Pozorování komet
- slappy
- Moderátor
- Reputace: 2807
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pozorování komet .. 3I/ATLAS
Mezihvězdná ATLASka si vysloužila včerejší APOD - Astronomický snímek dne:
Mnohem víc než ten orbitální diagram by si to ale zasloužily snímky pořízené pomocí VLT:

VLT samozřejmě není jen o obrázcích, ale také o precizní spektroskopii:
>> Initial VLT/MUSE spectroscopy of the interstellar object 3I/ATLAS <<

Vzhledem ke včasnému objevu 3I na příletové dráze, můžeme očekávat výrazné změny.. Pro 2I/Borisov se intenzita ozáření Sluncem od jejího objevu do průletu perihelem zvýšila pouze 2,3×, zatímco pro 3I/ATLAS to bude 11× a její perihel navíc bude o 0,65 AU blíže ke Slunci, než měla 2I.
A jedna nerdovská: V záložkách jsem měl od konce loňského roku připravenou složku „3I/...“.
Tak jsem rád, že nezůstala prázdná dlouho : ) A vůbec bych se nedivil, kdyby do konce roku byla potřeba další...
Mnohem víc než ten orbitální diagram by si to ale zasloužily snímky pořízené pomocí VLT:

VLT samozřejmě není jen o obrázcích, ale také o precizní spektroskopii:
>> Initial VLT/MUSE spectroscopy of the interstellar object 3I/ATLAS <<
Poskytujeme počáteční základní hodnoty z optických spektroskopických pozorování získaných pouhé dva dny po objevu a to pomocí přístroje MUSE na VLT 3. července 2025, kdy se 3I nacházela ve vzdálenosti 4,47 AU od Slunce a 3,46 AU od Země. Tato pozorování potvrzují kometární povahu 3I a odhalují červenou komu se spektrálním sklonem (18 ±4) %/1000 Å, červenější než většina komet Sluneční soustavy, ale podobnou povrchové barvě některých transneptunských objektů nebo kentaurů. Hledali jsme, ale nedetekovali jsme, emise plynů C2, NH2, CN a [OI], což je v souladu s nedetekcí těchto těkavých látek u komet Sluneční soustavy v této heliocentrické vzdálenosti. V současné době se koma jeví jako zcela prachová.

Vzhledem ke včasnému objevu 3I na příletové dráze, můžeme očekávat výrazné změny.. Pro 2I/Borisov se intenzita ozáření Sluncem od jejího objevu do průletu perihelem zvýšila pouze 2,3×, zatímco pro 3I/ATLAS to bude 11× a její perihel navíc bude o 0,65 AU blíže ke Slunci, než měla 2I.
A jedna nerdovská: V záložkách jsem měl od konce loňského roku připravenou složku „3I/...“.
Tak jsem rád, že nezůstala prázdná dlouho : ) A vůbec bych se nedivil, kdyby do konce roku byla potřeba další...