Dawn
Re: Dawn
Bohužel už rok pořádně nemám na nic moc času a pokud už nějaký mám, tak dělám jen jednodušší věci, které stihnu rychle a nehrozí, že se mi bude hromadit v počítači rozdělaná práce (které už v něm mám tak až až).
Zpracování některých obrázků do toho patří, protože postupy mám zažité a i zde mě z úplné "planetární" letargie vytrhla tento rok až mise New Horizons.
Také jediné co bych rád nyní napsal je něco o průletu New Horizons okolo Pluta, abych nějak zkonsolidoval sbírku obrázků, které jsem vytvořil, ale zatím zůstalo jen u těch obrázků.
Nicméně pokud se mi podaří něco vytvořit, tak ti o tom dám vědět.
Mimochodem o Dawnu se mi moc psát zatím nechce, možná proto, že z hlediska snímkování je to snad nejnudnější mise v historii (u Dawnu nejsou žádné, jak říkají američané, "Kodak momenty").
Zpracování některých obrázků do toho patří, protože postupy mám zažité a i zde mě z úplné "planetární" letargie vytrhla tento rok až mise New Horizons.
Také jediné co bych rád nyní napsal je něco o průletu New Horizons okolo Pluta, abych nějak zkonsolidoval sbírku obrázků, které jsem vytvořil, ale zatím zůstalo jen u těch obrázků.
Nicméně pokud se mi podaří něco vytvořit, tak ti o tom dám vědět.
Mimochodem o Dawnu se mi moc psát zatím nechce, možná proto, že z hlediska snímkování je to snad nejnudnější mise v historii (u Dawnu nejsou žádné, jak říkají američané, "Kodak momenty").
Jasně, plně chápu, že máš nabitý program. Na případný článek se budu těšit, ale rozhodně nechci, abys na to nějak spěchal. Prostě v klidu jako vždycky. 

- Gubarev
- Zkušený kosmonaut
- Reputace: 9
V pátek proběhl zážeh, díky kterému se Dawn dostává na nízkou oběžnou dráhu (380 km) a začíná poslední sedmitýdení vědecká pozorovací a snímkovací fáze s rozlišením až 35 m/pixel.
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?r ... l&rst=4751

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?r ... l&rst=4751

"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
CHris Hadfield
- petrsida
- Kosmonaut
- Reputace: 3137
Tohle ale není foceno z výšky 380 km
Gubarev píše, že proběhl zážeh, což není úplně přesné, on začal a probíhá, na nízkou dráhu se bude Dawn dostávat někdy do prosince, teprve pak začne snímkování
Gubarev píše, že proběhl zážeh, což není úplně přesné, on začal a probíhá, na nízkou dráhu se bude Dawn dostávat někdy do prosince, teprve pak začne snímkování
Přesně tak, iontový motor sice předvádí úžasné výkony, ale potřebuje čas. Celý sestup bude trvat skoro 7 týdnů.