petrsida píše: ↑12.6.2020 14:08
Nešlo by namočit ten cukr a využít jeho lepivosti?
...
Nie, nešlo. Všetky použiteľné dusičnany a chloristany sú šialene hydroskopické.
Preto sa miesto cukru používa ako palivo sorbitol, ktorý má teplotu tavenia ~95°C a vysušené okysličovadlo sa mieša do taveniny. Existujú aj iné podobné "taviteľné" sacharidy - xylitol, erytritol, arabitol, iditol (používaný v starších svetlicových a "pískacích" zložiach), manitol (už dosť vysoká teplota tavenia 165-170°C). Na tavenie všetkých je dobrý olejový kúpel na vyradenej fritéze
(alebo olejovo-pieskovo-štrkový) - funguje to násobne lepšie ako šialenstvá na plynovom variči - a fritéza dá so správnym olejom teploty až do 220-240°C bez veľkých rizík.
Schodnou cestou sú pre niekoho i zmesy s epoxidmi alebo dentakrilom (alebo iným plastom polymerizujúcim z tekutiny), ale chce to viac experimentovania... A často vyžadujú nápal, od jednoduchých palníkov chytajú často neochotne. Ostatne - podobne to robia aj "veľký rakeťáci", motory SRB bežali na zmes s polybutadien-akrylonitrilom (PBAN).
Pozor - dusičnany a chloristany sú hydroskopické, takže "obchodné" často obsahujú toľko vody, že pri zahriatí nad 50-80°C stúpne ich rozpustnosť vo vode natoľko, že sa rozpustia vo vode, ktorú obsahujú
Čož je celkom prúser, pretože vznikne kompaktná "zliata" masa, ktorá sa obvykle už nedá použiť do motorov a výbušnín, ale maximálne tak rozpustiť vo vode a použiť na zahrádke... Čiže sušenie v rúre je špatný nápad.