Astronomická pozorování

Náš web se v první řadě zaměřuje na kosmonautiku. Ale najdete tu i pár drobností o astronomii.
Odpovědět
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2779
Re: Astronomická pozorování

Příspěvek od Dugi »

Vítám tě na našem fóru a doufám, že se ti tu bude líbit. Velice mne těší, že se u nás zaregistrovala další zástupkyně něžnější poloviny lidstva. :)

Gratuluju k povedenému pozorování! :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
fretka323
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 3

Příspěvek od fretka323 »

Někdy tou dobou jsem musel být venku a muselo mi to utéct jen o kousek... Dost mě to mrzí, na videu to vypadalo úžasně!
Klidně mne oslovujte Radim.
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

UHH, tak to byl ten nejzajímavější nebeský úkaz, co jsem kdy viděl.
Původně jsme šli pozorovat TB145 (a snad jsme ho zahlídli). Ale to největší překvapení přišlo až v době, kdy jsme začali balit. Neuvěřitelnou shodou okolností jsme zrovna kráčeli stezkou po hradišti (minimální osvětlení), a tento úkaz nás na chvíli doslova oslepil. Nebylo to, jako když pozorujete hodně jasný bolid. Bylo to, jako když někdo pár stovek metrů od vás odpálí ohňostroj.A to byla první myšlenka v těch cca 300 milisekundách. Jen ty rychlosti jsou takové, že to tak být nemůže.

Oslňující záblesk přešel od jasně bílé po oranžovou.
To mohlo trvat nějakých 200-400 milisekund od prvního záblesku.
A pak se celé zorné pole rozsvítilo do zelené,
a to tak silně, že naše oblečení a okolí kolem nás odráželo tu zelenou.

Čas úkazu: 19:04:45 - 19:05:10
Poloha: https://www.google.cz/maps/@50.1680066, ... 516,15.25z
Levý Hradec, opevněné hradiště Přemyslovců a zároveň první státoprávní iniciativa v historii našeho národa, hodně silné už samo o sobě, ale nepokadíme se z toho. ;)
Dohlednost od SZZ po SVV.
Poloha našeho fleku: N 50.168531, E 14.370281
Poloha úkazu z našeho místa (přibližně) SSV

Už mi došly maily, že to asi bude ono, pokud to bylo skutečně na území PLR, tak to musela být řacha, zajímá mě, jestli se podaří najít nějaké zbytky na zemi. Z našeho úhlu se celá událost odehrála +/- 10 stupňů nad horizontem, což vypadá na rozpad hodně nízko nad zemí. Navíc tam byly jasné stopy fragmentace.

Zkouška zakreslení dráhy:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... woUsXIQVgs

Teď budu malinko časově zaokrouhlovat, pač je to těžké, ale v práci řeším intervaly desítek až stovek milisekund.
První záblesk byl sytě bílý - čirou náhodou jsem zrovna koukal tím směrem. A byl oslepující - přirovnal bych to k tomu, když vás někdo oslepí bleskem z foťáku. Jenže my jsme předchozích cca 40-50 minut byli na místě bez silných bodových (a jakýchkoli jiných) světel, dokonce jsme si záměrně zvykali na tmu, abychom se lépe orientovali na obloze. Takže ten záblesk jsme možná vnímali silněji, než skutečně byl..
Pak přešel do oranžové, aby se v zápěti rozzářil do jasně sytě zelené. A v tom momentě už těch drah/objektů bylo víc. A všechny měly jasně zelenou barvu (hned mě pak napadl obsah síry uvnitř tělesa). Takovou zelenou barvu jsem nikdy neviděl při průletu bolidu.

Přibližně: 200-400 ms - bílá až oranžová
400 - 700 ms - sytě zelená. Ta pak trvá až do vyhasnutí úkazu cca 1800 - 2500 ms.

Už se hlasí lidi z Polska, ale ty úkazy jsou jiné. Taky mě napadlo, že letošní Tauridy můžou mít nějaké hmotnější objekty, tedy spíš že reagují s naší atmosférou tak, že se dostaly do naší blízkosti.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... woUsXIQVgs
http://astropolis.pl/topic/51291-bolid-31102015/

Naposledy upravil(a) Gubarev dne 1.11.2015 3:30, celkem upraveno 8 x.
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

CHris Hadfield
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut

Příspěvek od Gubarev »

uživatel BartekB:
Witam,
Dosłownie przed chwilą przez okno widziałem zielony błysk, widoczny na całe niebo, przez chwilę niebo zrobiło się całe zielone. Widziałem to w oknie siedząc sobie w kanapie przy włączonym świetle. Podejrzewam że to bolid. Błysk był łagodny (pojaśniało i zciemniało). Godzina zjawiska 19:05. Widział to ktos jeszcze? Lokalizacja - Wielkopolska
CHris Hadfield
lamid
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lamid »

Tak to som mal včera dvojnásobný smolu.
Nevidel som asteroid a ani bolid /ak bol viditeľný aj z Bratislavy/,
a to o 18:59 mám poslednú fotku z pokusu o asteroid a o 19: 05 som čumel do monitoru, či tam niečo je.

Z pohľadu kamery ČHMU /z Chebu/ to bolo pod Capellou a najsilenejší záblesk pod Menkalinam.

http://www.astro.cz/clanky/ukazy/v-sobo ... bolid.html

foto z facebooku /miesto Lewin Kłodzki/, pod Muscidou z Velkej Medvedice

Kompilácia videí
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla

lamid58.blogspot.sk
lamid
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lamid »

Z foto Cheb a Lewin Kłodzki, Poľsko
mi vychádza

no nechám sa prekvapiť od odborníkov.
Edit -opravil som azimut z chebu
"Naše cnosti a naše vady sú neoddeliteľné ako sila a hmota, keď ich oddelíte človek prestane existovať."
Nikola Tesla

lamid58.blogspot.sk
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 803
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Pavel Spurný už sepsal na web ASÚ první odbornější info, tak se můžete podívat, co to vlastně bylo a kde přesně to prolítlo. Musela to být pecka, když vidíme, jak daleko byl.
http://www.asu.cas.cz/articles/992/19/v ... asny-bolid

K mé smůle jsem jel zrovna autobusem, jinak bych byl někde u dalekohledu a viděl bych aspoň záblesk.
vai777
Zkušený inženýr kosmonautiky
Zkušený inženýr kosmonautiky
Reputace: 390

Příspěvek od vai777 »

My jsme s manželkou zrovna jeli z předčasných Dušiček, předjížděl jsem nějakého svátečního šneka a měl jsem za to, že si mě vyfotil s bleskem. Dost mě to vykolejilo, až dneska ráno jsem zjistil, že v tom je, chudák, nevinně... :lol:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.
Neil Armstrong
lamid
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lamid »

Tak som to spravil aj pre začiatok a koniec meteoru pre uvedene foto z Chebu a Lewin Klodzki.
Hviezdička začiatok zjasnenie.
Nikola Tesla

lamid58.blogspot.sk

Odpovědět

Zpět na „Astronomické okénko“