Starlink v1.0 L2 (7.1.2020)

Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
Re: Starlink #3

Příspěvek od Dugi »

Názor jsem nezměnil. Ale přijde mi nefér, že se všichni ohání jen SpaceX a nějak jim nevadí, že jsou tu i další firmy, jejichž plány jsou podobné. Navíc SpaceX se to snaží řešit, ačkoliv nemá žádnou povinnost se starat o to, jak jsou jejich družice odrazivé. Žádné nařízení jim neukládá, že se o to musí postarat. Naopak, je to jejich dobrá vůle, že se to snaží řešit. A přesto jsou pořád napadáni a obviňováni. To mi vadí asi nejvíc.
P.S. Tahle diskuse by měla být v obecném vlákně o Starlinku, nikoliv o chystané misi. Jakmile tahle debata utichne a pár hodin tu nebudu přibývat příspěvky, tak to celé přesunu do příslušného vlákna.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 219

Příspěvek od milantos »

Je chválihodné, že chce E.M. něco řešit pro uklidnění , ale obávám se , že změna jedné plochy ze šedivé na tmavou, pokud se nic nezmění se solárními panely, přinese maximálně změnu do 0,5mag.
O těch ostatních, kromě SpX jsem také psal. Ale nikdo jiný nemá v úmyslu vyslat tam 40.000 satelitů
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

SpaceX plánuje zhruba 12 000 kusů. Jednání o dalších třiceti tisících zahájili kvůli tomu, že zatím nevědí přesně, kolik jich bude potřeba, tak aby měli případnou zálohu. Možná nebudou potřeba žádné, možná 5, možná 10 tisíc oproti těm 12 tisícům.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
petrsida
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 3144

Příspěvek od petrsida »

milantos píše:Je chválihodné, že chce E.M. něco řešit pro uklidnění , ale obávám se , že změna jedné plochy ze šedivé na tmavou, pokud se nic nezmění se solárními panely, přinese maximálně změnu do 0,5mag.
O těch ostatních, kromě SpX jsem také psal. Ale nikdo jiný nemá v úmyslu vyslat tam 40.000 satelitů
jsou ty odrazy opravdu od panelů? Měl jsem pocit, že jsou postavené kolmo nahoru a kryje je tělo družice, ten spodek není jenom šedý, je to lesklý kov, tam by měl matný nátěr udělat své

jinak panely by mělo jít přistínit, pokud by na jejich okrajích byly sklopné matné desky, pokud by se ve všech pozicích stavěly paralelně s paprsky, tak by to mělo odrazy efektivně snížit na minimum

vše jde řešit, když se chce, a tady ta vůle je, vemte to z druhé strany, doteď na tohle všichni kašlali, pokud se povede najít řešení, a já věřím, že to není technicky nemožné, tak pak bude možné tlačit na všechny s pozitivním celkovým efektem

jinými slovy, řešením není regulace počtu satelitů, ale technické řešení jejich minimální odrazivosti
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od milantos »

petrsida píše: jsou ty odrazy opravdu od panelů? Měl jsem pocit, že jsou postavené kolmo nahoru a kryje je tělo družice,
Předpokládal bych, že tam jsou tak, aby co nejvíce využívaly energii ze Slunce, takže budou spíš orientované kolmo ke Slunci. Pak budou v zástinu za tělem satelitu pouze pro pozorovatele, který je má v zenitu. A pokud budou orientovány jinak, existuje vždy pouze jedno místo, kdy budou v zákrytu, pro ostatní pozorovatele ne. Z jiného místa bude vidět buď přední nebo zadní strana panelů. Takže stínění také asi není řešením. Proto jsem dost pesimista v tom, o kolik lze snížit jas satelitů.
todtv
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 322

Příspěvek od todtv »

Při takto postavených panelech odrazy od nich budou hlavně pokud budou rel. poblíž horizontu nebo výše na severu. Odraz bude od jedné strany. Kvůli kulaté Zemi o půlnoci noci sonda v zenitu bude ve stínu, takže nebude vidět. V noci vidíme často blíže zenitu s píše sondy na vyšší oběžných drahách, které nejsou ve stínu Země. Starlink bude níže.
Bude tedy nějaká oblast časově (blíže po západu Slunce, před svítání) a místně - blíže obzoru nebo výše na obzorem na severu (hlavně pro pozdější vyšší hladiny pokrývající řidčeji polární oblasti v budoucnu).
Když jsem kdysi pozoroval a fotil, tak bylo i vidět středně dalekou družici, jak náhle zmizela ve stínu Země - pokud byla na střední dráze, tak se tak stalo i relativně poblíž zenitu. Spíše to byla tehdy zajímavost.

Kdyby to nebylo drahé, tak by kompromisem byla barva/povrch typu - odrážím tam odkud světlo přichází. Povrch by kvůli lepšímu chlazení stále odrážel, ale ve směru zpět ke Slunci. Ale to je optimální kompromis, který možná ani nikdy nebude.
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1388

Příspěvek od Samo »

Pokiaľ viem trackovanie FV na satelitoch Starlinku nijako výrazne riešené nie je, natáčanie je možné iba v jednej osi. Robené ak nejak aktívnejšie tak iba na začiatku pri zmene obežnej dráhy a počas doby "horenia" iového motoru keď je spotreba vysoká, oni sú totižto tie FV dosť rozmerovo premrštené práve kvôli potrebe motoru a vtedy je dobré použiť aj samotné trackovanie no počas normálnej operácie antény a elektronika toľko nepotrebujú a FV bude jednoducho väčšinu času v osi satelitu voči zemi, tienené telom satelitu keďže antény pevne spojené s telom musia kopírovať povrch pre šírenie signálu. Toto je potvrdené vysokou odrazivosťou a viditeľnosťou satelitov Starlik práve počas zvyšovania obežnej dráhy, keď sú na finálnej drahe rapídne klesne ich jasnosť. Starlinky z prvej várky na finálnej obežnej dráhe majú mag 4-6, tie z novej várky ktoré ešte nie sú tam kde majú byť od 2,5-5 mag. Uvidíme ako sa to bude vyvíjať ďalej, no čierno by som to nevidel, teda aspoň ohľadom SpaceX.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
jirka4000
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 21

Příspěvek od jirka4000 »

Myslím, že by se mělo zvažovat, co je pro lidstvo prospěšnější, zda Muskova vize internetu nebo pozorování hvězd ze Země. Mně osobně připadá , že se neúměrně zvyšuje riziko srážek na orbitě a nebezpečí zaneřádění prostoru úlomky do té míry, že bude nebezpečné se přes ně na nějakou vyšší orbitu dostat. Chtělo by to zvážit argumenty pro a proti a dle toho rozhodovat. Znovu mi to připadá jako řvoucí menšina, podporovaná médii vítězící nad mlčící většinou a hlavními důsledky se nikdo nezabývá a neřeší je.
packa
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 58

Příspěvek od packa »

Já si myslím že je v maskově nejlepším zájmu se postarat o to aby k žádným srážkám a tedy generování úlomků nedocházelo . Vždyt by si tím v první řadě přidělával práci a starosti sobě . Pokud by si myslel že je to riskantní posílat tam tolik satelitů tak by do toho nešel protože by mu to narušilo fungování celé spacex.
milantos
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel

Příspěvek od milantos »

Já bych nechtěl nikoho poučovat, jak kde jsou družice osvětleny, pokud někdo chce věřit, že ne v zenitu, ne na jihu, ale jen v blízkosti slunce - je to jeho věc. Na dráze ve výšce 500 km je to v létě i v půlnoci i na jihu takřka k obzoru, při rovnodennosti není problém zenit.
Diskuse o natočení panelů je snad zbytečná, alespoň pro ty, kteří umějí počítat. Pokud bude satelit orientovaný panely směrem do středu země, - tak by byly panely skryty pouze pro místo , kde je satelit v zenitu. Pro ostatní místa, odkud bude satelit pozorovatelný, bude panel bohatě viditelný a dost natočený-
Mně opravdu nezajímá, kdo je jaký fanda E.M., ale zkusme používat korektní argumenty. Alespoň v naprosto jasných věcech, jako je viditelnost a osvětlení satelitu. Diskuse, co je potřebné pro lidstvo, bych nechal na diskusi v hospodě.

Odpovědět

Zpět na „Mise Starlink“