Astronomická pozorování

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
lamid
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:
Re: Astronomická pozorování

Příspěvek od lamid »

Dal som duplicitný odkaz, tak mažem.
na zajtra je predpoveď priaznivá, tak možno z tej bodečky na oblohe niečo bude. Nie tak často nám letí 500 m asteroid 1,3 LD.
Naposledy upravil(a) lamid dne 31.10.2015 2:46, celkem upraveno 1 x.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla

lamid58.blogspot.sk
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

Více informací k 2015 TB145 (poslední příspěvky) ve vlákně:
http://forum.kosmonautix.cz/forum/viewt ... 249#p57509

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
haluzarium
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 6

Příspěvek od haluzarium »

@ lamid
Presne tak. Fotené z ruky. Čas 1/400 (to by sa teoreticky malo dať v ruke udržať aspoň ako tak ostré) + zapnutý stabilizátor, clona max. otvorená - F5.6, ISO 800 na objektíve Nikkor 55-200VR. Fotoaparát Nikon D40 tzn. 6Mpx snímač (3000x2000 px). Pri tejto zostave odfotím Mesiac (prípadne Slnko) s priemerom cca 250px. Snáď to chápem aspoň zhruba správne a hviezda je proste bod (4x4px) bez ohľadu na to ako veľmi je Mesiac priblížený a na aký veľky snímač je záber fotený. Pre porovnanie prikladám aj fotku pred vyvolaním RAW-u, tak ako ju zobrazí prehliadač IrfanView (vľavo). Preexponovať takto záber bol zámer aby bolo vidno aj hviezdu. Spracovanie bolo len vyvolanie RAW-u, rozhodne žiadne omálovánky, retušovanie, dokreslovanie. Len "highlight - light recovery", doostrenie, odstánenie šumu, orez (vpravo).

Obrázek

@ MaG
... "v ČR je už hodně dní tak hnusně"... však aj v SR to je dosť podobné. Priznávam, že v pondelok ráno som vzhľadom na oblačnosť prehľad týždňa ani nepozeral. Až deň pred zákrytom som pod návalom pôsobivých záberov (aj tu na fóre) z ranného preskupovania planét preklikal Stellarium. Na astro.cz som si chcel len overiť či mám dobre nastavený letný-zimný čas, polohu a tak vôbec...(42). Keďže k tomuto pozorovaniu som zas raz musel vyliezť pred panelák, zobral som len foťák a triéder (nie presné hodinky). Keď sa Aldebaran už skoro minútu neobjavoval oproti mojim "vnútorným hodinám" aj som zapochyboval čo mám v PC ponastavované za haluze a kde sa stala chyba:)... Vybavila sa mi spomienka zhruba dva až tri roky späť, keď som sa viac než týždeň tešil a každých 15 minút hlboko v noci budil na podobný zákryt niečoho Mesiacom. Vtedy bola oblačnosť fakt nepriepustná. Náhoda? Myslím si, ze áno :)
lamid
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lamid »

Na ľavom obrázku je pomer jasu OK.
Úpravou v Raw sa vytiahol jas pixelov a to už nezodpovedá. Viď ľavý okraj Mesiaca spracovanej fotky- mozaiku.
Nie som odborník, len ma to zarazilo. Pre porovnanie som dal tie fotky z spaceweather. Tá druhá je od Thierry Legault.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla

lamid58.blogspot.sk
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 803
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Pro jistotu upozorňuji, že dnes v 19:05 šlo o jasný bolid z roje Taurid, abyste případně nemuseli být v údivu, co to dnes večer padlo.

video od Poláků
https://www.facebook.com/PracowniaKomet ... =2&theater

foto z kamery ČHMÚ
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56C17426
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Díky moc, kontaktovali mne už dva lidé s dotazem o co šlo. Evidentně to byl výrazný záblesk. Nedohledal jsem magnitudu záblesku, ale asi nešlo o bolid, ale spíše fireball, co?
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 803
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

V tvé terminologii to byl fireball, ale v českém prostředí se říká všemu jen bolid, ale vím, jak to myslíš, znám americkou terminologii. Musel to být impozantní jev a jas bych z videa odhadl na -10 až -12 mag. Tedy asi jako Měsíc v úplňku nebo o něco slabší.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Hodně slušné!
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

MaG: dik za info.V tom čase som pozeral TV keď zrazu stenu v izbe ožiaril velký záblesk svetla.Pomyslel som si že ohňostroje ale bolo mi divne že bez zvuku.Až teraz sa mi vyjasnilo ,že sa jednalo o bolid.

iný Polský záznam bolidu:
johanka1924
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od johanka1924 »

Vlastní pozorování - bolid jsem viděla kousek od Prahy, nejdřív modrý záblesk a pak i nízko nad obzorem těleso - a bylo to minimálně -10 mag možná -11. V kouřové stopě hořela další tělíska, takže se v atmosféře rozpadlo.
SUPER zážitek. Jen neviděla jsem celý jev a taky na obzoru překážely stromy. A neměla jsem foťák :facepalm:

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“