcia molekularneho kyslika na komete :palec nahoru:
http://www.esa.int/Our_Activities/Space ... at_a_comet

Objav prišiel ako úplné prekvapenie pre vedcov, ktorí si mysleli, že kyslík by mal reagovať s ďalšími prvkami.Výsledky ukazujú, že súčasné predstavy o tom, ako bola naša slnečná sústava vytvorená, môže byť chybna.Jeden z vedcov , profesor Altwegg z Bernskej univerzity hovori, že vedci čo sa podieľajú na štúdiu si mysleli, že sa jedná o chybu, keď prvýkrát uvideli dáta.Výskumníci naznačujú, že kyslík, musel byť zmrazený veľmi rýchlo a bol tak uväznený v zhluku materiálu na počiatku vzniku Slnečnej sústavy.

Naposledy upravil(a) marekS dne 28.10.2015 20:54, celkem upraveno 1 x.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

marekS píše:Prva detekcia molekularneho kyslika na komete :palec nahoru:
...který tam byl už v době raného formování sluneční soustavy!
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield

Odpovědět

Zpět na „Sondy“