HI-SEAS
Napsal: 15.2.2012 12:54
Američané chystají v roce 2013 podobný experiment jako Mars-500. Jmenuje se HI-SEAS. Jako tradičně je to zkratka Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation. Jak už název napovídá, má se konat na Havaji, kde se 6 dobrovolníků nechá na 120 dní zavřít do makety kosmické lodi. Tam budou mít podobný pracovní režim jako skuteční kosmonauti. Dokonce se počítá i s několika procházkami ve skafandrech.

Vědce z Cornellovy univerzity (ta má akci pod patronátem) ale bude v tomto experimentu nejvíce zajímat vliv dlouhodobého pobytu na stravovací návyky a hlavně chutě kosmonautů. Instantní strava totiž přestává po nějaké době kosmonautům chutnat a začínají jíst méně, čímž se ještě prohloubí problémy s úbytkem svalové a kostní hmoty. Navíc se ve vesmíru mění či spíše otupují chutové buňky. Takže i jídlo, které ze začátku kosmonautům chutnalo, přestává být s přibývajícím časem oblíbené.
Vědci proto budou zkoušet různé druhy jídel, a hlavně možnosti, jak do jídelníčku zařadit potraviny, které by si mohli kosmonauti sami připravovat na stanici. Musíme si uvědomit, že hlavní nevýhoda vaření při vesmírné misi je cena zdrojů potřebných pro přípravu pokrmů a také následné čištění nádobí a dalších propriet nutných ke kuchařské práci. Rovněž spotřeba elektřiny a vody není nezanedbatelná, nehledě k většímu množství odpadu než při snědení předpřipraveného pokrmu. Příprava jídla také zabírá nějaký čas, který pak může chybět při velkém pracovním vytížení kosmonautů. Výhodou by to bylo pouze při dlouhých meziplanetárních letech, kdy by kulinářským uměním mohli kosmonauti zahnat nudu, která se občas může na takové misi dostavit.
Na Havaji budou dobrovolníci konzumovat jak jídla hotová, tak si budou sami vařit či péct v podmínkách tvrdého šetření vodou a energií. Mají určit přijatelný poměr obou druhů potravy, a sledovat změnu svých předností v průběhu 120 dní. Mají také vyjasnit, jak ovlivňuje potrava jejich náladu a jak se mění chuťové vjemy.
Kromě šesti dobrovolníků budou přítomni i dva náhradníci, kteří budou fungovat podobně jako záložní posádka na Zemi při skutečné misi. Všichni účastníci projduo letos v létě 4-denním workshopem a pak na podzim 14-ti denním cvičením. Přihlášky je možné zasílat do 29.února. Tady si můžete prohlédnout podmínky k účasti. Nic o nutnosti amerického občanství tam není napsáno.
Další článek o zajištění potravin na Marsu si můžete přečíst zde.
zdroje:space.com, Hlas Ruska (česky), vssec.vic.edu.au

Vědce z Cornellovy univerzity (ta má akci pod patronátem) ale bude v tomto experimentu nejvíce zajímat vliv dlouhodobého pobytu na stravovací návyky a hlavně chutě kosmonautů. Instantní strava totiž přestává po nějaké době kosmonautům chutnat a začínají jíst méně, čímž se ještě prohloubí problémy s úbytkem svalové a kostní hmoty. Navíc se ve vesmíru mění či spíše otupují chutové buňky. Takže i jídlo, které ze začátku kosmonautům chutnalo, přestává být s přibývajícím časem oblíbené.
Vědci proto budou zkoušet různé druhy jídel, a hlavně možnosti, jak do jídelníčku zařadit potraviny, které by si mohli kosmonauti sami připravovat na stanici. Musíme si uvědomit, že hlavní nevýhoda vaření při vesmírné misi je cena zdrojů potřebných pro přípravu pokrmů a také následné čištění nádobí a dalších propriet nutných ke kuchařské práci. Rovněž spotřeba elektřiny a vody není nezanedbatelná, nehledě k většímu množství odpadu než při snědení předpřipraveného pokrmu. Příprava jídla také zabírá nějaký čas, který pak může chybět při velkém pracovním vytížení kosmonautů. Výhodou by to bylo pouze při dlouhých meziplanetárních letech, kdy by kulinářským uměním mohli kosmonauti zahnat nudu, která se občas může na takové misi dostavit.
Na Havaji budou dobrovolníci konzumovat jak jídla hotová, tak si budou sami vařit či péct v podmínkách tvrdého šetření vodou a energií. Mají určit přijatelný poměr obou druhů potravy, a sledovat změnu svých předností v průběhu 120 dní. Mají také vyjasnit, jak ovlivňuje potrava jejich náladu a jak se mění chuťové vjemy.
Kromě šesti dobrovolníků budou přítomni i dva náhradníci, kteří budou fungovat podobně jako záložní posádka na Zemi při skutečné misi. Všichni účastníci projduo letos v létě 4-denním workshopem a pak na podzim 14-ti denním cvičením. Přihlášky je možné zasílat do 29.února. Tady si můžete prohlédnout podmínky k účasti. Nic o nutnosti amerického občanství tam není napsáno.

Další článek o zajištění potravin na Marsu si můžete přečíst zde.
zdroje:space.com, Hlas Ruska (česky), vssec.vic.edu.au