rostliny na měsíc

Novinky o všech projektech, které teprve čekají na realizaci
migol1
Aktivní nováček
Aktivní nováček
Reputace: 0
rostliny na měsíc

Příspěvek od migol1 »

Dneska jsem se dočetl,že se do dvou let počítá s odesláním pouzdra se semínky rostlin a hlínou na povrch Měsíce.Pouzdro bude odolné vůči chladu a kosmickému záření.Jsem zvědav,jak experiment dopadne..Píšou o tom na living future.Tak se jukněte.Na každý pád mě hned napadla další myšlenka.Proč rovnou neposlat na Měsíc pouzdro s malou kolonií myší,nebo jiných tvorečků rychle se množících.U rychle se měnících generací je nejlépe vidět,s čím bychom my lidé museli počítat,v případě dlouhodobého pobytu.A bylo by to i dost zajímavé..Dokázali bychom je udržet na živu a ochránit je před nepřízní okolního prostředí?To by bylo něco..
Dugi
Administrátor
Administrátor
Reputace: 2778
Re: rostliny na měsíc

Příspěvek od Dugi »

K tomu plánu - rostliny by měly letět na palubě soukromých lodí v rámci Google lunar X-prize, která zatím nemá moc přesně dané termíny, byl bych na to docela opatrný. Pokud by se to podařilo, bylo by to super.

Ohledně zvířat - tady je trochu problém s tím, že proti takovému plánu by se okamžitě zvedly protesty ochránců - že zvířata umřou atd. Stačí si vzpomenout, jak prskali proti ruské misi Bion-M, která se navíc měla vrátit na Zemi. Tohle nenávratové pouzdro by jim zvedlo tlak ještě víc. A protože NASA si nemůže dovolit zhoršení svého renomé v očích veřejnosti (je placená z federálního rozpočtu), tak moc v realizaci nevěřím. Alespoň v blízké době (10 let).
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Gubarev
Zkušený kosmonaut
Zkušený kosmonaut
Reputace: 9

Příspěvek od Gubarev »

ono i poslat do kosmu faunu je nejen narocnejsi, ale hlavne drazsi...
"It is much easier to believe than to understand"
CHris Hadfield
Edemski
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 736

Příspěvek od Edemski »

No to je zajímavé! Mimochodem když nad tím tak přemýšlím, lidi si sebou vozí kyslík, ale rostliny si povezou CO2 :-) A taky jak budou reagovat na 14-ti denní absolutní tmu?
Andy
Zkušený vesmírný badatel
Zkušený vesmírný badatel
Reputace: 1080
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Plánují to poslat někam, kde bude svítit stále (S nebo J pól). Kamarád by o tom měl psát diplomku, už jsem mu poslal odkaz, aby sem když tak něco připsal :).
-----------------------------
Dare Mighty Things!
https://www.twitter.com/polar_andy_cz/
The cure for boredom is curiosity. There is no cure for curiosity.
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

To by bylo super mít takový pěkný informační zdroj. Díky :palec nahoru:
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
tomas
Moderátor
Moderátor
Reputace: 48

Příspěvek od tomas »

Každopádně pokud by chtěli budoucí kolonizátoři Měsíce pěstovat rostliny, musí si zeminu dovézt ze Země, nebo dekontaminovat regolit. Pokusy s pěstováním rostlin v měsíční půdě nedopadly zrovna dobře. Rostliny sice vyrostly, ale byly nepoživatelné.

Jestli má tvůj kamarád informace o některé z misí GLXP, která by se o biologické pokusy na Měsíci chtěla pokusit, tak budeme moc rádi, když je sem přidá. Budu se těšit.
Catch
Vesmírný nováček
Vesmírný nováček

Příspěvek od Catch »

Děkuju Andymu, že mě přizval do diskuse. Nevím jestli vám moje info bude užitečné, ale snad alespoň něco.
Hledal jsem zadání na diplomku a tak někudy jsem se dostal k panu dr. McKayovi (Chris ne Rodney), který mimo jiné řeší biologii ve vesmíru. Studuju geoinformatiku, takže by tomu mělo zadání práce odpovídat. On odepsal, že chtějí, jak bylo výše napsáno, v rámci google lunar x price vyslat na měsíc malinkatý skleník. Jednalo by se o "plechovku" asi deset centimetrů v průměru a deset centimetrů vysokou, na jejímž dně by byly na nějakém kusu látky semínka rostlin. Oni je pak chtějí po 7 dní pozorovat a sledovat vliv nízké gravitace a radiace na vývoj rostliny.
Mým úkolem má (by mělo) být vytvořit model solárního osvětlení, který bude použitelný nejlépe pro libovolnou selenografickou šířku a délku, protože nikomu nechtějí říct přistávací koordináty. Oni potřebují zajistit, aby rostlina měla dostatek, ale zároveň ne moc slunečního záření. Proto chtějí udělat na vrch té plechovky tzv světlík. Jedná se prakticky o průhlednou plastovou polokouli, která bude zajišťovat difuzní rozptyl záření a propouštět jen potřebnou intenzitu světla. Jak psal, jedná se asi o ~100 umoles /m2 /s, což je asi 1/20 přímého slunečního záření. Kumšt potom je navrhnout takový světlík, aby fungoval i pro dopadající úhly záření blízké horizontu a (nebo) vybrat takové místo, kde se intenzita dopadajícího záření nebude po 7 dní moc měnit. Komplikovanější a dlouhodobější projekty mají po tomto následovat. Tak snad vám info k něčemu bude :)
Dugi
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Dugi »

Vítám tě na našem fóru a doufám, že se ti tu bude líbit.

Díky moc za tyhle informace. Je vždycky super dozvědět se podrobnosti přímo od člověka, který je u zdroje. Pokud bys měl v budoucnu nějaké bližší informace o které by ses mohl podělit, budeme za ně rádi. :)
Obrázek

migol1
Aktivní nováček
Aktivní nováček

Příspěvek od migol1 »

Opravdu mnoho informací se nahrnulo.Super.Ohledně ochránců přírody...musím se ušklíbnout a nezlobte se na mě.Myši jsou myši a dnes a denně se konají pokusy na těchto zvířatech právě proto,abychom se něco důležitého dozvěděli pro nás.Jsou to savci,rychle se množí a mohou nám velice rychle ukázat genetické změny,kterým by v generacích mohli být vystaveni lidé.Éra kosmonautiky počala s testy na opicích,psech..Hezké to není a i já mám proti použití opic a jiných vyšších savců námitky.Ale myši.Jestli tohle může zdikreditovat NASA v očích veřejnosti...Jinak ta informace o měsíčním skleníku mě překvapila.Čekal jsem něco většího :) a ještě víc mě překvapila info o rostlinách vypěstovaných v měsíční hornině,že byla nepoživatelná.Kdo by to byl řekl.S čím vším se v budoucnu budem muset potýkat.Třeba i na Marsu.Přece si sebou nepovezeme úrodnou hlínu.Spíše to bude hydroponie.?

Odpovědět

Zpět na „Plánované projekty“