Obecné otázky o kosmonautice
-
- Inženýr kosmonautiky
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Re: Otázky
Dá sa to tak povedať.
Ale aj v libračnom-Lagrange bode si gravitačne viac priťahovaný ku Plutu( k hmotnejšiemu telesu).
Až v bode gravitačnej rovnováhy sa gravitačné sily rovnajú.
A v libračných-Lagrange bodoch je súčet všetkých síl v rovnováhe.
Kto to tu číta a pojem barycentrum, bod gravitačnej rovnováhy, libračný bod počuje prvý krát, musí mať z toho guláš.
Veď problem s tým má aj slovenská wikipedia
https://sk.wikipedia.org/wiki/Libra%C4%8Dn%C3%BD_bod
Správne to uvádza česká
https://cs.wikipedia.org/wiki/Libra%C4% ... AD_centrum
Komu sa nechce klikať, tak v slovenskej chýba rotujúca sústava a rovnováha gravitačnej a odstredivej sily
Ale aj v libračnom-Lagrange bode si gravitačne viac priťahovaný ku Plutu( k hmotnejšiemu telesu).
Kto to tu číta a pojem barycentrum, bod gravitačnej rovnováhy, libračný bod počuje prvý krát, musí mať z toho guláš.
Správne to uvádza česká
Komu sa nechce klikať, tak v slovenskej chýba rotujúca sústava a rovnováha gravitačnej a odstredivej sily
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
děkuji moc za reakce
stavil jsem se tu po pár dnech a diskuze a odpovědi jsou jak vánoční dárek 

Slovenskú wiki k L bodom som už upravil prekladom Českej ak by si mal návrhy na zlepšenie nieje problém stačí napísaťlamid píše:Dá sa to tak povedať.
Správne to uvádza česká

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
Oprava wiki ma potešila.
Pripomienok bude viac, veď téma je to krásne a rozsiahle.
Pripomienok bude viac, veď téma je to krásne a rozsiahle.
Naposledy upravil(a) lamid dne 20.12.2016 15:31, celkem upraveno 1 x.
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
je to na dobrej ceste. Je to prehľadnejšie. Za mňa 8 bodov.Samo píše: Slovenskú wiki k L bodom som už upravil prekladom Českej ak by si mal návrhy na zlepšenie nieje problém stačí napísať
Naposledy upravil(a) lamid dne 20.12.2016 15:32, celkem upraveno 1 x.
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Yop gramatika nieje moja silná stránkalamid píše:ešte by som sa pozrel na gramatiku "Hystória" sa mi moc nezdá.Samo píše: Slovenskú wiki k L bodom som už upravil prekladom Českej ak by si mal návrhy na zlepšenie nieje problém stačí napísať
Ale je to na dobrej ceste. Je to prehľadnejšie. Za mňa 8 bodov.

"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
-
- Inženýr kosmonautiky
- Kontaktovat uživatele:
Ani moja.
Opravil som svoje príspevky:
Opravil som svoje príspevky:
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Nikola Tesla
lamid58.blogspot.sk
Zaujímalo by ma ako je to zo štartovacími rampami SpaceX platí za ne a ak áno koľko zhruba?
- Meybe
- Zkušený inženýr kosmonautiky
- Reputace: 2327
Ahoj kluci pod článkem o X price se objevila otázka na nosnost rakety Falcon 9. Cituji: "Je někde uvedeno jaký náklad je schopen falcon 9 dopravit na oběžnou dráhu měsíce?". Přiznám se, že přesná čísla neznám. Věděl by někdo? Dušan, Mirek, pan Přibyl?
---------------
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
"Nejhezčí sny jsou ty, které se uskuteční."
- Pospíšil
- Velezkušený znalec kosmonautiky
- Reputace: 12060
U aktuální verze F9 v1.2 SpaceX uvádí nosnost na GTO = 8300 kg a k Marsu = 4020 kg.Meybe píše:Ahoj kluci pod článkem o X price se objevila otázka na nosnost rakety Falcon 9. Cituji: "Je někde uvedeno jaký náklad je schopen falcon 9 dopravit na oběžnou dráhu měsíce?".
K Měsíci to bude něco mezi tím, hmotností spíše blíž k té hodnotě na GTO.
Druhou věcí je, jestli se druhý stupeň F9 má postarat taky o usazení nákladu na oběžné dráze Měsíce, nebo si to zajistí náklad sám. V tom bude podstatný rozdíl.
---
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong