Nové ruské plány

Novinky o projektech ruské Federální kosmické agentury
Odpovědět
Uživatelský avatar
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 549
Reputace: 267
Registrován: 5.8.2012 11:23
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od Snoopy »

Tvoje analýza podle mě objektivitu postrádá. Vychází čistě z toho co by bylo výhodné pro Rusko. Číňani nikdy neudělají to, co USA v 90. letech. Nebudou platit projekt, na kterém se rusáci pouze povezou. Koneckonců, jak ukazuje Gateway, tenhle přístup opustili i Američané.

Spolupráce s Ruskem nikomu, minimálně v příští dekádě, prestiž nepřinese. Nějaká bude, ale nikdo se tím nebude chlubit. Natož aby za to rusakům ještě platil.

To samé platí pro technologický a politický přínos. Pro rusáky 100, pro Čínu 0.
Stanice se nevypouští, aby si někdo mohl říct "Heč", to je úsměvné. Provozovat dvě stanice je nad možnosti Číny.
Přetáhnout rusáky z ISS do vlastního programu by nebyla výhra, ale Černý Petr :-D. Partnerům na ISS by se jedině ulevilo. S rusákem dneska spolupracovat opravdu nechceš.

Ať už agrese na Ukrajině dopadne jakkoliv, rusáky čeká víc než desetiletí obnovy pozemní armády alespoň na předválečnou úroveň (a ta, jak se ukázalo, nebyla nic moc). Nějaká kosmická flotila programu Ježek bude zcela mimo zájem armády. Budou mít dost co dělat, aby udrželi v provozu špionážní družice.
Uživatelský avatar
Squierik
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 401
Reputace: 332
Registrován: 6.6.2018 11:23
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od Squierik »

Múdro hovoríš, ale stále sa rozprávame o Rusku, pre ktoré je propaganda hodne vysoko ak nie najvyššie v rebríčku priorít.
Uživatelský avatar
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 549
Reputace: 267
Registrován: 5.8.2012 11:23
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od Snoopy »

S tím souhlasím. I s tím, že cokoliv z toho co tu popsal vombat, by rusko bralo všemi deseti.

Ale Čína se chce prezentovat jako samostatná a sebevědomá velmoc. Nemá zájem na tom, aby ji to kazil outsider, který se u toho tváří jako mistr světa a navíc si vynucuje pozornost naschvály jako trucovité děcko (navrtaný Sojuz). I když u Číňanů by si tohle rusáci netroufli.

Propaganda si tak bude muset vystačit powepointem, v nejlepším případě animací. Pokud se kosmonautiky týká.
Uživatelský avatar
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Příspěvky: 3257
Reputace: 4014
Registrován: 9.1.2013 16:26
Kontaktovat uživatele:
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od Vaclavik »

Snoopy píše: 29.9.2022 15:13 Ale Čína se chce prezentovat jako samostatná a sebevědomá velmoc. Nemá zájem na tom, aby ji to kazil outsider, který se u toho tváří jako mistr světa a navíc si vynucuje pozornost naschvály jako trucovité děcko (navrtaný Sojuz). I když u Číňanů by si tohle rusáci netroufli.
Čína na poslední prezentaci lunární povrchové infrastruktury ani jednou nezmínila Rusko a vypadá to i na konec spolupráce na Chang'e 6. V programu kosmické stanice potřebuje a cílí na jiné partnery než je Rusko, a to od začátku.
Uživatelský avatar
vombat
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 221
Reputace: 18
Registrován: 3.9.2015 17:29
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od vombat »

Perspektiva Čínsko-Ruské stanice na polární dráze v blízké a střednědobé budoucnosti.

Některé důvody pro její stavbu jsem již popsal výše a tyto stále platí. Nyní se tedy podíváme na širší zejména politické zarámování Čínsko-Ruské stanice se kterými jste přišli ve svých reakcích na můj příspěvek. Jež však odráží současný politický stav. Což je chyba.

Snoopy jen pro odlehčení na úvod. Vypuštění této stanice bude také o „Heč“ . V celé kosmonautice hraje Heč velkou roli. Zeptejte se Rusky na to kdo měl první družici a prvního kosmonauta. No a pak poslouchejte to „Heč“ v její odpovědi. Po těchto dvou Ruských Heč Přišel John Kennedy S prohlášením že do konce desetiletí udělá USA obří Heč. A povedlo se. Dosud největší Heč v kosmonautice. Také první orbitální stanice měla své Heč. No a případná Čínsko-Ruská polární stanice může mít taky své. Jo a to víte že další stát po Rusku a USA který měl svého kosmonauta bylo Československo…...“Heč“

Budoucí politické uspořádání které povede ke stavbě Čínsko-Ruské stanice.

Platí obecné pravidlo: Stav před válkou je zásadně odlišný od stavu během války. Stav po válce je zásadně odlišný od stavu během války a před válkou. Současná válka není jen válkou o Ukrajinu. Které velmi přeji vítězství a osvobození všech jejich území včetně Krymu. Začlenění do EU a NATO. Tato válka je již ve fázi kdy se hraje o nové poválečné globální politické, ekonomické a bezpečnostní uspořádání.

Bitva o Svět.
Pravděpodobným vítězem jež bude určovat poválečné globální politické,ekonomické a bezpečnostní uspořádání je aliance USA, Evropa, Japonsko a jejich spojenci. Důvodem je prostě jejich ekonomická ,vojenská a politická převaha. Pouze pokud by svou hru velice pokazili by poválečné uspořádání určovala Čína a její spojenci. Nicméně to není velmi pravděpodobné.

Bitva o Rusko.
Válka jednou skončí. Putinův režim jednou skončí. Pak vzplane ve velkém bitva o Rusko. Pravděpodobným vítězem bude Čína a její spojenci Pouze pokud by svou hru velice pokazila by budoucnost Ruska byla úzce spojená s USA, Evropou a Japonskem.

Příčiny budoucí Aliance Čína-Rusko
Je logickým pokračováním současného stavu. Čína doma plně přebírá Ruskou propagandu a pohled na svět Sdělovací prostředky informují o hodném Rusku a zlé Ukrajině. A možná tomu i víc věří vzhledem k tomu že čínští branci nevolají z Ukrajiny že je to asi trochu jinak...Čínské automobilky obsazují továrny jež v rámci sankcí opustila Evropa a USA. Toto se děje i v dalších odvětvích. Čína se účastní společných vojenských cvičení s Ruskem atd. V dlouhodobé historii Ruska mají „Eurasijci“ jasnou převahu nad „Atlantisty“ . Dnes je ovšem tato převaha zcela drtivá i u opozice...Bohužel. Příčinou je neochota pomoci(Hlavně finanční) za Krátké historie Jelcinovi éry. Kdy jedině měli Atlantisté křehkou převahu. Vzhledem k současnému stavu světa se tato neochota pomoci Rusku jeví jako fatální chyba. Kterou bude USA a Evropa nyní napravovat velmi těžce. Bohužel...Za malou finanční a politickou pomoc mohlo být nyní vše jinak…

Jak vypadá ideální vítězství Číny v bitvě o Rusko.
Nové poválečné Rusko ve spojenectví s Čínou buduje Mír a prosperitu a šíří ji dál do světa . Po tom co zlý Putin ,USA, Evropa a Japonsko dohnaly svět na pokraj jaderné války je to Čína která ukazuje jak se buduje mír a prosperita. Dost bylo USA a Evropy které svým vměšováním dohnaly Rusko a svět nad propast. Přidejte se na stranu Číny a Ruska Stranu míru ,prosperity a stability!(PARDON JDU ZVRACET………….uf Už jsem zpátky.) Čína už nyní usiluje o roli Mírotvůrce a možná by ani nevadilo kdyby v této roli byla co nejúspěšnější. Tolik propagandistické kydy a nyní se podívejme na praktickou stránku věci.

Ideální nová Ruská vláda pro Čínu.
Jde o ekonomické elity ,institutčiky jež jsou u moci nyní. Politické elity jsou jen očištěny od zkompromitované a neschopné Putinovi skupiny zbytek ponechán a doplnen pročínskými nováčky. Této vládnoucí vrstvě je Čínou zaručena možnost totalitní kontroly Ruska. (Toto by jim Západ zaručit nemohl) Tato elita se bude prezentovat jako úplně nová. Jež svrhla Putina který přistoupil na hru v Americkém imperialistickém stylu a dohnal Rusko a Svět spolu s Američany na pokraj zkázy. No a oni jsou ti co ho zastavili a začali novou skutečně Ruskou ,Světovou dobrou politiku.

Ideální nová Ruská ekonomika pro Čínu.
Ruský trh který západ opustil je nyní západu zapovězen a monopolně spravován Ruskými a Čínskými firmami. Po politické ofenzivě propagující nové Mírové Rusko maximálně rozjet vývoz surovin. Ruští kvalifikovaní pracovníci pracují na společných projektech na kterých by dříve nemohli. Ruské nejvyspělejší technologie už nejsou střeženým tajemstvím ,ale jsou přístupny v míře kterou by dříve nemohli. Rusko stoupá vzhůru spolu s Čínou a otevírají dveře dalším státům jejichž vedení by přitahovala takováto hra. Rusko se v podstatě stává vazalem Číny. Jedním ze symbolů spolupráce je Čínsko-Ruská stanice na polární dráze.

Praktické fungování Čínsko-Ruské polární orbitální stanice.
Číně se v současnosti bez užitku valí na zemi druhý základní modul jejich současné stanice. Pokud se tam bude válet i až to bude aktuální. Bude ho stačit zabalit a poslat do Ruska. Čína tedy investuje do nové stanice modul jež se nyní válí bez užitku. No a k tomu částku za dopravu vlakem do Ruska. No nebo nechají jízdenku zaplatit Rusy. Ti se postarají o uzpůsobení modulu svým potřebám a zajistí jeho provoz a vypuštění Protonem. O obsluhu se postará také Rusko tak jak nyní obsluhuje ISS tedy Progresy a Sojuzy. Co za to Čína bude mít . Stejně jako v podobné spolupráci NASA a ESA týkající se Orionu. Své kosmonauty pracující na stanici. Dejme tomu padesát na padesát. Tedy v dvoumístném Sojuzu jeden Rus a jeden Čínan. V třímístném na přeskáčku v prvním jeden Čínan a dva Rusy a v druhém dva Rusy a jeden Čínan. No a tok dokola. Pro Čínu velmi lákavá a laciná investice. Tedy finanční investice pokud zaplatí tu jízdenku za vlak...Jinak ne. Tato stanice se teoreticky může dále rozrůstat o moduly systému Polární Ježek. Nebo pokud na tom budou lépe modulech vycházejících z těžké lodě TKS. Jako je třeba Zarja či Nauka. Popřípadě pokud na tom budou úplně famfárově může jít o úplně nový typ Ruských modulů. V případě realizace tohoto projektu můžeme též očekávat modernizace Ruských lodí Sojuz a Progres o Čínské prvky jež používají na svých lodích které ze Sojuzu přímo vychází.

Vítězství Číny v bitvě o Rusko je v celku reálné. No a stejně reálná je potom i Čínsko-Ruská kosmická spolupráce. Tedy i společná kosmická stanice. Ano jsou reálné i jiné alternativy. Jen trvám na tom že společné Čínsko-Ruské stanice se můžeme klidně dočkat. No a možná by to ani nemusela být tak špatná realita. Pokud si tedy uvědomíme scénáře jež nabízí současná válečná situace. No a konce do kterých by mohla eskalovat v případě že věci půjdou opravdu špatně. Doufejme že nakonec v bitvě o svět přeci jenom nakonec zvítězí Ruský, Americký, Čínský, Evropský, Japonský, Ukrajinský zdraví rozum.
Uživatelský avatar
petrsida
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Příspěvky: 3881
Reputace: 3041
Bydliště: Lysá nad Labem, Tanvald
Registrován: 27.1.2012 22:17
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od petrsida »

Hele, tahle pročínska agitka je už hodně za hranou a fakt tu nemá co dělat ...
Uživatelský avatar
vombat
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 221
Reputace: 18
Registrován: 3.9.2015 17:29
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od vombat »

Hele. Já jsem rozhodně protičínský...Neurážet děkuji.
Uživatelský avatar
vombat
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 221
Reputace: 18
Registrován: 3.9.2015 17:29
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od vombat »

Zdravím

Hele než to někoho zase zmate. Ty kecy v tom příspěvku výše jsou jako z případného Čínského pohledu! Ne moje! Proboha ...Čína je říší zla s níž se bude USA muset v 21 století utkat primárně. Já doufám že vítězně, At žije svobodný a nezávislí Tibet! Stejně jako svobodní Čínané. Kteří mají nyní do toho stavu stejně daleko jako Rusové…

A nyní zpět na nové Ruské plány
Já přeji Ukrajině zpět všechny okupované území včetně Krymu. Zapojení do NATO a EU. Do EU by to mohli trochu urychlit. Udělat nějaké speciální zrychlené přijetí o země jež jsou ve válečném stavu. Jo a jsou skutečným nositelem Evropských hodnot. EU by tady mohla zkusit být humánně pružnější a nebýt tím zkostnatělým molochem. Avšak zpět do vesmíru. Rusové prohráli s Amíky závod o měsíc. Noa já bych byl velmi rád kdyby stejný závod prohráli s Ukrajinou. Tedy kdyby lunární Starship při některé ze svých výprav přistála s Ukrajincem který by do měsíčního povrchu zabodl Ukrajinskou vlajku.Nejlíp vedle té od Neila Armstronga. Heč. Přišel by v Míru jménem celého lidstva tedy i jako zástupce národů bývalé SSSR. Ukrajinec jako jejich zástupce tedy i zástupce Rusů. (Já bych chtěl vidět Solovjeva a spol jak by se na tohle ksichtili…)

A čeho se týkají nové Ruské plány? No kdyby s tímhle chtěla NASA začít co nejdřív začala by malí oddíl Ukrajinských kosmonautů cvičit již dnes. No a samozřejmě na ISS. Nevíte tedy jaké jsou nové Ruské plány. Jak postupovat když bude na palubě občan státu s nímž jsou ve válce popřípadě s nímž jsou ve speciálně vojenské operaci. Někdo by mohl namítnout že Mezinárodní stanice by měla být místem ukázkové spolupráce a chování na úrovni. Takže bychom Rusi neměli zbytečně dráždit. Ovšem ustupovat Zlu a omlouvám se zhovadilosti a ubohosti není chování na úrovni...Nevíte tedy jestli existují nějaké nové ruské plány pro tuto situaci. Rusové to opravdu dopracovali do veliké ….. když si uvědomíme že jeden z mála jejich vlastních reálných kosmických plánů může spočívat v tom jak i ve vesmíru někoho omezovat...Jo at žije první Ukrajinec na měsíci. GO! GO!
Uživatelský avatar
Snoopy
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Příspěvky: 549
Reputace: 267
Registrován: 5.8.2012 11:23
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od Snoopy »

vombate, nespletl sis náhodou web? :Drbe se na hlavě:
Uživatelský avatar
vombat
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
Příspěvky: 221
Reputace: 18
Registrován: 3.9.2015 17:29
Re: Nové ruské plány

Příspěvek od vombat »

Je to možné. Doporučil by jsi mě vhodnější?

Odpovědět

Zpět na „Ruský Roskosmos“