Kosmonautix cubesat
Kosmonautix cubesat
Uznávám, že na první pohled se myšlenka "Kosmonautix cubesatu" může zdát šílená, ale pojďme to racionálně aspoň trochu probrat.
Termín startu: 2028
Důvody proč právě tento rok celkem jasné: 80té výročí narození našeho prvního kosmonauta Vladimíra Remka a zároveň 50té výročí jeho letu na Saljut 6. Zároveň tři roky mi přijdou jako realisticky přijatelná doba na realizaci cubesatu (bude to samozřejmě méně, hádám že min. půl roku před startem už bude muset být cubesat hotový a připravený k integraci).
Klíčová otázka (kterou mi položil i Dušan): proč by vůbec Kosmonautix měl mít vlastní cubesat? A v tomto místě bych byl rád, kdyby se rozjela diskuse .)
Můj osobní názor: samozřejmě popularizace. Už nejsme v dobách Sputniku, takže cubesat by nemusel pouze pípat, ale mohl by vysílat pozdravy členů redakce a informace o tom, co dělá Kosmonautix apod. Taky bychom mohli udělat akci "Send your name". Možná vám to připadá jako úplná blbost, ale možnost poslat své jméno do vesmíru má obrovský popularizační potenciál a je to velice oblíbené jak mezi dětmi tak i dospělými. Zatím tohle dělá jen NASA, z naprosto (mně) nepochopitelných důvodů to při svých misích vůbec nedělá ESA. A v ČR bychom mohli být první, kdo by Čechům nabídl možnost poslat své jméno do kosmu na českém cubesatu. I kdyby se to mělo napsat do txt souboru a ten nahrát na microSD kartu a tu někam do cubesatu přilepit .))
Financování: crowfunding
Nápad je na stole, pojďme to prosím prodiskutovat .)
Termín startu: 2028
Důvody proč právě tento rok celkem jasné: 80té výročí narození našeho prvního kosmonauta Vladimíra Remka a zároveň 50té výročí jeho letu na Saljut 6. Zároveň tři roky mi přijdou jako realisticky přijatelná doba na realizaci cubesatu (bude to samozřejmě méně, hádám že min. půl roku před startem už bude muset být cubesat hotový a připravený k integraci).
Klíčová otázka (kterou mi položil i Dušan): proč by vůbec Kosmonautix měl mít vlastní cubesat? A v tomto místě bych byl rád, kdyby se rozjela diskuse .)
Můj osobní názor: samozřejmě popularizace. Už nejsme v dobách Sputniku, takže cubesat by nemusel pouze pípat, ale mohl by vysílat pozdravy členů redakce a informace o tom, co dělá Kosmonautix apod. Taky bychom mohli udělat akci "Send your name". Možná vám to připadá jako úplná blbost, ale možnost poslat své jméno do vesmíru má obrovský popularizační potenciál a je to velice oblíbené jak mezi dětmi tak i dospělými. Zatím tohle dělá jen NASA, z naprosto (mně) nepochopitelných důvodů to při svých misích vůbec nedělá ESA. A v ČR bychom mohli být první, kdo by Čechům nabídl možnost poslat své jméno do kosmu na českém cubesatu. I kdyby se to mělo napsat do txt souboru a ten nahrát na microSD kartu a tu někam do cubesatu přilepit .))
Financování: crowfunding
Nápad je na stole, pojďme to prosím prodiskutovat .)
- Saturn1234
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 783
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kosmonautix cubesat
Na blogu by také mohl vycházet seriál, který by podrobně popisoval přípravu, postup stavby a fungování cubesatu. Ať můžou všichni sledovat, jak se rodí
Případně pokud by byl prostor tak by se tam mohly přidat nějaké jednoduché experimenty.
![Velmi šťastný :-D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Případně pokud by byl prostor tak by se tam mohly přidat nějaké jednoduché experimenty.
lift off we have a lift off
- Lakely
- Správce profilu na Facebooku
- Reputace: 161
- Kontaktovat uživatele:
Tenhle nápad se objevil už několikrát. Dušanovi se nikdy nechtělo s celkem logickými důvody. Nemáme na to moc čas a hlavně, naše parta asi moc obhajitelné vědy pro CubeSat nevymyslí...
I když, Planetum 1 ukázalo, že už to dnes funguje trochu jinak. Popularizace by byla super, ale ještě příjemnější by bylo přenechat místo pro nějaké vědecké experimenty třetích stran, škol a firem. Dokonce už existují i firmy, které nám to umí hezky postavit. Dle mého to ale umírá na našich kapacitách a nejistotě, zda by nám na to někdo přispěl ![Úsměv :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Velmi šťastný :-D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Úsměv :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
A. C. Clarke
Ještě s dovolením zkusím apelovat na lokální strunu: co kdyby tento cubesat byl víceméně zaměřen na Kraj Vysočina? .) Když mohl letět do vesmíru krteček nebo Hurvínek, proč ne ježek? .) Kolegové z JAS by mohli pomoci s trekováním nebo s cubesatem obecně, a kdyby to byla víceméně vysočinská družice, bylo by to za prvé velké pí ár pro JAS a zároveň takové hezké připomenutí, že v Kraji Vysočina dosud chybí větší planetárium nebo IQ centrum. Koneckonců, Malovaný sál v Muzeu Vysočiny Jihlava je vlastně takovou Dušanovou "domovskou scénou", konala se tam spousta jeho přednášek, dovedu si i představit, že by jedna stěna krychle cubesatu byla v červenožlutých barvách Dukly .) Kdybychom zapojili školy na Vysočině, dali děckám možnost třeba namluvit hlasové pozdravy, které by se pak vysílaly z vesmíru, dát jim možnost navrhnout vizuál, logo, motto a zapojit je popularizačně ve stylu "koukněte kam to dotáhl tým Lasarsat, pojďme udělat na Vysočině něco podobného .)
Pokud to chcete dotáhnout jako LASARsat s tím PR, tak 3 neděle po vypuštění není nikde žádná zpráva. Celý mediální humbuk skončil vypuštěním- a pak již všude ticho. Pokud by mělo jít jen o PR, pak je to škoda peněz
- Saturn1234
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 783
- Kontaktovat uživatele:
Ona je otázka co se o tom dá 3 týdny po startu napsat.
lift off we have a lift off
To je přesně o čem jsem psal, Lasarsat je skvělý a v české kotlině výjimečný počin, ale neletí na ní ničí jméno a nic nevysílá, takže nikdo k ní nemá žádný osobnější vztah (snad kromě tvůrců) a nikdo jí nemá důvod dále sledovat. Musíme dát lidem příležitost, aby si mohli poslat do vesmíru jméno, fotku, obrázek, hlasový vzkaz, video, cokoliv...
Tak alespoň bych jako nezúčastněný se rád dozvěděl, že je satelit na dráze, že je funkční a že se testuje.... Jenže na oficiálních stránkách není kromě účasti skupiny na startu až vůbec nic. Navíc na stránkách Celestraku nezjistím ani TLE - pro ně tento cubesat na dráze neexistuje. Chápu, že se startovalo společně s armádním satelitem,ale po 3 týdnech už mohou být parametry dráhy natolik rozdílné, že by se parametry civilního satelitu mohly objevit.