Obecné otázky o kosmonautice
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 472
Re: Otázky
Ano, bude to tak ku dvom stovkám - okolo 50-60 úspešných i menej úspešných družíc, zhruba raz toľko rôznych horných, preletových a urýchľovacích stupňov - a ťažko určiteľné množstvo trosiek, napríklad aj z neúspešnej kometárnej sondy CONTOUR, ktorá sa rozpadla najmenej na tri časti.
Proti niekoľkým desaťtisícom objektov na okolozemskej orbite je to ale máličko.
Proti niekoľkým desaťtisícom objektov na okolozemskej orbite je to ale máličko.

-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Vo vlákne srandičky sme sa venovali 1. stupňu FH.
Prenesiem to sem.
1. stupeň FH
1xF9 a dva prídavné bloky

Moja otázka je, čo je prosím Vás toto

A ešte lepší záber

Aký to má názov, ako sa to volá?
Ja to nazývam 1. stupeň FH.
Prenesiem to sem.
1. stupeň FH
1xF9 a dva prídavné bloky

Moja otázka je, čo je prosím Vás toto

A ešte lepší záber

Aký to má názov, ako sa to volá?
Ja to nazývam 1. stupeň FH.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Já tomu říkám centrální stupeň. Je to podle mne nejlepší řešení - dva postranní stupně, centrální stupeň a horní stupeň. 

-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
Keď už to nemôžem nazvať 1. stupeň, tak si myslím jadro 1. stupňa
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Já si myslím, že si to každý vlastně může nazvat jak chce. Na let samotné rakety to nebude mít žádný vliv
Důležité je, abychom si rozuměli

Důležité je, abychom si rozuměli

Je to 1. stupen. Jde o pouziti.
Centralni F9 (da-li se to takto zjednodusit) je vlastni core, tedy 1. stupen, 2. stupen a naklad, pripadne urychlovaci (horni) stupen, postranni F9 jsou jenom jednoucelove boostery.
Je uplne jedno, ze se technicky jedna o F9 ve vsech trech ripadech, pouziti je takovehle.
Stejna situace byla u SRB - v ramci STS to byl booster, v ramci mise Orion to byl 1. stupen.
Centralni F9 (da-li se to takto zjednodusit) je vlastni core, tedy 1. stupen, 2. stupen a naklad, pripadne urychlovaci (horni) stupen, postranni F9 jsou jenom jednoucelove boostery.
Je uplne jedno, ze se technicky jedna o F9 ve vsech trech ripadech, pouziti je takovehle.
Stejna situace byla u SRB - v ramci STS to byl booster, v ramci mise Orion to byl 1. stupen.
-
- Vesmírný nováček
Dobrý den
Zajímalo by mě - tedy z pohledu absolutního laika - co omezuje rychlost kosmických lodí ve vesmíru. Už jsem se několikrát setkal s termínem "nejrychlejší lidmi vytvořené těleso ve vesmíru," nebo rozdílnými údaji o rychlostech sond. Ve vesmíru ale není žádná atmosféra, která by pohyb brzdila. Proč nejsou tedy všechny "stejně" rychlé? Vždyť je to jen otázka času, v závislosti na pohonu, než těleso dané rychlosti dosáhne.
Děkuji za vysvětlení.
Zajímalo by mě - tedy z pohledu absolutního laika - co omezuje rychlost kosmických lodí ve vesmíru. Už jsem se několikrát setkal s termínem "nejrychlejší lidmi vytvořené těleso ve vesmíru," nebo rozdílnými údaji o rychlostech sond. Ve vesmíru ale není žádná atmosféra, která by pohyb brzdila. Proč nejsou tedy všechny "stejně" rychlé? Vždyť je to jen otázka času, v závislosti na pohonu, než těleso dané rychlosti dosáhne.
Děkuji za vysvětlení.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Ahoj, vítej na našem fóru. Máš pravdu v tom, že ve vesmíru není žádná atmosféra a tudíž tělesa nejsou brzděna třením. Rozdílná rychlost sond je dána jednoduše tím, že jsou urychleny každá jinak. Má-li např. rychlost 7,9 km/s, dosáhla tzv. první kosmické rychlosti a udrží se na oběžné dráze Země. Nic jí tam nebrzdí, jak říkáš, a tak může stále obíhat planetu. Pokud ale sonda použije raketový motor, aby ještě více zrychlila, její rychlost se zvýší a pořád jí nic nebrzdí. Má tedy rychlost vyšší než 7,9 km/s. Pokud má dostatek paliva, může dosáhnout rychlosti 11,2 km/s, což je druhá kosmická rychlost, která je potřebná k úniku ze sféry gravitačního vlivu Země. Zrychlíš-li sondu ještě víc, bude mít ještě větší rychlost. A tak dále. Proto mohou mít tělesa ve vesmíru různé rychlosti. Záleží jakou rychlost jim raketa udělí.Innominateus píše:Dobrý den
Děkuji za vysvětlení.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12055
Ještě bych doplnil Wopata, že vyšší rychlost může potom sonda nabrat pomocí tzv "gravitačního praku".Wopat píše:.... Proto mohou mít tělesa ve vesmíru různé rychlosti. Záleží jakou rychlost jim raketa udělí.
To se provádí tak, že letící sondu vhodně nasměruješ k nějakému hmotnému tělesu, třeba planetě, kolem které proletí v relativně malé vzdálenosti a obě tělesa si "předají část vlastní hybnosti". Protože je ale rozdíl v hmotnostech sondy a planety obrovský, projeví se to jen na sondě jejím urychlením a změnou směru letu. S planetou to prakticky nijak nepohne. Viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Gravita%C ... an%C3%A9vr
Pokud takových blízkých průletů kolem planet = gravitačních praků absolvuje sonda několik za sebou, dokáže se urychlit na velmi vysoké rychlosti vůči Slunci, které bychom jinak samotnou raketou nedosáhli.
Naposledy upravil(a) Pospíšil dne 3.3.2017 15:53, celkem upraveno 1 x.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
-
- Vesmírný nováček
Děkuji vám oběma
Chápu to tedy dobře, že určité cílové rychlosti (nějaké náhodné číslo), může ve vesmíru dosáhnout každé těleso vybavené pohonem a liší se jen doba, než rychlosti dosáhne, v závislosti na zmíněném pohonu? Tedy že druh pohonu neovlivňuje maximální dosažitelnou rychlost?
Chápu to tedy dobře, že určité cílové rychlosti (nějaké náhodné číslo), může ve vesmíru dosáhnout každé těleso vybavené pohonem a liší se jen doba, než rychlosti dosáhne, v závislosti na zmíněném pohonu? Tedy že druh pohonu neovlivňuje maximální dosažitelnou rychlost?