JWST - James Webb Space Telescope
- Jayhawk
- Pokročilý uživatel

- Reputace: 8
Re: JWST - James Webb Space Telescope
Je pravda že srovnávat foto HST a JWST úplně nejde.VitezslavSkorpik píše: 9.6.2026 15:09No vidíte, a mě se v mnoha případech víc libí fotky od HST.Jayhawk píše: 9.6.2026 8:13Fotky, které tým JWST pouští do éteru jsou fascinující každá jedna.VitezslavSkorpik píše: 6.6.2026 15:29 Webbův pohled do molekulárního mračna Orion A, které je součástí Velké mlhoviny v Orionu (M42).
![]()
![]()
Na druhou stranu jsou unikátní z obou sond, protože pracují v jiných vlnových délkách.
A v tom jste rozhodně více kovaný než já.
Ale tím jsou kouzelné a fascinující protože dávají nové pohledy na ty stejné objekty.
- VitezslavSkorpik
- Zkušený vesmírný průzkumník

- Reputace: 235
Re: JWST - James Webb Space Telescope
Máte pravdu, nedá se to úplně srovnávat. Já tím trochu provokuju, když lidi pořád říkají, jak je JWST úžasný a na HST zapomínají. Ale myslím to i trochu vážně. Některé oblasti se mi vyfocené vážně líbí více od HST.
S tím, že oba teleskopy poskytují mimořádně přínosná data lze ovšem jen souhlasit.
S tím, že oba teleskopy poskytují mimořádně přínosná data lze ovšem jen souhlasit.
Organizátor přednáškového cyklu Pátečníci, fyzik, astronom, skeptik, horolezec a turista.
Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."
Richard P. Feynman: "První pravidlo vědy zní, že nesmíte oklamat sami sebe. A oklamat sebe je nejsnazší."