Průzkum Soustavy obecně

Debata o projektech dalších, drobnějších kosmických agentur
Odpovědět
Uživatelský avatar
slappy
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 2126
Reputace: 2550
Bydliště: Drahany
Registrován: 9.11.2015 18:48
Kontaktovat uživatele:
Re: Průzkum Soustavy obecně

Příspěvek od slappy »

Tak si po roce zase dáme aktualizované přehledy od Olafa Frohna - aktivní a plánované meziplanetární mise:
Obrázek

Aktivní a plánované vesmírné observatoře:
Obrázek

A na dobrou chvíli se můžete zakoukat do téhle grafiky, která ukazuje spektrální pokrytí našimi observatořemi, aneb různé kyblíčky na zachytávání deště fotonů ze všech koutů vesmíru..

Obrázek
Uživatelský avatar
slappy
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 2126
Reputace: 2550
Bydliště: Drahany
Registrován: 9.11.2015 18:48
Kontaktovat uživatele:
Re: Průzkum Soustavy obecně

Příspěvek od slappy »

Docela se rozrostl počet nových cílů, které mají pozemské sondy poprvé navštívit v příštích letech. Všechno jsou to asteroidy různých typů.. Eviduji jeden plánovaný průlet v roce 2025, 2 v 2026, 5 objektů v roce 2027, 4 v 2028, po 2 v letech 2029-32, 3 v roce 2033, 4 v 2034, 1 v 2035 a 1 v 2038. V následujících patnácti letech je tedy momentálně v plánu prvovýzkumná návštěva u 29 různých nových objektů. Podrobnější přehled v tabulce ; )
Uživatelský avatar
slappy
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 2126
Reputace: 2550
Bydliště: Drahany
Registrován: 9.11.2015 18:48
Kontaktovat uživatele:
Re: Průzkum Soustavy obecně

Příspěvek od slappy »

Naše meziplanetární flotila:
Obrázek
Geo
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
Příspěvky: 343
Reputace: 328
Registrován: 22.10.2016 14:09
Re: Průzkum Soustavy obecně

Příspěvek od Geo »

Ne každý den objevíte na jiné planetě novou obří sopku - ale přesně to se podle dvojice vědců podařilo. Sopka je vysoká 9002 metrů (o něco vyšší než Everest) a její základna je dlouhá asi 450 kilometrů (což je více než vzdálenost mezi Washingtonem a New Yorkem). Stejně jako všechny sopky na Marsu ani tato nenasvědčuje tomu, že by byla v současné době aktivní. A mohla by být pozoruhodně stará - sopečný svědek většiny mnohamiliardové historie Rudé planety.
Obrázek
"Oba jsme nevěřili, že se skutečně jedná o obří sopku a že ji zřejmě nikdo předtím nezaznamenal," říká Pascal Lee, planetární vědec z Institutu SETI, jeden ze dvou spoluobjevitelů. "Myslím, že se dá říci, že jsme byli nadšeni."
Lee a jeho kolega minulý týden prezentovali své výsledky na konferenci Lunar and Planetary Science Conference v texaském Woodlands. Nalezený překryv rozsáhlého bludiště vodou erodovaných jeskyní a tunelů nazvaného Noctis Labyrinthus - což znamená "bludiště noci" - tým dal své domnělé sopce prozatímní název Noctis, dokud vědecká komunita neprovede další analýzy. Vulkanická architektura byla silně erodována eony vody a ledovcovým pohybem, což je podle nich důvod, proč byl Noctis dosud přehlížen.
Magmatická minulost Marsu
Ne všichni souhlasí s tím, že byl skutečně objeven kolosální vulkán. Práce musí být ještě recenzována, ale ti, kteří viděli prezentaci na konferenci, jsou zaujati, ale skeptičtí.
"Vědci předložili zajímavý případ, ale není zcela přesvědčivý," říká Rosaly Lopesová, planetární vědkyně z Laboratoře tryskového pohonu NASA, která se na nové práci nepodílela. "Oblast je silně erodovaná. Je těžké to říci s jistotou." Dodává však: "Myslím, že většina z nás si stále myslí, že je to zajímavá myšlenka, která si zaslouží další studium."
Mars byl kdysi vulkanicky aktivním světem s nesčetnými explozivními a efuzivními erupcemi - a s výstavbou několika skutečně sloních sopek, včetně slavného Olympus Mons, který je třikrát vyšší než Everest. Je tak mohutná, že se dokonce trochu propadla zpět do planety.
Tato topografická mapa ukazuje to, co někteří vědci nazývají sopkou Noctis. Postrádá klasický kuželovitý tvar, protože byla po miliony let zvětrávána erozí.
Fotografie pořízená s laskavým svolením Background images: Mozaika z kontextové kamery (CTX) sondy NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a digitální výškový model sondy Mars Global Surveyor (MGS) Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA). Geologická interpretace a anotace: Pascal Lee a Sourabh Shubham 2024.
Přestože existují lákavé náznaky, že v budoucnu může na planetě dojít k erupcím, většina vědců předpokládá, že soused Země má své erupční období již za sebou. A přestože orlí zrak badatelů občas objeví malé shluky sopečných útvarů, předpokládá se, že větší stavby již byly všechny identifikovány. Mars má v podstatě průhlednou atmosféru a kromě občasných globálních prachových bouří je jeho povrch téměř nepřetržitě zkoumán obíhajícími sondami, a to již od družice NASA Mariner 9, která dorazila nad okrový svět v roce 1971.
Když tedy Lee a jeho kolega Sourabh Shubham, doktorand na Marylandské univerzitě, prohlásili, že objevili obří sopku, bylo to pro ně překvapení.
Pátrání po dávné sopce
S využitím souboru map orbitálních misí vytvořených v uplynulém půlstoletí se zaměřili na pole usazenin vzniklých explozivní sopečnou činností, které bylo rozřezáno zbytky ledovce. Zajímalo je, odkud mohl tento sopečný materiál vybuchnout, a tak se podívali nedaleko, do východní části Noctis Labyrinthus, a "uviděli jsme něco pozoruhodného," říká Lee: tvar něčeho, o čem se domnívají, že je to erodovaná sopka, zakončená kotlovitou jámou na svém částečně zříceném vrcholu a zdobená starými lávovými proudy, pokrývkami sopečného popela a minerálními skvrnami, které vyvařila magmaticky ohřátá tekoucí voda.
Na základě pokročilého rozsahu její eroze, vrstvení vyvřelé hmoty a porovnání jejích zlomů se zlomy Noctis Labyrinthus (jehož doba vzniku je všeobecně známa) předpokládají, že sopka se poprvé zformovala před více než 3,7 miliardami let, poté vyvřela a vybuchla možná až před 10 miliony let.
"Díváme se na sopku, jejíž aktivita pokrývá většinu geologické historie Marsu," říká Lee. A přítomnost dlouhodobého zdroje tepla v oblasti, o níž je známo, že ji zdobily ledovce, také naznačuje, že by to mohla být zajímavá oblast pro budoucí rover, který by ji mohl prozkoumat - bývalé místo teplých bazénů, v nichž by robotický slídil mohl najít známky minulého mikrobiálního života.
Navzdory Leeově sebedůvěře však ostatní nejsou přesvědčeni. Rysy označené jako erupční usazeniny nebo vulkanické tvary reliéfu nejsou jednoznačně vulkanické a zatím není jasné, nakolik jsou či nejsou souvislé.
"To nestačí k tomu, abych byl přesvědčen, že se jedná o sopku," říká Tracy Gregg, planetární vulkanolog z University at Buffalo. "Podobnosti by mohl vykazovat impaktní kráter, který byl vyplněn a erodován."
Ačkoli je možnost titánské přehlédnuté sopky na Marsu lákavá, je zapotřebí více důkazů, aby se potvrdilo, zda se skutečně jedná o nový výbušný objev.
Zdroj: https://www.nationalgeographic.com/scie ... ano-noctis
Berte prosím v potaz, že předkládaný článek není recenzován a neprošel vědeckou diskuzí či oponenturou, takže je pravděpodobné podle mne, že bude vědecky rozcupován, především s ohledem na další topograficky významné objekty v okolí a další vulkanické projevy v nedalekém okolí.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“