SLIM

Debata o všech japonských sondách a družicích
Geo
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Příspěvky: 344
Reputace: 337
Registrován: 22.10.2016 14:09
Re: SLIM

Příspěvek od Geo »

Množství energie bylo tak velké, že tým musel čekat až modul ochladne :-D poté odeslal nekomprimovaná data z navigační kamery, která byla pořízena již druhý den. Vzdálenost ke vzdálenému kráteru ve tvaru kříže je přibližně 7 km a vzdálenost k hoře za ním - horizontu je přibližně 29 km. Pocit vzdálenosti je zcela odlišný od Země, protože neexistuje žádný atmosférický opar a vzdálenost vypadá jinak
Obrázek

SLIM 30. března přešel do spánku a tým bude čekat na třetí sluneční den pro SLIM, zatím přístroje včetně kamery MBC fungují, ale něktré funkce se ztrácí.
Bude třetí den funkční? Možná ano či ne. Snímek s ukončujícího se dne SliMu
Obrázek

Hlavní motor SLIM (OME) je nakloněn tak, aby hnací síla procházela těžištěm. To zabraňuje otáčení letadla, i když se mění výkon levého a pravého motoru. Na druhou stranu, pokud nedojde k proniknutí do těžiště, dojde při změně rovnováhy mezi oběma křídly k posunu pohonné síly z těžiště, což způsobí rotaci letadla a ztíží jeho ovládání.
Toto uspořádání má však nevýhodu ztráty pohonu, protože je nakloněno ve směru pohybu. Také bohužel při použití pouze jedné jednotky při přistávání a klesání hrozí, že nebude možné dostatečné zpomalení, takže půjde o zcela nadbytečný systém. I když existují výhody a nevýhody, zvolili jsme toto uspořádání pro SLIM s důrazem na získávání dat prostřednictvím nepřetržité kontroly polohy.
Jak víte, tato volba nakonec zachránila SLIM na poslední chvíli. Výhodou neztrácení držení těla, i když se stane jednostranným, byla výhoda přistání.
Obrázek

Pokud si SLIM i nadále zachová svou funkčnost, třetí denní operace proběhne koncem dubna. Není jasné, zda bude přečkání třetí noci možné, protože senzory a další funkce se postupně ztrácejí,

Zdroj tweety @SLIM_JAXA

I tak je neuvěřitelné co všechno dokáží odborníci JAXA vytáhnout z havarované sondy a držet ji stále v chodu
Uživatelský avatar
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Příspěvky: 3300
Reputace: 4062
Registrován: 9.1.2013 16:26
Kontaktovat uživatele:
Re: SLIM

Příspěvek od Vaclavik »


Odpovědět

Zpět na „Sondy a družice“