Obecné otázky o kosmonautice

Název mluví za vše
Odpovědět
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12055
Re: Otázky

Příspěvek od Pospíšil »

Innominateus píše: Tedy že druh pohonu neovlivňuje maximální dosažitelnou rychlost?
Tak se to úplně nedá říct. Reaktivních pohonů je několik typů. Každý z nich se hodí na něco jiného. Pokud potřebuješ dosáhnout co nejvyšší únikové rychlosti, optimální bude kombinace několika typů pohonů a ještě gravitační manévry, pokud ti to konstelace planet umožní.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Wopat
Kosmonaut
Kosmonaut
Reputace: 646

Příspěvek od Wopat »

Innominateus píše:Děkuji vám oběma
Chápu to tedy dobře, že určité cílové rychlosti (nějaké náhodné číslo), může ve vesmíru dosáhnout každé těleso vybavené pohonem a liší se jen doba, než rychlosti dosáhne, v závislosti na zmíněném pohonu? Tedy že druh pohonu neovlivňuje maximální dosažitelnou rychlost?
Zjednodušeně řečeno ano. Záleží na množství paliva, které je k dispozici a na hmotnosti tělesa. Donekonečna to ale nejde samozřejmě. Při hodně vysokých rychlostech přichází ke slovu pan Einstein. :-D

A ještě taková drobnost, která mě napadla, když píšeš, že jsi někde četl to a ono. Taky je důležité k jaké vztažné soustavě rychlost určujeme. Je tedy značný rozdíl, jestli vyjadřujeme rychlost sondy směrem k Zemi, Slunci nebo jinému tělesu. To jen tak na doplnění.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

A já ještě doplním, že o tom, jaká je maximální dosažitelná rychlost hodně rozhoduje množství paliva, které má sonda k dispozici. Jakmile dojde palivo, sonda už víc nezrychlí.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Vaclavik
VIP uživatel
VIP uživatel
Reputace: 4694
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclavik »

Wopat píše:A ještě taková drobnost, která mě napadla, když píšeš, že jsi někde četl to a ono. Taky je důležité k jaké vztažné soustavě rychlost určujeme. Je tedy značný rozdíl, jestli vyjadřujeme rychlost sondy směrem k Zemi, Slunci nebo jinému tělesu. To jen tak na doplnění.
Toto není vůbec drobnost, ale zcela kruciální záležitost k původnímu dotazu Innominateusu a doplnění Mirka Pospíšila. Technická řešení jsou zde až na druhém místě.
Dugi píše:A já ještě doplním, že o tom, jaká je maximální dosažitelná rychlost hodně rozhoduje množství paliva, které má sonda k dispozici. Jakmile dojde palivo, sonda už víc nezrychlí.
To právě neplatí viz výše a viz příspěvek Wopata a Mirka Pospíšila.
Innominateus
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Innominateus »

Možná trochu pomohu a zamezím dohadům, když upřesním, co za mou otázkou stojí.
Představuji typického konzumenta sci-fi v knižní i filmové podobě, bez podrobnějších znalostí kosmonautiky a vesmíru. Nicméně, když jsem začal nad některými zákonitostmi žánru uvažovat, došlo mi, že když si autor nevypomůže "technologií", dochází někdy k dost podivným věcem. Kupříkladu řešení rychlostí budoucích kosmických lodí. Proč se mluví o maximální rychlosti s pohonem, který má řekněme nekonečno paliva, když tedy může donekonečna (pomineme hranici danou relativitou) zrychlovat? A vůbec - aspekty boje často zohledňují principy, které se hodí spíš pro povrchové námořnictvo, než souboj ve vesmíru. Tak jsem si řekl, že budu trochu pátrat.
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Sorry, moje chyba, chtěl jsem tam napsat, když je na nízké oběžné dráze Země, ale vynechal sjem to, tím pádem to nedávalo smysl.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Pospíšil
Reputace: 12055

Příspěvek od Pospíšil »

Jo, takže sci-fi? To je ale úplně jiná píseň, příteli. :)
My jsme se ti snažili popsat realitu a ta je trapně banální, zatím pouze chemické spalovací motory a sem tam néjaký ten "jonťák"... Zatím neumíme ani warpový pohon, ani průlet červí dírou, o rychlostech aspoň 0,001c se nám může jen zdát. V knížkách a na plátně to ale všechno vypadá skvěle a tak snadno. :-D

V dřevních dobách internetu, někdy kolem 1996, existoval jeden český web, který moc hezky shrnoval různá filmová klišé. Ty z oblasti sci-fi a vesmíru byly samozřejmě nejvtipnější.... už jsem ho našel :)
http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz ... liches.htm
Naposledy upravil(a) Pospíšil dne 3.3.2017 23:56, celkem upraveno 1 x.
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Innominateus
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Innominateus »

Naopak - dost mi to pomohlo k uvědomění si, jak autoři tu svou skutečnost často nedomýšlí do důsledku. Takže děkuji :)
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 217

Příspěvek od Lynx »

Také relativistické rychlosti kosmických lodí jsou určitě závislé na tom, s čím porovnáváme. Jestli se Zemí nebo třeba s jinou kosmickou lodí. Z toho by mohlo vyplývat, že vzhledem k Zemi poletíme rychlostí 0,8c a relativistické efekty se již budou projevovat. Ale vzhledem k jiné lodi, která nás bude stíhat třeba rychlostí 0,78c, žádné podobné efekty pozorovat nebudeme. Proto si myslím, že bychom si na palubě ničeho ani nevšimli bez porovnání se vztažným objektem a občasná autorská licence "blížíme se rychlosti světla, dějí se kolem nás divné věci", je opravdu jen fantazií.
Lynx
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 217

Příspěvek od Lynx »

Ještě bych se s dovolením rád vrátil k New Horizons a k diskusi o tom, zda již při odletu od Země byla sonda na hyperbolické dráze a manévr u Jupitera jen zkrátil dobu letu k Plutu, ale nebyl nutný pro únik ze Sluneční soustavy.

NH obdržela motorem rychlost 16,26 km/s a třetí kosmická je 16,7 km/s. To je pravda. Ale je tu jiná okolnost.
Startovní okno k Plutu bylo 11.ledna až 14.února. Když byla mise zahájena do 2. února, bylo možno využít gravitace Jupitera. Poté by byl možný let jen po přímé trajektorii. I s tím se počítalo. Pokud by tedy v případě přímé trajektorie 16,26 km/s nestačilo na únik ze Sluneční soustavy, musel by být buď použit silnější motor nebo by se sonda nedostala na hyperbolickou dráhu. Proto si myslím, že 16,26 km/s na hyperbolickou dráhu opravdu stačilo, i když je to zvláštní :krčící rameny:

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“