DRACO

Novinky o všech projektech, které teprve čekají na realizaci
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Správce profilu na Facebooku
Příspěvky: 1131
Reputace: 154
Bydliště: Plzeň
Registrován: 11.2.2010 21:50
Kontaktovat uživatele:
DRACO

Příspěvek od Lakely »

NASA začala spolupracovat s agenturou DARPA na novém projektu nazvaném DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations). Nejde o nic menšího, než o tepelný jaderný motor, která má pomoc jednou dostat posádku k Marsu. Jaderné pohony mohou být až třikrát účinnější, než klasické chemické a to umožní hmotnější náklady, rychlejší přeletové dráhy a komplikovanější trajektorie. Dohoda optimisticky předpokládá demonstraci na oběžné dráze už v roce 2027.

"NASA bude spolupracovat s naším dlouhodobým partnerem, agenturou DARPA, na vývoji a demonstraci pokročilé technologie jaderného tepelného pohonu již v roce 2027. S pomocí této nové technologie by astronauti mohli cestovat do hlubokého vesmíru a zpět rychleji než kdykoli předtím - což je významná schopnost pro přípravu misí s posádkou na Mars," uvedl administrátor NASA Bill Nelson. "Gratuluji NASA i DARPA k této vzrušující investici, protože společně zažehneme budoucnost."

Více zde: https://www.nasa.gov/press-release/nasa ... s-missions
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
Matusor
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Příspěvky: 95
Reputace: 67
Registrován: 12.7.2021 9:02
Re: DRACO

Příspěvek od Matusor »

Ako chcú riešiť problém bezpečnosti v prípade havárie rakety pri štarte? Bude môcť raketa s jadrovým horným stupňom štartovať z Floridy? Alebo bude musieť letieť len z Vandenbergu? :Drbe se na hlavě:
garde
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Příspěvky: 1
Reputace: 1
Registrován: 25.1.2023 21:41
Re: DRACO

Příspěvek od garde »

Matusor píše: 25.1.2023 18:11 Ako chcú riešiť problém bezpečnosti v prípade havárie rakety pri štarte? Bude môcť raketa s jadrovým horným stupňom štartovať z Floridy? Alebo bude musieť letieť len z Vandenbergu? :Drbe se na hlavě:
Je snad jasné, že tento motor ze Země startovat nebude. Dopraví se do vesmíru pomocí chemické rakety a tam se postaví planetolet, který bude tento pohon využívat.

Odpovědět

Zpět na „Plánované projekty“