Evropští astronauti

Novinky o projektech Evropské kosmické agentury
Odpovědět
Uživatelský avatar
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Příspěvky: 3400
Reputace: 4226
Registrován: 9.1.2013 16:26
Kontaktovat uživatele:
Re: Evropští astronauti

Příspěvek od Vaclavik »

Uživatelský avatar
Andy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 526
Reputace: 863
Registrován: 14.8.2011 22:55
Kontaktovat uživatele:
Re: Evropští astronauti

Příspěvek od Andy »

Při oznámení mise Aleše Svobody jsem měl možnost si asi 20 minut popovídat s Matthiasem Maurerem. Musím říct, že je to fakt sympaťák a správnej "Space nerd" - docela jsme si notovali :-D.

Kdyby měl někdo zájem, rozhovor je k dispozici tady na stránce úplně na konci. Mluvili jsme o Alešovi, o Matthiasově misi, o spolupráci s Činou a trochu o Artemis.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ve ... iru-350429

Po rozhovoru jsme si ještě trochu povídali o tom, jaký to pro něj bylo, když ho v roce 2009 nevybrali (byl mezi 10 "nejlepšími"), ale brali tenkrát jen 6. On to bohužel nebyl. Ale počkal si a později při neveřejném kole, kdy prošel opět všemi zdravotními testy a pohovory s nejvyššími "pohlaváry" ESA se nakonec dočkal.

Zbytek z těch tří se vydal jinou cestou, ale prozradil mi, že je všechny 3 pozval na svůj start Crew-3 a že to pro ně byl takový... Uzavírací okamžik, že si to v sobě mohli ukončit a byli moc rádi za to gesto.

Spekulovali jsme taky o misích Artemis. Já mu říkal, že si myslím, že v A3 poletí Jessica Watkins, protože je to skvělá geoložka a navíc žena. On říkal, že žena poletí určitě, ale že si myslí, že Jessica později. Protože by v rámci první mise neměla toho tolik co na práci a její expertíza se bude hodit později na delší a víc vědecky zaměřenou misi. Logická úvaha! Přesvědčil mě!

Taky jsem se ho ptal, kdo z nich (všichni z třídy 2009 - kam počítám i jeho se už teď soustředí jen na Artemis) poletí první. Zatím má ESA vyjednaná tři místa - Artemis 4, 5 a třetí zatím blíže nespecifikovaný let. Žebříček prý není, ale s úsměvem a jiskrami v očích mi říkal, že všichni z 2009 dostali slíbeny nejméně 2 mise a on jediný letěl jen na jedné :-D, takže za něj je to jasné!

Další věci už nechci psát úplně veřejně, můžeme je se zájemci někdy probrat osobně.

Matthias na první pohled vypadá trochu studeně, ale je to fakt skvělej týpek. Kdybyste měli možnost se s ním někdy potkat, určitě se nebojte ho oslovit! Je fakt fajn.

Obrázek
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.

Odpovědět

Zpět na „Evropská ESA“