Obecné otázky o kosmonautice

Název mluví za vše
Odpovědět
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 798
Kontaktovat uživatele:
Re: Otázky

Příspěvek od MaG »

Máte někdo lepší představu, co za vzácnější prvky se používá při stavbě družic? Dívejte se na to z pohledu recyklace, jakkoli je dnes nereálná.

Našel jsem toho jen opravdu minimum a z hlavy toho asi moc nedám. Napadají mě baterie a jejich součásti, možná permanentní magnety, pokud se využívají, tam jsou prvky vzácných zemin.. co třeba nějaké to zlato jako fólie?
Samo
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 1388

Příspěvek od Samo »

Zlato tam bude určite :-D vo FV paneloch je gálium arzenid určirte tam bude dosť hliníku potom superčisté kremíkové kryštály v telekomunikačných družiciach dalo by sa ešte pokračovať ale tak narýchlo ma nič nenapadá.
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

Třeba LISA Pathfinder bude mít krychle ze slitiny zlata a platiny. :-D
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Lakely
Správce profilu na Facebooku
Správce profilu na Facebooku
Reputace: 202
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lakely »

Ano, zlato se používá pro pasivní stabilizaci teploty. Například můj oblíbený Magion 1 měl zlatý povrch, protože vycházel jako nejlepší materiál proto, aby uvnitř byla teplota kolem 10 - 15 stupňů Celsia. Ale stačí malá vrstva, používají se pokovení o tloušťce tři mikronů a podobně.
Vesmír je nekonečný a realita překoná veškeré naše představy.
A. C. Clarke
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779

Příspěvek od Dugi »

JWST má pozlacená zrcadla z berylia - taky na tu plochu stačilo jen pár gramů zlata.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Kripron
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0

Příspěvek od Kripron »

Asi před půl rokem, jsem šetl o magnetickém štítu pro meziplanetární lety, vyvíjeným slovenskými vědci od tý doby, jsem nic o tomto projektu nenašel.
Samo

Příspěvek od Samo »

Jediné čo viem je že naši vedci zostrojili plášť takzvanej magnetickej neviditeľnosti v ktorom je magnetické pole takmer nulové a ďalej viem že sa oň zaujíma aj NASA kvôli tomu aby zistili čo bude zo živými organizmami robiť absencia magnetického poľa.
A k (aktívnemu) magnetickému štítu som našiel toto :arrow:

http://www.nasa.gov/offices/oct/early_s ... tover.html
"When you wish upon a falling star, your dreams can come true. Unless it's really a meteor hurtling to the Earth which will destroy all life. Then you're pretty much hosed, no matter what you wish for. Unless it's death by meteorite."
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Pokud mě paměť neklame, tak magneticky neutrální komora je v Německu, slovenští vědci mají na svědomí magnetický plášť neviditelnosti na bázi supravodivých magnetů (http://www.national-geographic.cz/clank ... oRBgXOLqBY ) .

Magnetický tepelný štít popisoval Dugi zde: http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.p ... p=191#p191
Samo

Příspěvek od Samo »

Mám takú otázku ako to je s cenou SLS za štart keď googlim nájdem 500 až 700 milonov USD za štart tu na fóre a blogu sa stretávam s cenou až 1.5mld. USD za štart :Drbe se na hlavě:
DanHeřt
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1

Příspěvek od DanHeřt »

Jde asi spíš o úhel pohledu. Kdyby se vzaly jenom čisté náklady na výrobu rakety, možná by to bylo těch 500-700 milionů (zde jenom tipuji). Problém je, že SLS má zatím v plánu startovat s kadencí okolo 1 startu za 3 roky, ale mezi starty je potřeba udržovat v provozu všechny továrny a udržet zaměstnance, což se pěkně prodraží. Když se navíc přičte cena za veškerý vývoj a testování a podělí se počtem startů, můžeme se dostat na částky i vyšší než těch 1.5 mld za start.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"I reject your reality and substitute my"

Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“