Dawn

Novinky o sondách a družicích
Odpovědět
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 262
Re: Dawn

Příspěvek od Evžen111 »

poslouchej, Edemski, ty tam vidíš krátery? já tam vidím kopce s šikmýma stěnama??? Podívej se jak to háže stín a jak háže stín okolí!
Ono se tu už řešilo, že tam někdo místo hor vidí krátery, já teda nevím, ale ty dva útvary s šikmýma jasně ohraničenýma stěnama jsou hory. za to dám ruku do ohně.
Dugi, co ty na to??? :|
E
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778

Příspěvek od Dugi »

Je to hodně o tom, jak má člověk nastavené oko a hlavně mozek, já osobně v tom vidím krátery.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

No to se picnu. Ať čučím jak čučím, já tam vidím kopce. Když to srovnám s ostatním, tedy těmi téměř kruhovými vystouplými útvary, které vidím taky vystouplé, tak to všechno háže stín jedním směrem. nebo to místo vystouplých útvarů jsou taky všechno krátery?? :(
Kdyby to jedno byly kopce a druhé krátery, měly by stín na opačné straně útvaru. Tož babo raď. Asi si budu muset počkat až nám Dawn poskytně nějako trojrozměrnou upoutávku.
To mne tedy podrž. :krčící rameny: Já tam vidím všude vystouplé útvary.
E
marekS
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

Evžen111 : nič si z toho nerob.Jedná sa o "crater-hill" ilúziu alebo optický klam.Tam kde je kráter mozog vnima horu podla toho ako je záber otočený.Chce to trochu cviku. https://en.wikipedia.org/wiki/Crater_Illusion
napr. kráter v arizone:
Obrázek
AlesH
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Reputace: 112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesH »

Na těch posledních snímcích (od MarekS a Edemski) jsou všechno určitě krátery (prostě musí být, protože stíny jsou stejné od těch nejmenších až po ty největší [kromě pár nízkých centrálních vrcholků uprostřed velkých kráterů] a u té spousty malých kruhových útvarů nelze předpokládat, že by to byly "kopečky"). Pro správný "pohled" většinou stačí si to v hlavě nuceně "přehodit" (snáze by to mělo jít na snímku od Edemskiho, protože ten je otočený tak, že světlo přichází zleva tak, jak jsme na to obvykle zvyklí).
slappy
Moderátor
Moderátor
Reputace: 2787
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slappy »

Samozřejmě jde o krátery.. Občas se mi to ale taky v hlavě přehodí a vidím kopečky.. Kdysi mě takhle 'vyděsil' obrázek tuším měsíce Tethys - 'Cože?! Kde se tam vzaly takový kopce?!' Stejný efekt je dobře vidět na obložení v některých stanicích pražského metra...
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

Evžen111 píše:poslouchej, Edemski, ty tam vidíš krátery? já tam vidím kopce s šikmýma stěnama??? Podívej se jak to háže stín a jak háže stín okolí!
Ono se tu už řešilo, že tam někdo místo hor vidí krátery, já teda nevím, ale ty dva útvary s šikmýma jasně ohraničenýma stěnama jsou hory. za to dám ruku do ohně.
Dugi, co ty na to??? :|
E
Já když vidím "kopce", uložím obrázek a otočím tak, aby šlo světlo zleva doprava a už vidím krátery :-)

Evžen111
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky

Příspěvek od Evžen111 »

Asi bych si to s tou rukou do ohně měl zřejmě rozmyslet, ne? :-D
Ale máš pravdu, asi tak nějak to funguje. Pěkný den všem!
E
marekS
Reputace: 511

Příspěvek od marekS »

ptpc
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 1596