New Shepard
Re: New Shepard
Tak som to ale nemyslel.Tjov píše: 26.2.2025 9:19 Přesně jak popisuješ, první přistání F9 byly pomalejší. Akorát od té doby to ladili, aby získali více paliva pro užitečný náklad směrem nahoru.
Myslel som ak by tuto moznost SX malo, tak by pristatia zo zaciatku urcite viac pripominali pristatia NewSheparda.
Falcon9 ale nedokaze visiet, kedze Merlin uskrteny na minimum ma stale vacsi tah ako je hmotnost rakety.
Cize Falcon9 musi zahajit brzdenie a spomalit na nulu v okamziku dotyku so zemou. Akukolvek nepresnost vysky, rychlosti musia kompenzovat nohy.
SpaceX si tento sposob zamerne nezvolilo, ale bol to kompromis.
Zo zaciatku mal Falcon9 pristavat na padaku a tam pomer tahu a hmotnosti nikto riesit nemusel.
NewShepard ma moznost visiet a teda pristat pomaly a jemne.
- makksie a jemnejsie pristatie = nizsie naroky na konstrukciu noh = lahsie nohy
To co sa zda byt ako plytvanie moze byt v skutocnosti setrenie,
- mensie lahsie nohy = menej paliva potrebneho na vyensenie hmotnosti noh
Chápu pointu, ale ty nohy mohou být stejné není potřeba mít nulovou rychlost 100+m nad zemí. Stačí agresivnější algoritmus a srovnat to do visu 10-20m nad zemí a sednout. Tady je jediný faktor a to opatrnost a nebo to nikdo seshora nepožadoval a není tam tlak na zlepšování ?
Nie je tam dovod. 7 ludi tam nedostanu. Ked aj vezu nejaky naklad, asi to nepresahuje hmotnost 6 ludi + sedadla.Tjov píše: 26.2.2025 11:18 Chápu pointu, ale ty nohy mohou být stejné není potřeba mít nulovou rychlost 100+m nad zemí. Stačí agresivnější algoritmus a srovnat to do visu 10-20m nad zemí a sednout. Tady je jediný faktor a to opatrnost a nebo to nikdo seshora nepožadoval a není tam tlak na zlepšování ?
Nemaju dovod menit nieco co je otestovane a funguje ked to neprinesie ziadnu pridanu hodnotu.
Momentalne sa BO sustredi na NG a projekty s nim suvisiace, od NewSheparda ocakavaju zisk.
Posádka pro 11. "pilotovanou" misi BO hopsadlo. Katy Perry bude moci říkat, že byla oficiálně ve vesmíru.
https://www.theguardian.com/science/202 ... rew-flight

https://www.theguardian.com/science/202 ... rew-flight
Bude zajímavé vidět ten turn-around , píšou jaro 2025 - pokud se nedostanou někam na týdenní kadenci , tak se celá ta infrastruktura okolo nemá šanci uživit a bude to jen o PR ?
zatím to je takto:
19.5.2024 - crew NS-25 (Tail 4.10)
29.8.2024 - crew NS-26 (Tail 4.11) 90+ dní
22.11.2024 - crew NS-28 (Tail 4.12) cca 90 dní
25.2.2025 - crew NS-30 (Tail 4.13) cca 90 dní
Takže tímhle tempem mají zatím kadenci cca 4 crew lety za rok, za 10 let co NS létá a celkem zvládli 30 letů (cargo/crew).
zatím to je takto:
19.5.2024 - crew NS-25 (Tail 4.10)
29.8.2024 - crew NS-26 (Tail 4.11) 90+ dní
22.11.2024 - crew NS-28 (Tail 4.12) cca 90 dní
25.2.2025 - crew NS-30 (Tail 4.13) cca 90 dní
Takže tímhle tempem mají zatím kadenci cca 4 crew lety za rok, za 10 let co NS létá a celkem zvládli 30 letů (cargo/crew).
Naposledy upravil(a) Tjov dne 1.3.2025 18:57, celkem upraveno 1 x.
Neuvěřitelný, že NS lítá už přes deset let. Tohle mi prosím nedělej.
"The meek will inherit the Earth." ..and the rest of us, Universe.
Přijde mi to jako kdyby začal létat tak tři roky zpátky. Viděl jsem první let. Ten čas je hrozně relativní.
No hodně zůstal v paměti závod mezi Brandsonem a Bezosem z léta 2021 (červenec). Bezos to prohrál a klasicky začal šermovat pojmy a tvrdil, že letěl do “vyššího vesmíru “ - víme že si pouze sub-orbitálně poskočil stejně jako Brandson .
To je pravda, ale to jsem neměl na mysli. Spíš jak stárnu (fuj) tak si připadám jako v hyperprostorovém časovém tunelu, kdy čas letí dopředu čím dál tím rychleji a co je za mnou, to je vlastně nedávno i když už je to dávno. Čím jsem starší, tím víc se to projevuje. Už začínám chápat svou babi když jsem byl malý. Něco je špatně.
Velká věc, NS-31 je v plánu na 14.4.2025
Dostáváme se s kadencí někam na necelé dva měsíce

Dostáváme se s kadencí někam na necelé dva měsíce