Plánované projekty ESA
- Vaclavik
- VIP uživatel
- Reputace: 4667
- Kontaktovat uživatele:
Re: Plánované projekty ESA
V květnu byla dokončena definiční fáze evropské mise RAMSES. Cílem mise je velmi detailní průzkum potenciálně nebezpečné planetky 99942 Apophis před, v průběhu a po jejím průletu okolo Země. K největšímu přiblížení dojde 13. dubna 2029 na vzdálenost 31600 km. Sonda RAMSES o hmotnosti okolo 1250 kg ponese na své palubě čtyři vědecké přístroje a částečně pro vědecké účely půjde využít i optické a laserové navigační přístroje. Počítá se také s umístěním dvou průzkumných CubeSatů pro podporu měření. Vývoj mise je pod časovým tlakem, protože sonda musí být vypuštěna nejpozději v dubnu 2028, aby stihla splnit všechny úkoly. Na misi se podílí NASA, JAXA a ISRO. Jako nosná raketa může být použita Ariane 62, případně H3 pokud ji JAXA dá jako vklad do projektu.

asi trochu zvláštní dotaz, ale k Apophisu NASA posílá sondu dříve známou jako Osiris-rex (nyní tedy přejmenovanou na Apophis-rex), proč se tedy ještě podílí na tomto projektu?
- Vaclavik
- VIP uživatel
- Reputace: 4667
- Kontaktovat uživatele:
Primárně jde o to získat přístup k datům, stejně jako je tomu v případě mise Hera. Hardwarová účast NASA je nyní diskutována. Musí se sejít (ve správný čas) zájem z její strany a hmotnostní rozpočet mise.pidzej78 píše: 14.6.2024 7:21 asi trochu zvláštní dotaz, ale k Apophisu NASA posílá sondu dříve známou jako Osiris-rex (nyní tedy přejmenovanou na Apophis-rex), proč se tedy ještě podílí na tomto projektu?
na profilu ESA Science na síti X jsem včera zahlídl příspěvek, že ESA plánuje přistávací misi na jižním pólu saturnova měsíce Enceladus. Mám screenshot ale nevim jak sem hodit fotku, tak vám to s dovolením přepíšu: @ESA_JUICE, on its way to study Jupiter and its moons, as well as ESA's plans for a future mission to land at the south pole of Saturn's moon Enceladus, have their roots in the Huygens success. Je mi jasné, že v nejbližších deseti letech tahle mise určitě nepoletí, ale jsem rád, že ESA má misi k Enceladu ve svých plánech .)