VERITAS

Novinky o všech projektech, které teprve čekají na realizaci
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 26964
Reputace: 2730
Bydliště: Jihlava
Registrován: 23.10.2009 15:36
VERITAS

Příspěvek od Dugi »

Mise VERITAS byla agenturou NASA vybrána k realizaci v rámci programu Discovery v roce 2021. Mise vedená JPL má pátrat po vodě a vulkanické aktivitě na Venuši. Mise, na které se mají podílet i italská, francouzská či německá kosmická agentura, měla odstartovat v roce 2027. Nyní ji však potkal posun nejdříve na rok 2031. Z tohoto důvodu JPL uvolnila manažerské a inženýrské týmy z této mise a umožnila jim přechod do jiných projektů. Financování vědeckého týmu bude zachováno.
Vše je způsobeno dominovým efektem, který vyvolal odklad startu sondy Psyche. Nezávislá hodnotící komise totiž poznamenala, že je potřeba posílit vedení mise zkušenými pracovníky. NASA zároveň toto doporučení rozvinula a rozhodla se zhodnotit JPL jako celek. Ukázalo se, že i další mise potřebují posílit expertní týmy – jak z hlediska počtu pracovníků, tak i jejich zkušeností. To se týká třeba i vlajkových misí jako je Europa Clipper nebo Mars Sample Return. Došlo proto k rozsáhlé reorganizaci a jelikož zkušení experti nerostou na stromech, museli se do ostatních projektů odněkud vzít – volba padla právě na misi VERITAS.

Obrázek
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Andy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 493
Reputace: 811
Registrován: 14.8.2011 22:55
Kontaktovat uživatele:
Re: VERITAS

Příspěvek od Andy »

A DAVINCI ovlivněná nebyla, což je dobrá i špatná zpráva... VERITAS nebude na orbitě a nebude tak moct studovat planetu v době, kdy se DAVINCI vydá do atmosféry... :? Škoda, ale jsem rád, že Psyche nakonec poletí.
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.

Odpovědět

Zpět na „Plánované projekty“