Další obří astronomické observatoře - MIX

Název mluví za vše
Odpovědět
Uživatelský avatar
tomas
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4837
Reputace: 47
Registrován: 2.4.2011 23:20
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od tomas »

Takhle v porovnání s lidskou postavou je E-ELT opravdu obrovský.
Možná by ale stálo zato posunout se ještě o level výše. Myslím přejít od optiky k radioastronomii. Konkrétně mám na mysli začít zachycovat světlo anténami, když je to vlastně elmg vlnění. Takové nanoantény již existují (i když zatím je problém udělat z nich opravdu velou plochu), tak proč je nezkusit využít tímto způsobem.

Hodně zajímavé by mohly být v budoucnu pro montáž na kosmických teleskopech. Hlavním důvodem je to, že je lze umístit na pružnou podložku, takže by do vesmíru mohly startovat srolované.
indian22
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Příspěvky: 958
Reputace: 3
Bydliště: Sušice
Registrován: 7.10.2011 10:25
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od indian22 »

E-ELT je vskutku úchvatný projekt, ale jen pro zajímavost původní plány počítaly se stometrovým primárním zrcadlem. Ale to se ukázalo jako nerealizovatelné, Jako proveditelná se zdála polovina, ale finanční stránka věci zapříčinila další redukci do současné podoby.

Ty nanoantény jsou pokud vím zatím jen pro infračervené záření. Mimo to si myslím, že k vytvoření skutečného obrazu bude vždy nutná nějaké optika. Vypomůžu si analogií z rentgenového oboru (snad to bude srozumitelné). Vem si tu neutuchající snahu o konstrukci co nejlepších optických soustav pro daný obor, jde totiž o to, že ten obraz za čočkou nebo objektivem obsahuje celkem věrnou podobu toho co je před čočkou. Tady lze hledat poměrně slušné analogie s optickou pro viditelné světlo. Stejně jako jinde kde mám hotový obraz s ním můžu dělat lecos zajímavého.
Teď se podíváme na nějakou detektorovou sondu jako je třeba Fermi. Ta má jen pole detektorů bez jakékoliv optiky, které bychom mohli považovat za velmi hrubou principiální obdobu pole nanoantén, na Fermi to může fungovat protože každý detektor je schopen určit směr odkud ten který foton přišel, takže na základě toho směrového údaje lze složit obraz. Tedy takhle jednoduše to může fungovat pro případ pozorování jednoho zdroje, jak přesně to dělá Fermi, když těch zdrojů pozoruje naráz spoustu to je mi životní záhadou, ale základ bude v tom co jsem popsal.
Tak a teď zpátky k viditelnému světlu. Výroba potřebných nanoantén je už z velké části inženýrský problém, teoreticky víme jak na to, takže lze předpokládat, že jejich výroba je jen otázka času. Jenže, na to aby mohli fungovat tak jak popisuješ, by bylo nutné umět zjistit směr příchodu každého jednoho fotonu, což se obávám, bude pro optický obor ještě dlouho utopie. V tom rentgenu těch fotonů totiž není nijak moc, to je spíš sotva jako kapající kohoutek tak to ještě lze.

Teď mě napadá, že s trochou nadsázky lze za takovou anténu považovat citlivou část čípků a tyčinek, ale i elektrodu v CCD prvku. Velikost antény přece vychází z vlnové délky zachycovaného elmag. záření. To že se CCD prvky nepoužívají ve fotovoltaice může mít prozaický důvod v jejich ceně.

Jinak ostatním dík za info k té adaptivní optice. S tím HST jsem to myslel přesně tak jak to bylo pochopeno, prostě jakýkoliv fungující přístroj má svoji cenu. Navíc v jeho případě jsou jeho schopnosti coby víc než 20 let starého přístroje stále plně srovnatelné s tím co umí nejmodernější pozemní technika, jakkoli jsou pocopitelně trochu jinde.
Uživatelský avatar
Machi
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Příspěvky: 321
Reputace: 0
Registrován: 2.8.2013 23:19
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Machi »

GUBAREV píše:
Machi píše:Není zač!
Stejně když člověk pročítá ty články ze 70. let, úplně cítí ducha té doby, kdy se lidem otvíral nový svět plný technologií, umožňujících uskutečnit věci, které do té doby jen ležely na papíře.
Je to tak, ale ja to citim porad! Prosim te, jestli mas cas a chut, napis, jestli ted uz mas jiny pocit, nebo
to jen jinak chapu. Vzdyt tohle se nam ted otvira vice, nez kdy predtim. (i kdyz podminky jsou uplne jine)
Moc rad bych si precetl tvuj nazor.
Skutečně mám pocit, že svět který se před lidmi (a zejména vědci a techniky) otvíral v 60. a 70. letech byl o něco rozsáhlejší. Tehdy vznikla optoelektronika, počítače, ale i rakety či letadla, tak jak je známe dnes. Lidé se dostali na Měsíc a cestovali dvojnásobnou rychlostí zvuku. Vzniklo Silicon Valley. Odstartovaly Voyagery a Vikingy. Poté došlo k útlumu a stagnaci. Také vznikající technologie nebyly až tak nové a spíše se šlo cestou zvyšování efektivity. Což samosebou není špatně, ale už zmizela ta vlna novátorství a vizionářského nadšení, která tehdy vládla. Dnes jásáme nad Muskem, ale už zapomínáme, že jeho "novátorská řešení" nebyla ničím neznámým v 60. a 70. letech. Burt Rutan při letu SS1 prohlásil, že kdyby byl zájem, mohl takový stroj sestavit již v 70. letech.
Ale abych jen nebyl negativní, musím říct, že v některých oblastech vidím pozitivní trendy.
Třeba mě hodně těší vzestup Evropy, pro kterou byla 60. léta naopak spíše dobou krize (to co jsem psal výše se týkalo hlavně USA, jako světového hegemona tehdejšího světa, SSSR při své uzavřenosti měl jen nepřímý vliv).
Doufám, že bude ve svém vzestupu pokračovat, zatím má celkem dobře našlápnuto. Také některé asijské a později i jihoamerické státy by mohly v budoucnu překvapit.
Osobně jsem nejvíce zvědavý na Skylon a doufám, že to britové (hlavně politici) zase nepodělají, jako právě v 60. letech s jejich Bílýma a jinýma knihama, které je fakticky sesadily z pozice jednoho z vědeckotechnických lídrů.

Jinak samozřejmě je to jen můj pocit, který může být jednoduše dán nějakým biasem (=zkreslením).
Třeba to může být mým zájmem o historii současných aplikovaných technologií a unikají mi tak novinky, které se projeví za zhruba 10 až 20 let. Popř. to může být tím, že ze 60. a 70. let máme k dispozici hromadu literatury, včetně dříve utajované.
Uživatelský avatar
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 1425
Reputace: 5
Registrován: 12.10.2012 22:42
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Samo1995 »

Myslím si že dnes to nie je také zlé. Vznikajú aj nové technológie, aj keď možno nie v kozmonautike. Ale... čo nové by si chcel v kozmonautike? Oproti 70. rokom máme asi iba iontové motory. Družice vypustené pred dajme tomu dvadsiatimi rokmi sa však s tými dnešnými nedajú ani porovnať. Takže podľa mňa cesta vylepšovania toho starého je dnes aj vzhľadom na nedostatok peňazí správna.
Tvrdenie že dnes už nevznikajú nové technológie je však podľa mňa úplne chybné. Tá technika je dnes len menšia a preto možno menej viditeľná. Stačí sa obzrieť za seba a spomenúť si na rok 2003. Ako sa svet odvtedy zmenil? Je to až neuveriteľné. A nemyslím si, že by také niečo bolo možné bez novej techniky o ktorej sme ani nesnívali. Najlepším príkladom sú telefóny ;)
(sorry za OT, ale musel som odpovedať)
Uživatelský avatar
Machi
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Příspěvky: 321
Reputace: 0
Registrován: 2.8.2013 23:19
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Machi »

Samo1995:

Možná jsem měl jednu větu napsat trochu jinak, aby to bylo jasnější - "Také vznikající technologie nebyly velmi často až tak nové a spíše se šlo cestou zvyšování efektivity."

Neříkám, že nevznikají nové technologie, to je skutečně hloupost, kterou si sám sobě můžu vyvrátit :) , ale už jich je méně než kdysi (pozor, to je zase jen můj pocit). No o tom, že jsou dnešní "mašiny" podstatně lepší než kdysi, to je právě to zvyšování efektivity. Principiálně v nich ale nic moc nového není. Ani iontové motory nejsou novinkou.
Hned první odkaz, který jsem k nim našel má název Ion Propulsion -- 50 Years in the Making :) (a je z roku 1999). První družice s iontovým motorem byla zkoušena v 60. letech - http://en.wikipedia.org/wiki/SERT-1.
Mimochodem to je zajímavý nápad.
Přijde někdo s nějakou významnou technologickou novinkou používanou v kosmu, která nebyla k dispozici, alespoň v experimentální podobě (hardvér v laboratoři) do konce 70. let (do roku 1980)?
Uživatelský avatar
Samo1995
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 1425
Reputace: 5
Registrován: 12.10.2012 22:42
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Samo1995 »

To je dosť ťažká otázka. Možno by som mal čiastočnú odpoveď. Viem že to nie je úplne nová technika, ale mne sa páči loď Dragon, pretože je fakt super riešená. Servisný modul má prakticky iba solárne panely a slúži ako akýsi kufor. Takmer všetko sa dá použiť opakovane.
A teraz odpoveď na tvoju otázku, áno, aj v kozmonautike sú nové technológie. Len nie sú moc vidieť. Stačí sa pozrieť napríklad na teleskopy. Nová optika, nové chladiace systémy a tak ďalej.Super je koncept 3D tlače. TO sa však tiež dá brať ako vylepšovanie starého.
Hmm. Čo taká Rosetta? O niečom podobnom by sme si v 70. rokoch mohli nechať snívať.
Páči sa mi aj koncept vytvárania lunárnej základne veľkými 3D tlačiarňami.
Viac ma narýchlo nenapadá ale určite by sa niečo našlo. Navrhujem, aby to Dugi presunul do novej témy ;)
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Dugi »

Zatím nevím kam přesně bych to měl přesunout. :lol:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Příspěvky: 6684
Reputace: 9
Bydliště: Praha Letná
Registrován: 17.2.2013 20:24
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Gubarev »

Panove,

mam po dnesku v nohach skoro 20 km - vylet s cubinou, pac jsem uz musel z ty hektiky mesta a toho
neustaleho stresu vypadnout, takze ted sem chci napsat jen to, jak jsem stastny, ze se tu rozjela moc
zajimava debata, na vic dnes nemam, ale tohle je to podstatne, za coz vam chci PODEKOVAT! :)
V dalsich dnech velmi peclive projedu predchozi debatu - uz ted mam par napadu/otazek/pripominek,
ale ta diskuze samotna me ted skutecne tak potesila, ze jsem vam to musel napsat.

Je uzasne, ze ac muzeme zastavat jine nazory, dokazeme je zformulovat do dialogu, ktery ma smysl
a podnecuje cloveka k zamysleni (a to ZDALEKA nemyslim jen toto vlakno)

Jen tak dal!

Diky moc, ted mam tolik trablu se spodni casti tela (a to od prstu na nohou az po zada),
ze za chvilku zalezu do postele, ale o to vic se tesim, az to znovu projdu zpetne.. :lol: :lol:
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Uživatelský avatar
Machi
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Příspěvky: 321
Reputace: 0
Registrován: 2.8.2013 23:19
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Machi »

Je uzasne, ze ac muzeme zastavat jine nazory, dokazeme je zformulovat do dialogu, ktery ma smysl
a podnecuje cloveka k zamysleni (a to ZDALEKA nemyslim jen toto vlakno)
To je důvod proč jsem se tu vůbec zaregistroval!
Právě ta schopnost všech přispěvatelů civilizovaně projevovat své názory je to, čím je toto fórum vyjímečné. :palec nahoru:
Druhou věcí je velmi slušná úroveň příspěvků co se týče obsahové stránky (a to beru z hlediska internetu jako takového, ne jen "českého písečku").
No a poslední věcí je možnost smysluplně přispět. Třeba zahraniční uživatelé neradi chodí na cizojazyčná fóra, z pochopitelných důvodů, ale vysoká koncentrace údajů, které nikde jinde nenajdou, je k tomu donutí (tedy hlavně strejda Google :) ). Proto třeba dávám i do hádanek chuťovky, které jsou jen na pár místech na netu.
A funguje to. Teď jsem zadal do Google Junkers Ju-RT-8 a hádejte, který odkaz je na prvním místě :).
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26959
Reputace: 2729
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
Re: Další obří astronomické observatoře - MIX

Příspěvek od Dugi »

Machi píše:To je důvod proč jsem se tu vůbec zaregistroval!
Právě ta schopnost všech přispěvatelů civilizovaně projevovat své názory je to, čím je toto fórum vyjímečné. :palec nahoru:
Tohle , co jsi napsal, mne neskutečně zahřálo u srdce. Když jsem tohle fórum zakládal, tak jsem si kladl dva cíle - aby tu byly užitečné informace a aby tu mezi uživateli vládla příjemná atmosféra. Ani nevíš, jakou mám radost, když čtu něco jako jsi napsal Ty. :palec nahoru:
Machi píše:Teď jsem zadal do Google Junkers Ju-RT-8 a hádejte, který odkaz je na prvním místě :).
Fíha, tak to je hodně pěkný. :palec nahoru: :palec nahoru: :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“