Rosetta
- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 262
Re: Rosetta
Vypadá to tak už delší dobu, bohužel je modul ztracený. Ale klobouk dolů za to co s Philae dokázali. Je to jednoznačně veleúspěšná mise. To se jim musí nechat.
E

E
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
Dnešní kometární hlídka z 12. srpna je ve 3D:
http://blogs.esa.int/rosetta/2015/10/09 ... jet-in-3D/

http://blogs.esa.int/rosetta/2015/10/09 ... jet-in-3D/

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 789
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš svou doměnku rozvést? Já v těch datech čtu jen fakt, že jádro je moc aktivní a že není možné zblízka komunikovat s modulem Phiale. pamatuji si naposled jakési info, že do listopadu bude situace příznivá a pak se snad má modul začít přehřívat, ale to si moc nepamatuji. Škoda toho prachu okolo jádra, věřím, že kdyby mohla jít Rosettta zase na 10-20 km, Philae by zavolal.tomas píše:Tohle vypadá na definitivní odmlčení. Alespoň se Rosetta bude moci soustředit na vlastní výzkum a na závěr mise si povrchová data obstará sama.
- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
Ahoj, myslíš, že Philae je ještě "naživu"???
Rosetta měla na nízké oběžné dráze kolem jádra dost času na spojení s modulem, který se ale už neozval. Bylo by jistě hezké a úžasné a jásal bych nadšením, kdyby se v listopadu ukázalo, že je funkční a vysílá, ale já jsem spíše skeptický. Ovšem vědátoři v řídícím centru asi ví víc než já, což je pochopitelné.
E

Rosetta měla na nízké oběžné dráze kolem jádra dost času na spojení s modulem, který se ale už neozval. Bylo by jistě hezké a úžasné a jásal bych nadšením, kdyby se v listopadu ukázalo, že je funkční a vysílá, ale já jsem spíše skeptický. Ovšem vědátoři v řídícím centru asi ví víc než já, což je pochopitelné.
E
Teď budu spekulovat, ale během aktivity jádra mohl přijít nějaký výtrysk, změna povrchu, cokoliv a Philae se mohlo dostat do jiné polohy - třeba se jen trochu obrátilo a až se Rosetta přiblíží, mohou být podmínky lepší.
- Evžen111
- Inženýr kosmonautiky
je to samozřejmě jedna z možností, kterou jsem tu před nedávnem zmiňoval svoji citací z časopisu LK. uváděli tam další možnost, že sonda je již z komety pryč. No, uvidíme, třeba máš Dugi pravdu, což by byla daleko lepší varianta.
E
E
- MaG
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 789
- Kontaktovat uživatele:
Ano možná optimisticky, ale myslím si, že naživu je, ale sonda byla příliš vysoko. Nevím nic o tom, že byla od léta níže něž řekněme 80 km a já myslím, že by bylo třeba jít na 20 a méně, aby nastala solidní komunikace. Možná jsem naivní, ale Phiale jsem v žádném případě neodepsal. Otázka spíš je, zda bude fungovat i v době, kdy bude možné zase sestoupit tak nízko. Může se stát, že v té době už bude neaktivní. Vzhledem k povaze terénu kde je a místům vzniku výtrysků si myslím, že není tam, kde by tohle hrozilo a tedy se ani nehnul.
Jedno zaujímavé animované video od esa

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Prva detekcia molekularneho kyslika na komete
http://www.esa.int/Our_Activities/Space ... at_a_comet
Objav prišiel ako úplné prekvapenie pre vedcov, ktorí si mysleli, že kyslík by mal reagovať s ďalšími prvkami.Výsledky ukazujú, že súčasné predstavy o tom, ako bola naša slnečná sústava vytvorená, môže byť chybna.Jeden z vedcov , profesor Altwegg z Bernskej univerzity hovori, že vedci čo sa podieľajú na štúdiu si mysleli, že sa jedná o chybu, keď prvýkrát uvideli dáta.Výskumníci naznačujú, že kyslík, musel byť zmrazený veľmi rýchlo a bol tak uväznený v zhluku materiálu na počiatku vzniku Slnečnej sústavy.

http://www.esa.int/Our_Activities/Space ... at_a_comet
Objav prišiel ako úplné prekvapenie pre vedcov, ktorí si mysleli, že kyslík by mal reagovať s ďalšími prvkami.Výsledky ukazujú, že súčasné predstavy o tom, ako bola naša slnečná sústava vytvorená, môže byť chybna.Jeden z vedcov , profesor Altwegg z Bernskej univerzity hovori, že vedci čo sa podieľajú na štúdiu si mysleli, že sa jedná o chybu, keď prvýkrát uvideli dáta.Výskumníci naznačujú, že kyslík, musel byť zmrazený veľmi rýchlo a bol tak uväznený v zhluku materiálu na počiatku vzniku Slnečnej sústavy.

Naposledy upravil(a) marekS dne 28.10.2015 20:54, celkem upraveno 1 x.
- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
...který tam byl už v době raného formování sluneční soustavy!marekS píše:Prva detekcia molekularneho kyslika na komete![]()
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield